Zdravá strava neznamená jesť každý deň len šalát a kuracie mäso, ale je dôležitá aj jej vyváženosť a pestrosť. Preto, ak máme chuť na sladký obed, s čistým svedomím si ho pripravme.
Na palacinky s nutelou zabudnime!
Samozrejme, je dôležité rozlišovať, čo je ešte v rámci normy a čo už by sme naozaj nemali konzumovať. Na kysnuté parené buchty alebo palacinky s nutelou čo najrýchlejšie zabudnime. Rozhodli sme sa preto skúsiť alternatívu sladkých tradičných lievancov, a to výmenou klasickej múky za špaldovú a nahradením cukru javorovým sirupom.
Odporúčame prečítať: 5 skvelých receptov na varené víno
Zázrak menom javorový sirup
Javorový sirup je 100% prírodné sladidlo a v porovnaní s bielym cukrom, ktorý je v podstate len škodlivý, tento sirup obsahuje viacero telu prospešných látok a antioxidantov. Je bohatý na draslík a vápnik, obsahuje i zinok, železo a fosfor. Má množstvo pozitívnych účinkov, napríklad znižuje cholesterol, posilňuje srdce, imunitu a nervy, pomáha liečiť zápaly. Používa sa dokonca pri detoxikácii a ako prevencia proti rakovine!
Čo budeme potrebovať:
- 250g hladkej špaldovej múky
- 1/2 litra mlieka
- 2 vajíčka
- štipku soli
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Odporúčame prečítať:Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
Postup prípravy:
- do nádoby vysypeme múku, pridáme soľ a premiešame
- v strede si urobíme jamku a pridáme rozbité vajíčka
- ku všetkým surovinám pridáme mlieko, sirup a olej
- premiešame najskôr vareškou, potom tyčovým mixérom úplne dohladka
- rozohriatu panvicu potrieme troškou oleja a malou naberačkou na ňu dávkujeme lievance, ktoré opekáme z každej strany a priebežne kontrolujeme
- hotové lievance podávame poliate javorovým sirupom a prípadne i bielym jogurtom a ovocím
Lievance si môžeme ozvláštniť rôznymi spôsobmi, napríklad pridaním škorice alebo banánu priamo do cesta. Fantázii sa medze nekladú.
Dobrú chuť!
Daniel Rajcsányi