Poznáte to. Najprv natrafíte na skvelý recept, potom podľa neho napečiete koláč a keď sa vám vydarí, začnete ho piecť so železnou pravidelnosťou každú nedeľu, až kým sa vám z nejakého dôvodu tak trochu nezunuje. Našťastie, existuje veľmi jednoduchý trik, ako aj s tým najtradičnejším receptom vykúzlite znova a znova nový zákusok a tým je malá zámena surovín. Preto vám prinášame pár príkladov, za čo všetko môžete tradičné prísady zameniť.
Vyskúšaj tiež: Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie
Vajíčka za banány
Vajíčka môžete zameniť hneď za niekoľko alternatív. Jednou z nich sú banány, pričom namiesto 1 vajíčka použijete polovicu banánu. Ďalšou náhradou môže byť jablková výživa či pomleté ľanové semienko.
Mlieko za tofu
Tofu je jednoduchá alternatíva, ktorej prídu na chuť aj vegáni a umožní vám pripraviť dokonca aj chutný cheesecake.
Maslo za avokádo
Stačí rozpučiť a zdravšia náhrada je na svete. V niektorých prípadoch však rátajte s tým, že avokádo môže zmeniť nielen chuť, ale aj farbu cesta.
Rum za Baileys
Rum je zrejme najpoužívanejším alkoholom, ktorý odjakživa pridávame do zákuskov. Ak však chcete ohúriť návštevu a dostať nevšedný výsledok, vyskúšajte pre zmenu írsky likér Baileys. Je lahodnou kombináciou whisky a smotany, vďaka čomu sa skvelo hodí do cheesecakeov, tiramisu či špeciálneho brownies koláča, na ktorý vám prinášame rovno recept.
Odporúčame: Recept na tvarohové palacinky s hubami: Gastro zážitok zaručený
Baileys brownies
Potrebujete:
- 125 g masla
- 210 g trstinového cukru
- 340 g čokolády, min. 54 %
- 1/2 lyžičky soli
- 5 vajec M
- 15 g kvalitného kakaa (2 zarovnané polievkové lyžice)
- 80 g Zlatého klasu (10 zarovnaných polievkových lyžíc)
- 200 ml Baileys Original Irish Cream
Postup
Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech s vyšším okrajom, v rozmere cca 26 x 38 cm, vyložíme namočeným papierom na pečenie – aby lepšie priľnul k plechu a jemne potrieme olejom.
Vo väčšom hrnci priveďte vodu do varu a v miske nad parou nechajte roztopiť maslo, trstinový cukor, čokoládu a morskú soľ, až pokiaľ nevznikne kompaktná masa - cca 20 min.
Ak máte kuchynský robot, prelejte roztopenú čokoládovú masu do misy a dajte šľahať metličkami. V prípade, že máte iba ručný šľahač, môžete hmotu šľahať priamo v miske, v ktorej sa masa roztápala. Zhruba po 5-tich minútach môžete pridávať, počas mixovania, po jednom vajci – ideálne izbovej teploty. Po pridaní posledného vajca šľahajte na najvyššom stupni ďalších 10 minút, pričom kryštáliky cukru by mali úplne zmiznúť. Pri slabom stupni šľahania vmiešajte do hmoty Baileys.
V malej miske si zmiešajte kakaový prášok a Zlatý klas na jednofarebnú zmes a za pomalého miešania ju pridajte do čokoládovej hmoty. Šľahajte na rýchlom stupni ďalších 10 minút, kým nie je hmota hladká a lesklá.
Cesto jemne vylejte na predpripravený plech s papierom na pečenie a vložte do trúby. Pečte cca 25 - 30 minút, pokiaľ cesto neprestane byť tekuté, ale na dotyk by malo byť stále poddajné.
Koláč nechajte vychladnúť a následne vložte priamo s plechom do chladničky, ideálne počas noci. Po úplnom zachladení vyberte koláč opatrne, za pomoci papiera na pečenie, z plechu a papier z koláča jemne stiahnite. Následne môžete koláč krájať na ľubovoľne veľké kúsky, dlhým ostrým nožom bez zúbkov - ak sa vám lepí, nôž môžete pred každým rezom nahriať horúcou vodou. Pri skladovaní v chladničke vydržia Baileys brownies aj niekoľko dní. Pred podávaním ich vždy vyberte na cca 10 minút a nechajte pri izbovej teplote povoliť.
Recept pripravila Veronika Boríková z Bistro ATELIER