Povedzme si úprimne, ktorá gazdinka nemiluje lístkové cesto? Hoci výtvory z neho asi nepredstavujú vrchol kulinárskeho umenia, to nič nemení na fakte, že sladké aj slané pochúťky z lístkového cesta milujú všetci. A ešte aké jednoduché je ich pripraviť! Lístkové cesto je jednoducho univerzálne, nesmrteľné aj ľahké a rýchle na prípravu. Ktoré z vás ho majú vždy vo svojej mrazničke?
Ak rovnako patríte medzi fanúšičky tohto polotovaru a máte ho vždy poruke pre prípad neohlásenej návštevy, určite máte v zásuvke viacero tipov na recepty z lístkového cesta. A my vám dnes jeden taktiež prinášame. Pokiaľ ste ho ešte nevyskúšali, tak práve teraz je ten správny čas.
Vynikajúce mini hotdogy z lístkového cesta sú hotové za pár desiatok minút a môžete nimi pohostiť nielen návštevy, ale dozaista si na nich pochutia aj členovia rodiny. A verte, že z tácky zmiznú skôr, ako úplne ochladnú. Tak teda, hor sa do pečenia!
Recept na mini hotdogy z lístkového cesta
Mini hotdogy z lístkového cesta sú rýchle, chutné a zaručene obľúbené jednohubky, ktoré zvládnete pripraviť aj na poslednú chvíľu. Kombinácia chrumkavého cesta, šťavnatého párku a voňavej horčice alebo kečupu je jednoducho neodolateľná. Tento recept je ideálny na detské oslavy, rodinné večery pri filme alebo aj ako rýchly snack, keď nemáte čas vymýšľať nič zložité. Stačí pár ingrediencií a pár minút v rúre – a výsledok vám vyčarí úsmev aj bez veľkého varenia.
Redakcia KAMzaKRASOU.skSuroviny na hotdogy z lístkového cesta:
- 1 lístkové cesto (okolo 20 hotdogov)
- mini párky
- horčicu alebo kečup
- vajíčko na potretie
- podľa chuti sezam na posypanie
Postup prípravy mini hotdogov:
- Ako prvé si natenko rozvaľkáme zmäknuté lístkové cesto na pomúčenej doske. Následne ho rozkrájame na rovnako veľké štvorčeky. Zvyčajne ich vyjde okolo 20, záleží však na tom, aké veľké máte párky a aké veľké hotdogy si budete chcieť pripraviť.
- Cesto následne podľa chuti natrieme horčicou alebo kečupom. Do prostriedku každého štvorčeka umiestnime jeden mini párok a ten prikryjeme protiľahlými rohmi cesta.
- Takto zavinuté párky v ceste poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným žĺtkom. Po upečení budú mať krásny zlatistý nádych.
- Nakoniec ich môžeme ešte niečím posypať. My sme sa rozhodli pre sezam, no podľa chuti môžete zvoliť aj nastrúhaný syr, rascu či ľanové semienka.
- Pripravené mini hotdogy dáme piecť na 180 °C. Hotové budú do 15 až 20 minút. Necháme ich len mierne ochladnúť a podávame. Najlepšie totiž chutia ešte teplé. Dobrú chuť!
Čím všetkým sa dajú posypať?
Ak ste zvyknutí na klasický sezam, skúste siahnuť aj po čiernom sezame alebo rascu – vizuálne aj chuťovo ide o výbornú zmenu. Opečená rasca krásne vonia a dodá cestu slovenský nádych.
Skvelou voľbou sú aj strúhané syry – napríklad parmezán vytvorí chrumkavú, slanú kôrku. Ak máte radi aromatickejšie chute, vyskúšajte sušený cesnak, tymian alebo bylinkové zmesi.
Redakcia KAMzaKRASOU.skTipy na obmenu receptu
Hotdogy v lístkovom ceste môžete pripraviť aj trošku inak. Ak zoženiete len väčšie párky (nie však klasické dlhé), máte dve možnosti. Buď ich prerežete na polovicu, alebo ich zabalíte do cesta trochu inak. V tomto prípade si lístkové cesto natrieme horčicou alebo kečupom a následne narežeme na asi 2 cm široké pláty.
Potom si zoberieme do ruky párok a omotáme ho jedným plátkom potretého lístkového cesta (natretá strana je smerom dovnútra). Takto si pripravíme všetko hotdogy, následne ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti posypeme sezamom. Dáme piecť.
Inšpirácie na plnky – nielen s párkom
Syrová klasika: Skúste zabaliť kúsok eidamu, goudy alebo mozzarelly – teplý roztopený syr je neodolateľný.
Šunka so syrom: Obľúbená kombinácia, ktorá chutí deťom aj dospelým.
Nátierkové syry: Bylinkový alebo cesnakový nátierkový syr vytvoria jemnú plnku bez potreby párku.
Zeleninové varianty: Sušené paradajky, olivy, opečená paprika či grilované cuketové pásiky sú ideálne pre tých, ktorí chcú niečo ľahšie.
Kozí syr a med: Pre gurmánsky twist skúste slaný syr s kvapkou sladkosti – chutí fantasticky!
Ako hotdogy skladovať
Ak vám nejaké kúsky predsa len ostanú, nechajte ich úplne vychladnúť a uložte do uzatvárateľnej nádoby alebo zabaľte do alobalu. V chladničke vydržia 2–3 dni. Na opätovné ohriatie odporúčame krátko zapiecť v rúre – zachovajú si chrumkavosť.
Na aké príležitosti sa hodia
Mini hotdogy z lístkového cesta sú skvelým snackom na detské oslavy, záhradné párty či silvestrovské večierky. Vďaka jednoduchej manipulácii ich možno ponúkať priamo z plechu – a miznú na počkanie.
Rovnako dobre poslúžia aj ako občerstvenie na výlety, pikniky alebo k filmovému večeru s rodinou. Ich univerzálnosť spočíva v tom, že ich môžete pripraviť na slano aj na sladko – vždy podľa chuti a momentálnej príležitosti.
Lístkové cesto nikdy nesklame
Mini hotdogy z lístkového cesta sú jedným z najrýchlejších spôsobov, ako vytvoriť chutné pohostenie bez veľkého úsilia. S párkami, syrom, zeleninou či bylinkami – možnosti sú nekonečné. Stačí len otvoriť chladničku, zapojiť fantáziu a tešiť sa na výsledok, ktorý zaručene poteší malých aj veľkých.
Tipy na ďalšie recepty z lístkového cesta:
- Mäsové koláče z lístkového cesta
- Slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou
- Broskyňové taštičky z lístkového cesta
- Šunkové rolky z lístkového cesta
- Jahodové galetky z lístkového cesta
- Jablkový závin z lístkového cesta
- Bryndzové vrtuľky z lístkového cesta
Aktualizovaný článok: 26.07.2025