Privítajte šibačov na Veľkú noc netradične a pripravte im chutný koláč, ktorý im hladinu cukru určite nezvýši.
Slaný koláč s pečenou šunkou a jarnou cibuľkou je skvelou náhradou za tradičnú šunku s chrenom, ktorá už roky nechýba na žiadnom veľkonočnom stole.
Podávať ho môžete teplý, ale rovnako dobre bude chutiť aj po vychladení. Hoci sa v rúre pečie trochu dlhšie, jeho príprava vám nezaberie veľa času a jeho vynikajúca chuť bude stáť za to.
Ingrediencie:
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla
- 5 polievkových lyžíc studenej vody
- ½ čajovej lyžičky soli
Náplň
- 400 g pečenej šunky Mecom
- 200 ml smotany na varenie
- 2 vajíčka
- 1 menšia mrkva
- 1 jarná cibuľka
- soľ a mleté čierne korenie
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Najskôr preosejeme hladkú múku, do ktorej pridáme maslo izbovej teploty, studenú vodu a soľ. Všetko spolu vymiesime, aby vzniklo jednotné cesto. Potom ho rozvaľkáme do kruhu a vyplníme ním kruhovú formu na pečenie veľkosti približne 20 cm tak, aby pokrylo aj časť stien formy. Cesto vidličkou poprepichujeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút pri 175 stupňoch.
Medzitým dáme do vriacej vody mrkvu a necháme ju variť 10 minút, aby bola polouvarená. Potom nakrájame mrkvu a pečenú šunku Mecom na drobné kocky, jarnú cibuľku na kolieska a všetko spolu zmiešame. V ďalšej miske vyšľaháme smotanu na varenie s vajíčkami. Do smotanovej zmesi pridáme trochu soli a mletého čierneho korenia.
Keď je cesto upečené, necháme ho odstáť približne 5 minút a poukladáme na neho zmiešanú šunku so zeleninou. Všetko zalejeme smotanovou zmesou a dáme do vyhriatej rúry na 45 minút pri 175 stupňoch.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Kakaovo-mandľová torta
Zdroj foto: www.luci.sk