V dobe, kedy na každom rohu nájdete nejaký „fast food“ s množstvom nezdravého jedla, ktoré je pre mnohých zaneprázdnených ľudí skvelou voľbou, je potrebné túto nezdravú hladinu dorovnať tou zdravšou, a to dávkou čerstvého ovocia a zeleniny. Samozrejme ovocie a zelenina patria k zdravému životnému štýlu. Nesmieme zabúdať ani na orechy a semená, ktoré sú cennými zdrojmi zdravia.
Obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, minerálov a vitamínov. Ich benefity môžeme pozorovať nielen pri celkovom vývoji organizmu, ale sú prospešné aj pre pleť či nervovú sústavu. Najideálnejšie je dopriať si ich na raňajky – takto dodajú telu okamžitú energiu na celé dopoludnie. Hodia sa do šalátov, nátierok, ale najlepšie a najchutnejšie sú aj v surovom stave.
Odporúčame prečítať: Bolesť chrbta: Nedajte jej šancu!
Tekvicové semienka
Sú bohatým zdrojom minerálov ako je horčík, mangán, železo, vitamíny skupiny B, vitamín E. Tieto semienka pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, pomáhajú zlepšiť spánok a predchádzať depresiám, pôsobia blahodarne proti akné a tiež zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov.
Ľanové semienka
Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá je potrebná pre správne trávenie. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú vplyv na imunitný systém a srdce. Majú protizápalové účinky, pomáhajú stabilizovať hormóny v tele, používajú sa pri zápche, znižujú symptómy menštruácie.
Kešu orechy
Sú to olejnaté orechy s jemnou chuťou bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, železo, fosfor, draslík a horčík, vitamíny B1 a B2. Tieto orechy a ich zložky pomáhajú zlepšovať kvalitu pokožky (vlasov), nechtov, znižujú cholesterol a krvný tlak, sú vhodné pri tráviacich problémoch, pomáhajú tiež pri chudokrvnosti.
Odporúčame prečítať: Physalis alebo machovka peruánska - dekoračná, ale i zdravá
Mandle
Obsahujú veľké množstvo prospešných zložiek, ktoré zlepšujú zdravie kostí, podporujú pamäť a sústredenosť, znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu, čím potláčajú chuť do jedla.
Lieskové orechy
Sú zdrojom bielkovín, vitamínov B1 a B6, minerálov. Je v nich väčšie množstvo vápnika, ktorý bráni ukladaniu tukov v tele. Sú viac olejnaté, preto sa z nich vyrába obľúbené orieškové maslo. Tieto orechy tiež pomáhajú ochrániť bunky pred voľnými radikálmi, podporujú imunitu, slúžia ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, podporujú tvorbu červených krviniek, pomáhajú pri migréne.
Sezamové semienka
Ak potrebujete v tele doplniť vápnik a bielkoviny, tak sú ideálnou prirodzenou cestou. Majú vysoký obsah tuku a fosforu, vďaka čomu môžete bojovať proti vyčerpanosti. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú znížiť vplyv voľných radikálov na pokožku.
Odporúčame prečítať: Prvé dni v novej práci - 10 trikov ako zapadnúť v novom kolektíve
Slnečnicové semienka
Bohaté na vitamíny E, B1 a B5, mangán, horčík, meď, selén a fosfor, kyselinu linolovú, bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny. Vďaka týmto zložkám pôsobia protizápalovo, pomáhajú znižovať cholesterol, podieľajú sa na prevencii proti rakovine, pôsobia upokojujúco a podporujú kardiovaskulárny systém.
Pistácie
Rovnako aj tieto oriešky obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov, draslík, vitamíny (A, B, E), vápnik, zinok, selén a esenciálne aminokyseliny, železo, meď. Pomáhajú detoxikovať organizmus od škodlivých látok, udržiavajú zdravý nervový systém, odbúravajú stres, majú antidepresívne účinky, podporujú trávenie, znižujú cholesterol a krvný tlak, znižujú potrebu inzulínu pri cukrovke.
Pekanové orechy
Obsahujú vitamín A, draslík, vápnik, železo, vitamíny skupiny B a vitamín E, bielkoviny. Ich skvelou vlastnosťou je to, že v tele znižujú zlý cholesterol a zvyšujú ten dobrý, pomáhajú predchádzať kožným ochoreniam, podporujú zdravie zubov a kostí, pomáhajú pri detoxikácii organizmu, ochraňujú bunky pred voľnými radikálmi. Slúžia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, proti Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe, upokojujú nervový systém.
Odporúčame prečítať: Ako dodať telu aj duši energiu?