Chlieb nemusí mať tvar guľatého, alebo oválneho bochníka.
Lavaš je tradičný chlieb z oblasti Turecka, Iránu, Arménska a Iraku. Má veľa podôb..
Čerstvo upečený tenký Lavaš vyzerá ako veľká palacinka. Balia sa do neho rôzne náplne s mäsom (kebab), alebo zeleninou, či sa zapeká s rajčinami a syrom podobne ako pizza.
Usušený je vhodný pre dlhodobé skladovanie, alebo pre nás na chrúmanie pri telke. V spojení so zeleninovým dipom, nahradí chipsy a popcorn.
Ďalšou podobou sú tenké bochníčky, podobné focaccii. Tie som si vyskúšal.
Na cesto som potreboval:
- pšeničná múka T650, alebo chlebová 3 šálky
- kvások
- voda
- kefír alebo smotana
- niečo na posypanie – sezam, ľanové semeno, mak
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravý recept: Pohánkový šalát s kelom
Postup prípravy:
Aktivovaný kvások som zamiešal do 3 šálok hladkej pšeničnej múky T650. Múku s kváskom som miesil a postupne pridával vodu, kým nevzniklo jemné pružné cesto, ktoré sa odliepalo od stien. Kysnutie cesta prebiehalo v chladničke asi 20h. Kto používa droždie, má urýchlený celý proces asi o 15hodín :D
Cesto som vybral z chladničky, a nechal na kuchynskej linke, aby sa nahrialo. Ak Vás tlačí čas, cesto na chvíľu vložte do rúry, ktorá má okolo 30°C, nie viac, potom by sa už sušilo a nie ohrievalo.
Ohriate cesto som rozdelil na 4 časti, každú rozvaľkal na 1cm hrúbku. Krátke odležanie pomôže cestu, aby si zvyklo na nový tvar.
Odporúčame vyskúšať tiež: Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne
Potrel som ho kefírom a posypal ľanovým semenom, sezamom a rozmarínom. Posýpku treba popritláčať do cesta, aby po upečení nevypadávala.
Na tenko vyvaľkané cesto sa pečie na stene v hlinenej peci. Tú nemám, preto ako náhrada poslúži obrátená strana plechu na pečenie. Cesto som presunul na plech s papierom na pečenie. Vložil do vyhriatej rúry. Teplota 250°C, čas pečenia 15 – 20 minút.
Cesto môžete rozvaľkať na ešte tenší plát, presunúť na plech, potrieť kefírom, alebo smotanou a posypať syrom. Celý plát rozkrájajte na menšie kúsky a dajte piecť. Po upečení vyberte plech z rúry, kúsky chleba premiešajte a nechajte vysušiť zostatkovým teplom. Takto vznikne chrumkavý Lavaš.
Odporúčame vyskúšať tiež: Angie pečie: Zdravý recept - Cuketový cheesecake
Zdroj: www.fooddrink.sk