Sladký taliansky dezert, ktorý sa postupne stáva obľúbeným zákuskom aj v našich končinách je svetoznáme tiramisu. Nadýchaný krém, šťavnaté piškóty s chuťou kávy a mandľového likéru vám pripravia skutočný gastronomický zážitok.
Dezertu neodolal ani známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, ktorý ho zahrnul vo svojej kuchárskej knihe s názvom Šéfkuchár v paláci.
Recept (10 porcií):
- 100 ml žĺtkov
- 110 g jemného kryštálového cukru
- 500 g mascarpone
- 1 balenie (500 g) dlhých piškót
- 300 ml kvalitnej kávy (espreso)
- 50 ml likéru Amaretto
- trocha postrúhanej horkej čokolády (min. 75% kakaa)
- najemno zomletá káva na dozdobenie
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Šéfkuchár v paláci (recenzia)
Príprava:
Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou na cesto alebo vareškou, aby krém nezredol).
Na dno pripravenej nádoby (asi 30x30x10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne).
Povrch studeného tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk