Podľa globálnych štatistík končí až tretina vyprodukovaného jedla určeného na konzumáciu ľuďmi v koši. Ide o naozaj alarmujúce čísla. Pomyslite si napríklad na to, koľko peňazí takto ročne zahadzujeme na odpadovú skládku a v neposlednom rade tiež na to, ako veľmi ubližujeme našej planéte.
Väčšina vyhadzovaného jedla sú čerstvé potraviny, teda mäso, ovocie a zelenina. Sú síce najzdravšie, no zároveň sa i najrýchlejšie pokazia a niekedy nám nezostáva nič iné, len nespotrebované jedlo zahodiť, i keď možno s ťažkým svedomím. Aké sú teda TOP trvanlivé potraviny, ktorými sa naozaj oplatí zásobiť?
Do zásob i jedlo na dlhú cestu
Trvanlivými potravinami môžeme nazvať tie, ktoré majú dlhý dátum spotreby. Spravidla sú to i tie potraviny, ktoré nemusia byť v chlade na to, aby sa nepokazili a pokojne ich môžete skladovať v potravinovej skrini alebo voľne na pracovnej doske či polici. Medzi takéto trvanlivé potraviny patria jedlá suché, sušené, mrazené či konzervované a dajú sa považovať za zásoby na horšie časy alebo ako jedlá vhodné na cesty.
1. Zaváraniny
Zavárané pokrmy a samotné zaváranie sa používa ako spôsob predĺženia životnosti potravín už dlhé stáročia. Vynikajúce je takto upravovať zeleninu a ovocie, ktoré nemáte šancu spotrebovať za čerstva. Zavárať je najlepšie v domácom prostredí - urobíte si tak vlastné zásoby, no zavárané potraviny môžete kúpiť i v potravinách. Dajte si však pri nich pozor na zloženie.
Zaváraniny sú pokrmy alebo potraviny, ktoré sú uchovávané v konzervách alebo pohároch, aby boli chránené a mohli byť dlho skladované. Zaváraniny sú obľúbené najmä v období letných sezón, kedy sú sezónne ovocie a zelenina hojne k dispozícii a ľudia si ich chcú uchovať na dlhú dobu.
- Zaváraniny môžu byť vo forme džemov, marmelád, nakladanej zeleniny, kompótov alebo aj nakladané huby.
- Na výrobu zaváranín sa typicky používa ovocie a zelenina, ktoré je čerstvé a zrelé.
- Na výrobu zaváranín je potrebný sterilný riad, ktorý je vhodné používať špeciálne na konzervovanie, taktiež je dôležité zachovávať presný pomer ovocia alebo zeleniny a cukru, aby zaváraniny mali správnu konzistenciu a chuť.
Zaváraniny sú skvelým spôsobom, ako si uchovať sezónne ovocie a zeleninu a mať tak po celý rok po ruke hotové jedlá, jednoduché jedlá a lahodné domáce pochutiny plné vitamínov a chutí. Takže ak máte doma nadbytok ovocia alebo zeleniny, neváhajte a skúsiť pripraviť svoje vlastné zaváraniny. Vaše chuťové bunky vám určite poďakujú! Výber potravín je iba na vás.
Depositphotos2. Sušené potraviny - sušené a čerstvé ovocie + orechy a semená
Sušené aj lyofilizované ovocie, mäso či orechy a semená. Všetky tieto suché potraviny vydržia nesmierne dlho a ich skazy sa báť naozaj nemusíte. Vydržia dokonca i v extrémnych podmienkach na cestách, na ktorých pre vás budú istým zdrojom energie.
- Sušené ovocie a oriešky sú obľúbenou a zdravou alternatívou k sladkým a nezdravým občerstveniam.
- Sušené ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo ho robí ideálnym zdrojom živín.
- Okrem toho tvoria aj super zásoby na cesty, ktoré môžete jesť na cestách prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Ideálne sú napríklad aj na cestovanie autom - sú to teda TOP potraviny na cestu.
Orechy sú tiež bohaté na živiny, najmä zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Obsahujú prírodné zdravé tuky, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog. Orechy sú tiež skvelým zdrojom energetických látok a môžu pomôcť udržiavať plní pocit a zabrániť podvýžive.
Kombinácia sušeného ovocia a orechov je ideálnym občerstvením, ktoré je zároveň chutné a zdravé. Môžete si ho pripraviť doma v mixovanej forme alebo zakúpiť hotovú zmes vo vašom obchode s potravinami. Skvelou voľbou na doplnenie energie sú aj orechy alebo sušené ovocie v čokoláde, ktoré potešia chuťové bunky a zároveň zasýtia. Nezabudnite však pozorne sledovať odporúčanú dennú dávku, aby ste udržali zdravú rovnováhu stravy.
