Príprava dezertov pre vás a vašu rodinku môže byť niekedy celkom ťažký oriešok. Bábovka rodinným príslušníkom už nechutí, torta je príliš náročná na prípravu a obyčajný puding už nikto nechce. Recept na banánový chlebík si zamilujete! Postačia vám naň prezreté banány, ktoré by ste inak zahodili, a zopár základných ingrediencií.
Prečo skúsiť banánový chlieb?
Banánový chlieb je jedným z najobľúbenejších domácich dezertov – a nie náhodou. Je jednoduchý na prípravu, nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti a navyše pomáha šikovne zužitkovať prezreté banány, ktoré by inak skončili v koši. Je prirodzene sladký, vláčny a vďaka ovociu a orechom zároveň výživný. Vhodný je ako raňajky, desiata aj zdravšia alternatíva ku klasickým koláčom.
Tento recept vás presvedčí, že aj bez veľkej námahy si môžete dopriať domácu dobrotu, ktorá ulahodí celej rodine. Vďaka celozrnnej špaldovej múke a orechom je chlebík sýty a dodá telu potrebnú energiu. Navyše sa dá jednoducho prispôsobiť vašim chutiam aj stravovacím obmedzeniam – práve preto si získal miesto v nejednej domácnosti.
Recept na banánový chlieb
Na banánový chlebík budete potrebovať klasickú formu na chlebík a jeden kus papiera na pečenie. Okrem toho si pripravte nasledovné prísady:
- 3 zrelé banány do koláča
- 1 hrnček celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 1 hrnček pomletých vlašských orechov na múku
- 1 hrsť orechov podľa vlastného výberu posekaných na väčšie kúsky
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 vajíčko
- 1 deci oleja (pre zdravú alternatívu použite kokosový)
- orechy a jeden banán na ozdobu
Postup prípravy banánového chlebíka
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- V mise si popučíme banány, zmiešame ich s vajíčkom, cukrom a olejom. Dobre premiešame.
- Do zmesi pridáme preosiatu múku, sódu bikarbónu a múku z orechov. Opäť dobre premiešame.
- Nakoniec pridáme hrsť orechov posekaných na väčšie kusy.
- Formu na chlieb si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do nej cesto.
- Cesto uhladíme a poukladáme naň kolieska banánu na striedačku s orechmi. Mierne zatlačíme do cesta.
- Dáme piecť na 50 až 55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme pomocou špáradla.
- Necháme vychladnúť a podávame ku káve ako dezert, alebo ako zdravé raňajky.
Tipy na obmenu receptu
Ak radi experimentujete v kuchyni, banánový chlieb ponúka nekonečné možnosti obmien. Stačí pár úprav a vždy môže chutiť inak – raz ako zdravý snack, inokedy ako sladká dobrota ku káve.
Obmeny, ktoré stoja za vyskúšanie:
Bez cukru: Sladkosť banánov postačí – cukor úplne vynechajte alebo použite datľový/javorový sirup.
Vegánska verzia: Namiesto vajíčka použite „chia vajce“ (1 PL chia + 3 PL vody).
Čokoládová variácia: Do cesta pridajte hrsť horkej čokolády alebo kúskov kakaa.
S ovocím: Skúste pridať čučoriedky, černice či jablká nakrájané na kocky.
Bezlepkovo: Nahraďte múku bezlepkovou zmesou vhodnou na pečenie.
So škoricou alebo zázvorom: Pridajte do cesta trošku škorice alebo perníkového korenia pre zimný nádych.
Čo sa k banánovému chlebu hodí
Banánový chlieb je skvelý sám o sebe, no ak ho chcete ešte trochu vylepšiť, výborne sa hodí s lyžicou bieleho jogurtu, tvarohovým krémom alebo orieškovým maslom – napríklad arašidovým či mandľovým.
Pridať môžete aj trochu domáceho džemu, čerstvé ovocie alebo kvapku javorového sirupu. Takto sa z neho stane výdatnejšie raňajkové jedlo alebo rýchla desiata, ktorá zasýti na celé dopoludnie.
Veľmi obľúbenou kombináciou je aj káva alebo škoricové latte, ktoré podčiarknu sladkosť banánov a orechov. Pre deti môžete k chlebíku podávať teplé kakao, pre dospelých napríklad chai latte alebo šálku zázvorového čaju. Tento chlebík jednoducho výborne ladí s teplými nápojmi a vďaka svojej neutrálnej chuti sa ľahko kombinuje s rôznymi prísadami podľa chuti a nálady.
Ako banánový chlieb skladovať
Aby si banánový chlieb zachoval svoju vláčnosť a čerstvosť, odporúča sa po úplnom vychladnutí zabaliť ho do kuchynskej utierky alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby na pečivo. Pri izbovej teplote vydrží mäkký približne 2 až 3 dni. Ak ho nezjete hneď, môžete ho pokojne aj zamraziť – ideálne nakrájaný na plátky. Stačí ho potom rozmraziť pri izbovej teplote alebo jemne prehriať v rúre a opäť chutí ako čerstvo upečený.
Banánový chlieb je skvelou ukážkou toho, ako sa aj z niekoľkých jednoduchých surovín dá vytvoriť niečo výnimočné. Môžete ho pripraviť ako sladké raňajky, zdravý snack do práce alebo víkendový dezert ku káve – vždy poteší. Vďaka variabilite receptu ho navyše ľahko prispôsobíte podľa toho, čo máte doma alebo na čo máte chuť.
Tak čo poviete, vyskúšate ho tiež? Možno sa aj vo vašej domácnosti stane pravidelnou dobrotou, na ktorú sa všetci budú tešiť. Stačí raz upiecť – a zamilujete sa.
Aktualizovaný článok: 17.05.2025