Vianočný čas je plný vôní a chutí, ktorým sa len ťažko odoláva. Práve v tomto období neradi dodržiavame naše stravovacie zásady a doprajeme si viac ako inokedy.
Výsledkom potom bývajú novoročné predsavzatia, že už od prvého januára určite začneme cvičiť, aby sme zhodili „vianočné“ kilá.
Stop rafinovanému cukru!
Medzi najpopulárnejšie vianočné pečivo patria jednoznačne medovníčky, ktoré sú, okrem iného, plné cukru. Sú však aj možnosti, ako si vychutnať typickú vôňu i chuť škorice a klinčekov bez veľkých výčitiek. Základom pre každé zdravšie pečenie je čo najmenej bieleho rafinovaného cukru.
V prípade obľúbených vianočných medovníkov sa dá ľahko nahradiť prírodnou a zdravou alternatívou - medom. Musíme si však uvedomiť, že výsledné pečivo nebude chutiť tak, ako to klasické a je potrebné si na chuť zvyknúť. Naše telo je totiž naučené na veľké dávky cukru a chvíľu trvá, kým si odvykne od štandardu.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé hranolky jednoducho a rýchlo!
Zapojte svoju polovičku
Špaldová múka sa tiež správa úplne inak ako pšeničná, preto je nutné recept niekedy upraviť. Konkrétne naše medovníkové cesto sa oveľa ťažšie rozvaľkáva a veľmi sťahuje. Je to teda zároveň „posilka“ na ruky. Preto nezaškodí, ak do pečenia zapojíte svoju silnejšiu polovičku a možno zistíte, že ho to i celkom baví.
Zdobiť, ale nejesť
K vianočnej tradícii neodmysliteľne patrí aj zdobenie medovníkov. Môžeme si, samozrejme, ozdobiť aj naše zdravé, no mali by už slúžiť naozaj len na dekoráciu, lebo inak by zdravá alternatíva nemala vôbec zmysel. Vieme predsa, z čoho sa skladá poleva na medovníky- biely cukor a bielko s citrónom, prípadne potravinárske farbivo. V skratke, nič pre nás. Preto si ozdobme len niekoľko z nich na dekoráciu a zvyšok odložme na jedenie.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom
Na cesto budeme potrebovať:
- 400g hladkej špaldovej múky
- 125g masla
- 150g medu
- 2 vajíčka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky škorice
- 4-5 klinčekov
Postup prípravy:
1. Do misy vysypeme múku a zmiešame so sódou bikarbónou, škoricou a rozdrvenými klinčekmi.
2. Pridáme rozbité vajíčka, med a zmäknuté pokrájané maslo.
3. Cesto poriadne vymiesime a necháme odpočívať aspoň 24 hodín.
4. Po odležaní ho rozdelíme na 2 časti, ešte raz hnetieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Cesto musí byť tenšie ako pri klasických medovníkoch, lebo sa oveľa viac nafukuje.
Odporúčame vyskúšať tiež: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
5. Vykrajujeme z cesta rôzne tvary, ktoré pokladáme na plech. Pred pečením ich potrieme bielkom, aby sa leskli.
6. Po vychladnutí môžeme ozdobiť a povesiť napríklad aj na vianočný stromček.
Prajem dobrú chuť a krásne zdravé Vianoce.
Daniel Rajcsányi