Depositphotos3. Zrná
Ryža, bulgur, kuskus, ovsené vločky, pohánka či quinoa patria medzi základné trvanlivé potraviny, ktoré vydržia v potravinovej skrinke aj niekoľko mesiacov či rokov, ak sú správne skladované. Okrem toho, že zasýtia a dodajú telu potrebnú energiu, sú aj výborným zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny a niektoré z nich obsahujú aj bielkoviny (napríklad quinoa či pohánka).
Ich najväčšou výhodou je všestranné využitie – možno ich pripraviť ako prílohu k mäsu, zelenine či strukovinám, použiť do šalátov, polievok, ale aj ako základ sladkých raňajkových kaší. Zrná sú praktické na dlhodobé uskladnenie, ľahké na prepravu a postačí ich uvariť vo vode, čo z nich robí ideálnu voľbu aj na cesty či do núdzových zásob. Navyše, ak ich skombinujete s konzervovanými alebo sušenými potravinami, vytvoríte rýchle a výživné jedlo takmer kdekoľvek.
4. Konzervované potraviny
Mäso, tuniak, strukoviny a ďalšie potraviny môžeme nájsť i v trvanlivejšej forme, ako je tá čerstvá. Konzervované potraviny je vždy dobré mať po ruke. Často z nich dokonca vykúzlite chutnú polievku, šalát či iné expresne rýchle jedlo.
Konzervované potraviny sú potraviny, ktoré boli upravené a zabalené do konzervy alebo iného obalu, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Konzervované potraviny sú veľmi populárne, pretože sú pohodlné a ľahko skladovateľné. Medzi najobľúbenejšie konzervované potraviny patrí fazuľa, paradajky, tuniak, kukurica alebo ovocie.
Existuje niekoľko spôsobov, ako sa konzervované potraviny vyrábajú:
- Najpoužívanejšou metódou je konzervácia tepelným spracovaním, kedy sú potraviny ohriate na dostatočne vysokú teplotu, aby sa zabili mikroorganizmy a baktérie, ktoré by mohli potraviny pokaziť.
- Potom sú potraviny uzavreté do hermeticky uzavretých konzerv a sterilizované v ohrievacej komore.
Konzervované potraviny majú niekoľko výhod.
- Nielenže majú dlhšiu trvanlivosť, takže sa môžu skladovať dlhšiu dobu bez toho, aby sa pokazili, ale tiež sú cenovo dostupné a ľahko dostupné.
- Navyše je možné konzervované potraviny použiť na prípravu rôznych jedál, ako sú polievky, šaláty, omáčky alebo prílohy.
Je dôležité si pamätať, že aj keď konzervované potraviny sú pohodlné a ľahko dostupné, môžu obsahovať vyššie množstvo konzervantov, soli alebo cukru. Preto je dôležité konzervované potraviny konzumovať s mierou a vyvážene. Konzervované potraviny možno celkovo považovať za užitočnú súčasť každodennej stravy, ak sú konzumované vo vyváženom množstve a v rámci celkovo zdravého stravovacieho režimu.
Depositphotos5. Potraviny v prášku
Medzi praktické a trvanlivé potraviny patria aj rôzne práškové produkty – sušené mlieko, pudingy, instantné kaše, kakaový prášok, sušená smotana či proteínové zmesi. Vyznačujú sa dlhou trvanlivosťou, nenáročným skladovaním a jednoduchou prípravou, keďže väčšinou stačí pridať vodu alebo mlieko.
Sušené mlieko napríklad oceníte, keď dôjde čerstvé a potrebujete si zalievať kávu, pripraviť omáčku alebo pečivo. Pudingy a instantné dezerty sú zas ideálne na rýchlu prípravu niečoho sladkého aj v obmedzených podmienkach. Práškový proteín je skvelým pomocníkom pre tých, ktorí potrebujú rýchlo doplniť bielkoviny, napríklad pri cestovaní, turistike alebo v náročných dňoch.
Tieto produkty sú ľahké, skladné a výživovo hodnotné – preto by nemali chýbať ani vo vašich domácich zásobách či cestovnej výbave.
6. Oleje, octy a koreniny
Medzi potraviny s mimoriadne dlhou trvanlivosťou patria rôzne druhy olejov, octov a suchých korenín. Tieto suroviny síce samy o sebe nie sú plnohodnotným jedlom, no v kuchyni zohrávajú nenahraditeľnú úlohu – dodávajú chuť, vôňu a zvýrazňujú výživovú hodnotu iných potravín.
Rastlinné oleje (napr. slnečnicový, repkový, olivový či kokosový) sú dôležitým zdrojom tukov a energie. Octy, ako napríklad jablčný, vínny či balzamikový, sa používajú na dochucovanie, konzervovanie, ale aj ako súčasť zálievok či marinád. Koreniny a bylinky – sušený cesnak, oregano, bazalka, čierne korenie, rasca či paprika – dodajú aj jednoduchým jedlám výraznú chuť.
