Zemiaky berieme automaticky ako našu tradičnú potravinu. Sú súčasťou nášho jedálnička už dlhé roky a nedáme na ne dopustiť.
Pestovanie zemiakov má na Slovensku dlhú tradíciu a pestujú ich poľnohospodári, ale aj drobní roľníci, záhradkári či bežní ľudia.
Zemiaky sú nenáročné na pestovanie a nepotrebujú špeciálne podmienky ani pôdu. Táto plodina je síce pôvodom z Južnej Ameriky, no dnes patrí medzi súčasť každodenného obeda.
Čo obsahujú?
Vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, tiež mangán, vápnik, zinok, horčík, draslík, fosfor, jód a železo. Sú veľmi bohaté na vitamín C, ktorý slúži ako antioxidant a poskytuje našej pokožke výživu a posilňuje imunitný systém. Taktiež je vhodná ich konzumácia počas diéty (so zeleninou). Dodávajú energiu a zasýtia.
Odporúčame prečítať si: Kapusta - jej účinky na krásu a zdravie
Voda z uvarených zemiakov
Bežne urobíme to, že ju vylejeme. Nabudúce ju vyskúšajte zmiešať so šťavou z čerstvých zemiakov a aplikujte na končatiny, ktoré sú postihnuté reumou. Uľaví od bolesti.
Postrúhané zemiaky
Sú dobré ako obklad na zapálené zranenia, na spáleniny od slnka alebo ich môžete zmiešať s olivovým olejom a vytvoriť si perfektnú masku na tvár. Čerstvé plátky zemiakov si môžete priložiť aj na unavené oči.
Odporúčame prečítať si: Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes
Zemiaková šťava a jej benefity:
- dobrý protizápalový nápoj
- pomáha predchádzať rakovine
- vynikajúca na ekzémy a akné, pomáha upokojovať pokožku
- pomáha pri chudnutí - vypite 1 šálku ráno pred raňajkami a 1 šálku 2-3 hodinky pred spaním, šťavu si môžete zmiešať napríklad s mrkvovou alebo len s medom (zemiaková šťava všeobecne nemá žiadnu chuť)
- odplavuje z tela kyselinu močovú a znižuje hladinu cholesterolu
- zabraňuje tvorbe kameňov v močových cestách
- ideálna pre upokojenie tráviaceho traktu, pri prebytku kyseliny v tele, vynikajúca pri hojení podráždených čriev a pri hojení žalúdočných vredov
Odporúčame prečítať si: Jednoduché recepty na domáce nátierky z orieškov
Vždy používajte zrelé zdravé zemiaky. Bez tmavých škvŕn a bez zelených miest. Tieto zelené plochy totižto obsahujú toxíny. Zemiaky skladujte na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a v igelitových sáčkoch, to je veľmi nevhodné a nezdravé.
Odporúčame prečítať si: Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody