9 druhov orechov a semien a ich zdravotné výhody pre naše telo

V dobe, kedy na každom rohu nájdete nejaký „fast food“ s množstvom nezdravého jedla, ktoré je pre mnohých zaneprázdnených ľudí skvelou voľbou, je potrebné túto nezdravú hladinu dorovnať tou zdravšou, a to dávkou čerstvého ovocia a zeleniny.  Samozrejme ovocie a zelenina patria k zdravému životnému štýlu. Nesmieme zabúdať ani na orechy a semená, ktoré sú cennými zdrojmi zdravia.

 

Obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, minerálov a vitamínov. Ich benefity môžeme pozorovať nielen pri celkovom vývoji organizmu, ale sú prospešné aj pre pleť či nervovú sústavu. Najideálnejšie je dopriať si ich na raňajky – takto dodajú telu okamžitú energiu na celé dopoludnie. Hodia sa do šalátov, nátierok, ale najlepšie a najchutnejšie sú aj v surovom stave.

 

Odporúčame prečítať: Bolesť chrbta: Nedajte jej šancu!

Zaraďte do jedálnička orechy a semená pre ich zdravotné výhody

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicové semienka

 

Sú bohatým zdrojom minerálov ako je horčík, mangán, železo, vitamíny skupiny B, vitamín E. Tieto semienka pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšiť spánok a predchádzať depresiám, pôsobia blahodarne proti akné a tiež zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov.

 

 

Ľanové semienka 

 

Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá je potrebná pre správne trávenie. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú vplyv na imunitný systém a srdce. Majú protizápalové účinky, pomáhajú stabilizovať hormóny v tele, používajú sa pri zápche, znižujú symptómy menštruácie.

 

 

Kešu orechy

 

Sú to olejnaté orechy s jemnou chuťou bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, železo, fosfor, draslík a horčík, vitamíny B1 a B2. Tieto orechy a ich zložky pomáhajú zlepšovať kvalitu pokožky (vlasov), nechtov, znižujú cholesterol a krvný tlak, sú vhodné pri tráviacich problémoch, pomáhajú tiež pri chudokrvnosti.

 

Odporúčame prečítať: Physalis alebo machovka peruánska - dekoračná, ale i zdravá

Zaraďte do jedálnička orechy a semená pre ich zdravotné výhody

Zdroj: Shutterstock®

Mandle

 

Obsahujú veľké množstvo prospešných zložiek, ktoré zlepšujú zdravie kostí, podporujú pamäť a sústredenosť, znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu, čím potláčajú chuť do jedla.

 

 

Lieskové orechy

 

Sú zdrojom bielkovín, vitamínov B1 a B6, minerálov. Je v nich väčšie množstvo vápnika, ktorý bráni ukladaniu tukov v tele. Sú viac olejnaté, preto sa z nich vyrába obľúbené orieškové maslo. Tieto orechy tiež pomáhajú ochrániť bunky pred voľnými radikálmi, podporujú imunitu, slúžia ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, podporujú tvorbu červených krviniek, pomáhajú pri migréne.

 

 

Sezamové semienka 

 

Ak potrebujete v tele doplniť vápnik a bielkoviny, tak sú ideálnou prirodzenou cestou. Majú vysoký obsah tuku a fosforu, vďaka čomu môžete bojovať proti vyčerpanosti. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť vplyv voľných radikálov na pokožku.

 

Odporúčame prečítať: Prvé dni v novej práci - 10 trikov ako zapadnúť v novom kolektíve

Zaraďte do jedálnička orechy a semená pre ich zdravotné výhody

Zdroj: Shutterstock®

Slnečnicové semienka

 

Bohaté na vitamíny E, B1 a B5, mangán, horčík, meď, selén a fosfor, kyselinu linolovú, bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Vďaka týmto zložkám pôsobia protizápalovo, pomáhajú znižovať cholesterol, podieľajú sa na prevencii proti rakovine, pôsobia upokojujúco a podporujú kardiovaskulárny systém.

 

 

Pistácie

 

Rovnako aj tieto oriešky obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov, draslík, vitamíny (A, B, E), vápnik, zinok, selén a esenciálne aminokyseliny, železo, meď. Pomáhajú detoxikovať organizmus od škodlivých látok, udržiavajú zdravý nervový systém, odbúravajú stres, majú antidepresívne účinky, podporujú trávenie, znižujú cholesterol a krvný tlak, znižujú potrebu inzulínu pri cukrovke.

 

 

Pekanové orechy 

 

Obsahujú vitamín A, draslík, vápnik, železo, vitamíny skupiny B a vitamín E, bielkoviny. Ich skvelou vlastnosťou je to, že v tele znižujú zlý cholesterol a zvyšujú ten dobrý, pomáhajú predchádzať kožným ochoreniam, podporujú zdravie zubov a kostí, pomáhajú pri detoxikácii organizmu, ochraňujú bunky pred voľnými radikálmi. Slúžia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, upokojujú nervový systém.

 

Odporúčame prečítať: Ako dodať telu aj duši energiu?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

01.03.2017 14:47

milujem semiačka a všetky druhy orechov.... mnam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.03.2017 07:46

tekvicové semiačka lúskame skoro každý večer namiesto iných pochutín, mandle si pridávam do jogurtu, lieskovce máme zo z našej záhrady, vlašské zberáme a sušíme, často ich používame aj do koláčov, orechy sa vždy nájdu u nás doma

Vaše meno:

Vlasta Koyšová

Vlasta Koyšová

04.03.2017 09:40

Ľanové semienka znižujú hladinu cholesterolu.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.05.2017 21:23

Pravidelne konzumujeme, striedame ich, sú vynikajúce:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.