Tieto potraviny uchovávajte na tmavom, suchom a mierne chladnom mieste – ideálne v špajzi alebo uzatvorenej kuchynskej skrinke. Aj bez chladenia si tak zachovajú svoju kvalitu dlhé mesiace až roky a budú kedykoľvek pripravené na použitie.
Depositphotos7. Tvrdé syry vo voskovom obale
Ak hľadáte trvanlivý mliečny výrobok, ktorý si uchová svoju kvalitu naozaj dlho, stavte na tvrdé syry zabalené vo vosku. Vďaka tejto ochranné vrstve sú odolné voči vlhkosti a plesniam, čím sa ich trvanlivosť výrazne predlžuje – v chladničke vydržia aj niekoľko rokov bez toho, aby stratili chuť či výživové vlastnosti.
Ideálnou voľbou sú syry ako cheddar, gouda alebo edam, ktoré sú hutné, dobre zrejú a vo voskovom obale si udržia čerstvosť aj v prípade výpadku zásobovania. Okrem toho sú zdrojom bielkovín, tukov a vápnika, takže aj malý kúsok sýta a dodá telu potrebné živiny.
Takýto syr sa zíde vždy – či už ako rýchla pochúťka, súčasť obloženej misy pri nečakanej návšteve, alebo ako doplnok k trvanlivým pečivám, konzervám či sušeným plodom. Ak si vytvárate zásoby s rozumom, syry vo vosku by v nich rozhodne nemali chýbať.
Kvalitný tvrdý syr zabalený vo vosku vydrží v chladničke dlhé, dlhé roky. Určite sa taký chedar alebo gouda zídu, keď príde nečakaná návšteva a vy budete pripravovať chutné misy.
8. Strukoviny a obilniny
Medzi najdôležitejšie trvanlivé potraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnych domácich zásobách, patria strukoviny a obilniny. Fazuľa, šošovica, cícer, hrach či sójové bôby v sušenej forme vydržia dlhé mesiace až roky a pritom sú mimoriadne výživné. Sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, komplexných sacharidov, železa, horčíka a ďalších minerálov.
Obilniny ako pohánka, proso, amarant, pšeno či celozrnné varianty ryže a ovsených vločiek sú takisto skvelou voľbou. Sú sýte, energeticky hodnotné a dajú sa pripraviť na slano aj na sladko – napríklad ako prílohy, kaše, nákypy alebo polievky.
Ich výhodou je aj skladnosť a jednoduchá príprava – stačí ich namočiť a uvariť. V kombinácii s koreninami, sušenou zeleninou či konzervami vytvoríte z týchto základných surovín chutné a výživné jedlá aj v skromnejších podmienkach. Ak chcete mať doma potraviny, ktoré nasýtia, sú zdravé a zároveň skladovateľné dlhodobo, strukoviny a obilniny sú jasnou voľbou.
9. Med a džemy
Ak hľadáte sladkú, trvanlivú a zároveň výživnú potravinu, med a džemy sú ideálnou voľbou. Kvalitný včelí med má prakticky neobmedzenú trvanlivosť – vďaka vysokému obsahu cukru a prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam sa nepokazí ani po rokoch. Navyše je výborným prírodným zdrojom energie, má upokojujúce účinky na tráviaci trakt a často sa využíva aj pri prechladnutí či bolestiach hrdla.
Džemy a lekváre síce nemajú tak dlhú trvanlivosť ako med, no správne skladované vydržia v špajzi aj niekoľko mesiacov až rokov. Sú ideálne na dochutenie pečiva, kaší či palaciniek a skvelo poslúžia ako rýchly zdroj cukrov počas cestovania či v situáciách, keď máte obmedzený prístup k čerstvému ovociu.
Výhodou týchto sladkých zásob je, že zaberajú minimum miesta, sú bezpečné na skladovanie mimo chladničky (kým sú neotvorené) a vedia spríjemniť každé jednoduché jedlo. Ak si chcete vytvoriť zásoby s dlhšou výdržou, určite by med a džemy nemali chýbať vo vašej potravinovej výbave.
Ďalšie TOP tipy na zoznam potravín - núdzové potraviny
Ďalšie skvelé potraviny, ktoré je možné skladovať dlhšiu dobu:
Sušené mäso (jerky)
Orechy a semienka (mandle, vlašské orechy, slnečnicové semienka)
Energetické tyčinky a raw tyčinky
Trvanlivé salámy a klobásy vo vákuu
Cestoviny a instantné rezance
Sušené vajcia a práškové vaječné zmesi
Bujóny v kockách alebo prášku
Sušené zeleninové zmesi (napr. na polievku)
Kakao alebo instantná kávovina
Sladené kondenzované mlieko
Ryžové a kukuričné chlebíky
Sušienky, oblátky a chrumkavé pečivo
Slané snacky (tyčinky, krekry, oriešky)
Instantné polievky alebo kaše
Kvasnice v sušenej forme
Kompóty
Aktualizovaný článok: 15.04.2025