Vôňa sušených hríbov pripomína mnohým ľuďom čas Vianoc. Práve z nich sa totiž pripravuje jedna z najtradičnejších vianočných polievok, ktoré poznali už naše staré mamy.
Je ňou Vianočná hríbová polievka. Za touto slovenskou klasikou sa neukrývajú žiadne výnimočné kuchárske zručnosti, stačí len chuť a niekoľko základných surovín.
Ingrediencie:
- 2 ks sviatočnej klobásy Mecom
- 300 g zemiakov
- 200 ml smotany na varenie
- 50 g sušených hríbov
- 50 g masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- sušená petržlenová vňať
Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta
Odporúčame prečítať: Sladko-kyslá fazuľová polievka
Príprava:
Minimálne jednu hodinu pred varením hríby namočíme do vlažnej vody a necháme zmäknúť. Potom v hrnci opečieme na masle nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú klobásu a pokrájané zemiaky. Pár minút opekáme, vložíme hríby a dochutíme soľou a korením.
Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme variť dovtedy, pokiaľ nie sú zemiaky uvarené. Pridáme smotanu na varenie, sušenú petržlenovú vňať a varíme ešte 5 minút. Pri podávaní polievku dozdobíme opečenou klobásou a hríbmi.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Hot-dog na paličke
Odporúčame prečítať: Zapečené jaternice s cesnakom a mladými zemiakmi
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová