Teraz, keď je naša záhrada plná úrody, človek môže ľahko nakombinovať jednotlivé ovocie a vytvoriť z neho nejaký ten chutný koláčik.
V tomto prípade som sa rozhodla siahnuť po mojich veľmi obľúbených slivkách...
Budeme potrebovať:
Kvások
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 PL trstinového cukru
- 250 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové)
- štipka múky
Cesto
- 300 g múka pšeničná celozrnná hladká
- 200 g múka pšeničná hladká
- 40 g cukor trstinový
- 50 ml olej rastlinný
- štipka soli
- 3 PL rastlinného mlieka
- 500 g slivky
- 500 g ringloty
Posýpka
- 105 g hrubej pšeničnej múky
- 80 g cukor trstinový
- 80 g alsan bio
- 70 g mak mletý
- ½ ČL škorica mletá
Odporúčame vyskúšať aj: Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou
Postup prípravy:
1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, rozdrobíme polovicu kocky droždia, premiešame a poprášime múkou. Kvások necháme za 10 minúť vzísť.
2. V miske si zmiešame suroviny na cesto (múku, soľ, cukor a olej), pridáme kvások a vymiesime cesto, ku ktorému pridáme ešte 3 PL mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
3. Medzitým si umyjeme slivky a ringloty, tie potom osušíme, rozpolíme a vykôstkujeme.
4. Plech na pečenie si vymažeme olejom. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika, preložíme na plech na pečenie, na cesto poukladáme slivky a ringloty.
5. Pripravíme si posýpku z múky, cukru, alsanu, maku a škorice a na záver koláč posypeme posýpkou. Pečieme približne 25-30 min. pri teplote 180 stupňov.
Odporúčame vyskúšať aj: Zdravé recepty: Makvec
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk