Veľká noc vonia vo väčšine domácnostiach najmä za vajíčkami, klobáskami, šunkou, zeleninou, či šalátmi...
Maškrtným jazýčkom ale dozaista neunikne aj sladká stránka týchto sviatkov.
Okrem klasických čokoládových zajacov a likérových vajíčok si môžete doma pripraviť nenáročné veľkonočné maškrty.
Veľkonočný koláč
Ingrediencie na cesto: 1 polievková lyžica sušených kvasníc, 1 a štvrť hrnčeka teplého cmaru, 5 lyžíc trstinového cukru, 3 vajcia, strúhaná kôra z jedného citróna, strúhaná kôra z jedného pomaranča, 4 lyžice masla, pol hrnčeka višňového likéru (prípadne likér podľa chuti), 5 hrnčekov hladkej múky, hrozienka (množstvo podľa chuti)
Ingrediencie na snehové pusinky: 4 bielky, štvrť hrnčeka cukru, štvrť lyžičky soli, potravinárske farby
Ingrediencie na citrónovú polevu: 200 g práškového cukru, šťava z jedného až dvoch citrónov, 2 lyžice vriacej vody.
Postup: V mise zmiešajte droždie s cmarom tak aby sa rozpustilo. Vmiešajte lyžičku cukru a približne päť minút dôkladne mixujte s mixérom nastaveným na najnižšej rýchlosti. Za postupného miesenia pridávajte do zmesi zvyšné vajcia, cukor, maslo, likér, hrozienka, strúhané kôry a soľ. Na záver pridajte postupne múku a rukami vypracujte vláčne cesto, ktoré sa ale nesmie lepiť. Misu prikryte utierkou a odložte na teplé miesto približne na dve hodiny. Keď cesto vykysne, na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na dve rovnomerné časti a dajte zapiecť pri teplote 170°C na 30 minút.
Medzitým si mixérom vyrobte tuhý sneh z bielok, cukru a soli. Plech vyložte papierom na pečenie a vytvarujte na ňom zo snehu veľkonočné dekorácie, ako napríklad mrkvičky. Snehové pusinky pečte 15 – 20 minút pri teplote 150°C.
Citrónovú polevu vyrobíte tak, že zmiešajte cukor s precedenou citrónovou šťavou a vriacou vodou a vymiešate do hladkej zmesi. Časťou polevy spojte oba korpusy a zvyšnú polevu nalejte navrch aj boky torty. Ozdobte upečenými pusinkami, ktoré pre efekt môžete zafarbiť potravinárskym farbivom. Tortu odložte do chladu, ideálne na 24 hodín.
Veľkonočná zmrzlina
Ingrediencie: duté čokoládové vajíčka, obľúbená zmrzlina
Postup: Vajíčka opatrne rozrežte, do vnútra dajte svoju obľúbenú zmrzlinu a zamrazte na 2 – 3 hodiny. Ak sa vám chce vyhrať s dekoráciou, môžete vajíčka z vonkajšej strany ozdobiť napríklad citrónovou polevou, na ktorú postup nájdete v predchádzajúcom recepte.
Čokoládové muffiny
Ingrediencie: 4 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček kakaa, pol hrnčeka oleja, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, čokoláda, čokoládové vajíčka.
Postup: Všetky suroviny zmiešajte v mise, pridajte tiež na kúsky nalámanú časť čokolády. Zvyšok čokolády nahrubo nastrúhajte a odložte bokom. Cesto na muffiny prelejte do košíčkov a pečte pri teplote 170°C cca 15 minút. Muffiny ozdobte strúhanou čokoládou a veľkonočnými čokoládovými vajíčkami.
Tip: Pre ešte väčší pôžitok z čokolády, môžete muffiny pred zdobením poliať čokoládovou polevou, či krémom.
Ovocné košíčky
Ingrediencie: žltý melón / červený melón, ľubovoľné ovocie
Postup: Z melónov (prípadne grepov) vyrobte košíčky, ktoré naplňte drobným ovocím a veľkonočnými sladkosťami. Z dužiny z melónov môžete vyrobiť napríklad kvietky, či motýle. Ovocie do košíčkov položte voľne, prípadne ich upevnite pomocou špáradiel.
Sladkú Veľkú noc :)