Hovorí sa, že raňajky by mali tvoriť základ dňa, a preto by sa ich príprava nemala zanedbávať. Pečivo s vlašským šalátom je skutočnou „rýchlovkou“ medzi raňajkami, ale niekedy by sme si mali dopriať niečo špeciálne.
Práve také sú francúzske raňajky. Čerstvý croissant s vajíčkom a opečenou slaninkou dokáže zlepšiť aj to najhoršie ráno. Treba vyskúšať!
Recept na slaný croissant na raňajky
Cesto na prípravu croissantu:
- 450 g hladkej múky
- 230 ml mlieka
- 200 g masla
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- ½ kocky droždia
- ½ čajovej lyžičky soli
Redakcia - Luci Hausknechtová
Náplň do slaného croissantu:
- 200 g slaniny Bacon Mecom Premium
- 3 polievkové lyžice majonézy
- 1 paradajka
- 1 vajíčko uvarené na tvrdo
- ½ zrelého avokáda
- čerstvý šalát
Príprava croissantu:
Croissanty môžeme pripraviť doma alebo cesto kúpiť v obchode. Pri príprave domáceho cesta ako prvé pripravíme kvások. Do malého hrnčeka nalejeme 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme ½ kocky droždia, pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a zakryjeme utierkou. Kvások necháme kysnúť približne 10 – 15 minút. Medzitým dáme do misky hladkú múku, soľ a 130 ml vlažného mlieka. Potom do tejto ešte nezmiešanej zmesi vlejeme kvások a miesime. Cesto musíme veľmi dobre miesiť, aby bolo vláčne a jednotné. Keď je hotové, prikryjeme ho utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť približne na hodinu.
Medzitým si pripravíme „maslové cesto“. Maslo rozvaľkáme medzi dvomi potravinárskymi fóliami alebo použijeme papier na pečenie. Pre jednoduchšie rozvaľkanie kocku masla rozkrojíme na menšie obdĺžniky, ktoré poukladáme vedľa seba.
Keď je cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik s veľkosťou maslového cesta. Rozvaľkané maslo položíme na cesto a vrchnú tretinu cesta preložíme a dokončíme preložením spodnej časti cesta. Takto pripravené cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme niekoľkokrát. Potom cesto nakrájame na päť trojuholníkov, ktoré zvinieme do tvaru croissantov a dáme piecť pri teplote 180 °C na 20 minút. Slaný croissant naplníme majonézou, paradajkou, šalátom, uvareným vajíčkom, avokádom a opečenou slaninkou.
Dobrú chuť!
Redakcia - Luci HausknechtováAktualizovaný článok: 24.02.2025
20 komentárov
Blažena Sádovská
07.05.2017 15:04slané musím vyskúšať, vyzerajú super:))
Anna Kristova
26.12.2016 16:53vyzerajú úžasne
Ján
23.12.2016 00:12skvelé. oskúšam
Ján
23.12.2016 00:12teraz je to moderné
Ján
23.12.2016 00:12croissanty zbožnujem
Mia Lock
21.12.2016 10:56Super, cez víkend vyskúšame :)
Lucia Hriadelová
08.12.2016 21:50Vyzerajú úžasne a určite ich vyskúšam! :)
Miroslav Hajzuš
07.12.2016 20:56mnam, mnam
Mária Chromíková
06.12.2016 12:29na Silvestra vyskúšam upiecť slaný croissant.
simona v.
04.12.2016 00:09vždy som sa chcela naucit piect croissanty :)
Anna Kristova
03.12.2016 22:52ťažko odolať
Soňa Krátka
03.12.2016 13:44lákavéé
ivana pistovičová
28.11.2016 11:34mnam ,mnam...
Nikola Kovalčíková
16.11.2016 14:20vyzerá to veľmi chutne, o to lepšie, že nie sú sladké :)
Martina Begalova
16.11.2016 10:53uplne uzasny :)
Eva Denciová
13.11.2016 20:29mnaam take ranajky do postele to uz ano veru :)
Marianna Rajniaková
13.11.2016 11:57jedávam iba sladké, ale tieto by dom tiež skúsila..
Lucia Kobíková
11.11.2016 21:05vyzera velmi chutne..
Mária Maxianová
11.11.2016 19:40mňam, ešte keby mi ich mal kto pripraviť :-)
Erika Špacírová
09.11.2016 07:58vyzerajú božsky