Na dnes som si pripravila recept na Gaštanové cupcakes. Aj keď nie sú našou tradičnou slovenskou pochúťkou, nájdeme ich teraz skoro všade. Sú veľmi obľúbené a radi si ich doprajeme na raňajky či desiatu, alebo ako sladučkú maškrtu po dobrom obede.
Výborné je, že majú obrovskú paletu chutí, a tak si každá jedna z nás vie nájsť ten pre ňu najchutnejší.
Tieto cupcakes oslovia hlavne milovníčky gaštanov. Tak sa pustite spoločne so mnou do ich prípravy a už za necelú hodinku si budete môcť pochutnať na tejto maškrte.
Suroviny na prípravu Gaštanových cupcakes:
Cesto
- 1 H múka špaldová celozrnná hladká
- 1 H múka pšeničná hladká
- ¾ H cukor trstinový nerafinovaný
- ¾ ČL soľ
- 2 PL kakao
- 1 ČL prášok do pečiva bez fosfátov
- ½ ČL sóda bikarbóna
- ½ H olej rastlinný
- 1 ½ PL jablčný ocot
- 1 H + 2PL mlieko sójové vlažné
Krém
- 250 g gaštanové pyré (kvalitné z obchodu alebo domáce)
- 3-4 PL mandľová smotana
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút na 180 °C
Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse
Postup prípravy Gaštanových cupkakes:
1. Najprv si zmiešame všetky sypké suroviny – oba druhy múky, cukor, soľ, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Do jedného hrnčeka vlažného sójového mlieka pridáme jablčný ocot, premiešame a necháme postáť.
2. Do sypkej zmesi pridáme olej, postupne pridávame mlieko s jablčným octom a miešame. Cesto bude trochu husté, tak na zriedenie pridáme ešte 2 PL vlažného mlieka.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Zebrový koláč
3. Formu na muffiny si vystelieme košíkmi na muffiny, ja dávam pre istotu na 1 koláčik rovno 2 košíky na muffiny, lepšie tak držia tvar a cesto je celkom mastné, tak sa vám 2 košíky premastia menej ako jeden. Košíky plníme cestom – na jeden koláč cca 3 PL cesta.
4. Koláčiky pečieme približne 25minút pri 180 stupňoch.
5. Kým sa koláčiky pečú, môžeme si pripraviť plnku. Gaštanovú plnku si môžete pripraviť buď z jedlých gaštanov alebo jednoduchšie z gaštanového pyré, ktoré kúpite hotové. V obchode siahajte po kvalitnom gaštanovom pyré s vyšším obsahom gaštanov, ja som už dokonca našla aj pyré v bio kvalite v bežnom potravinovom reťazci.
6. Na domáce gaštanové pyré si pripravte jedlé gaštany (očistené, uvarené), maslo, cukor, vanilku, kto chce rum, no a tí lenivejší či zaneprázdnenejší si ho kúpia.
7. Nakoniec si zmiešame pyré s 3-4 polievkovými lyžicami mandľovej smotany a vymiešame krém, ktorý naplníme do zdobičky a upečené a vychladnuté koláčiky jednotlivo zdobíme.
Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom
Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk