Slaný závin Stromboli: Chutí ako talianska pizza, no prekvapí vlastným štýlom

recept na závin Stromboli

Stromboli je niečo medzi pizzou a závinom. Zvonka chrumkavý, vnútri šťavnatý a sýty – ideálny na večeru, pre návštevu alebo aj ako teplé občerstvenie na oslavu. Vďaka jednoduchému pizzovému cestu, bohatej náplni zo salám, syra a omáčky a možnostiam nekonečných obmien sa Stromboli stáva hitom každej domácej kuchyne. 

A čo je na ňom najlepšie? Pripraví sa z dostupných surovín, nevyžaduje špeciálne zručnosti a pri pečení rozvonia celý byt tak, že sa všetci zídu pri stole ešte pred zavolaním.

Korene závinu Stromboli

Na prvé počutie si možno mnohí z nás predstavia exotické jedlo z juhu Talianska. Avšak nie sme ďaleko od pravdy – názov Stromboli je totiž odvodený od pomenovania sopky, ktorá sa týči na rovnomennom ostrove pri Sicílii. Paradoxne, jedlo s týmto názvom vzniklo za oceánom, v Spojených štátoch, v 50. rokoch 20. storočia.

Taliani, ktorí sa usadili v Amerike, túžili po chutiach svojho domova. Tak vznikli rôzne alternatívy klasických jedál – jedným z nich je aj Stromboli. Pripomína pizzu, ale nie je to pizza. Pripomína calzone, ale nie je to ani uzatvorená kapsa. 

Je to čosi medzi – závin z pizzového cesta plnený salámami, syrom a omáčkou, zrolovaný ako roláda a upečený dozlatista. Už sa vám zbiehajú slinky? 

Prečo je Stromboli ideálne jedlo pre dnešnú dobu?

Pretože sa jednoducho pripravuje a môžeme si ho vychutnať vždy inak a vytvoriť tak originálne pohostenie pre svojich blízkych. Závin je ako stvorený na víkendový obed, večeru pred televíziou, piknik v parku či ako občerstvenie počas oslavy. Dá sa pripraviť vopred, ľahko sa krája, dobre sa drží v ruke a ešte lepšie chutí.

taliansky závin Stromboli
Freepik

Recept na domáci závin Stromboli

Suroviny na Stromboli

Na pizzové cesto:

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 PL olivového oleja (ideálne extra panenského)
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL kryštálového cukru
  • ½ balíčka sušeného droždia (cca 3,5 g)

Poznámka: V prípade potreby sa dá cesto nahradiť kupovaným pizzovým základom, ale domáce cesto je neporovnateľne chutnejšie.

Na náplň:

  • 150 g kvalitnej šunky (napr. pražská, parmská alebo dusená)
  • 100 g suchej salámy 
  • 100 g pikantnej salámy 
  • 200 g strúhanej mozzarelly (alebo iného dobre roztápajúceho sa syra – gouda, eidam, cheddar)
  • 150 ml rajčinovej omáčky (môže byť domáca alebo kupovaná, ideálne s talianskymi bylinkami)

Na potretie:

  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo bazalky)

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, soľ, cukor a sušené droždie. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej. Cesto mieste rukami alebo v robote, kým nie je hladké, pružné a nelepivé. V prípade potreby dosypte trochu múky.
  2. Cesto sa prikryje utierkou a nechá sa na teplom mieste kysnúť približne 30 – 45 minút. Malo by zdvojnásobiť objem.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C (horný-dolný ohrev). Ak chcete použiť domácu rajčinovú omáčku, môže sa jemne zohriať – zintenzívni to vôňu a chuť pri pečení.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske alebo papieri na pečenie do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm.
  5. Na celý povrch natrite rajčinovú omáčku (s výnimkou okrajov), potom sa vrství šunka, tretina syra, salámy, ďalšia tretina syra a opäť saláma. Navrch ide zvyšný syr.
  6. Závin opatrne zrolujte po dlhšej strane, konce zatlačte. Môže sa zľahka preniesť na plech aj s papierom.
  7. Povrch potrite rozpusteným maslom a posypte cesnakom a petržlenom. Pečte asi 20-25 minút, alebo kým nie je závin zlatistý a chrumkavý.
  8. Po upečení závin nechajte trochu vychladnúť, potom ho nakrájajte na plátky ostrým nožom. Syr bude ešte jemne vytekať a omáčka bude krásne voňavá.

Ako závin Stromboli servírovať?

  • Ako hlavný chod s čerstvým šalátom (rukola, paradajky, balsamico)
  • Nakrájaný na menšie kúsky ako pohostenie k vínu alebo pivu
  • Zabalený do fólie ako teplý obed so sebou
  • S domácimi dipmi: cesnakovým, bylinkovým, jogurtovým alebo chilli omáčkou

Možnosti obmien receptu na závin Stromboli

Stromboli je jedným z tých jedál, ktoré okamžite prekvapia. Na prvý pohľad vyzerá ako nenápadný závin, no už po prvom rozkrojení sa ukáže jeho podstata – vrstvy talianskych salám, roztopený syr, omáčka s vôňou byliniek a pružné cesto. Stromboli je zároveň jedlo, ktoré miluje kreativitu:

  • Vegetariánska verzia: grilovaná zelenina, olivy, kapary, sušené paradajky, artičoky
  • Syrová verzia: kombinácia ementálu, nivy, mozzarelly a parmezánu
  • Mäsová verzia: slaninka, pečené kuracie kúsky, klobáska
  • Bylinková verzia: pridať čerstvú bazalku, oregano alebo tymian priamo do cesta

Stromboli si určite pripravte

Za vznikom Stromboli stojí nápad, ako premeniť pizzové cesto na niečo, čo sa dá ľahko zabaliť, preniesť, naservírovať aj bez príboru. Je ideálny na večeru, ako teplé občerstvenie pre návštevu alebo efektne zapôsobí na večierku. Prečo ho teda vyskúšať? 

Pretože prináša chuť Talianska do každej kuchyne, dá sa prispôsobiť podľa surovín, ktoré sú práve poruke, a pretože poteší malých aj veľkých. A napokon – pretože pri jeho príprave sa dá tvoriť.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.