Obdobie Vianoc sa úzko spája s návštevami, večierkami a posedeniami s kolegami, s priateľmi či rodinou. Organizujete aj vy váš vlastný vianočný večierok? Potom ste zodpovední za prípravu nápojov a jedál, aby hostia neboli sklamaní.
Žiadna veda to nie je, odporúčame vám nachystať jednoduché a rýchle pochúťky, ktoré vám nezaberú veľa času. Koniec koncov, dôležitá je zábava!
Pozrite si jednoduché inšpirácie na jedlo na vianočnú párty, ktorými nepohrdne žiadny z vašich návštevníkov, a dokonca vás za ne budú hostia ospevovať ešte dlho po sviatkoch.
Nátierky
Každý ich miluje a je s nimi minimálna robota. Nátierky sú skvelým a nevyčerpateľným zdrojom občerstvenia, pretože ich existujú tisíce. Najlepšie na nich je, že ich zamiešate v jednej miske, dáte do nich príborové nožíky a necháte hostí, aby sa sami obslúžili.
Vyskúšaj aj: Jednoducho, rýchlo a chutne: 5 fantastických dresingov na šaláty
Ohúrte svojich hostí s mexickým guacamole z avokáda. Stačí vám na to zrelé avokádo, paradajka, zavárané papričky jalapenos a čerstvý alebo mletý koriadnder. Všetko poriadne zamiešajte, alebo vhoďte do mixéra, dochuťte soľou a korením a trochou šťavy z limetky proti sčernaniu zmesi. Položte vedľa misu s pečivom alebo s chipsami nachos a máte vystarané.
Populárnou nátierkou je aj klasická cesnaková. S taveným syrom zmiešajte prelisované strúčiky cesnaku a pridajte nastrúhaný eidam alebo goudu. Žiadne dochucovanie nie je potrebné. Pre zdravšu verziu zvoľte namiesto taveného syra napríklad krémový syr alebo cottage syr.
Inšpiruj sa: Nadmerné vypadávanie vlasov: Toto je 7 najčastejších príčin!
Veľmi obľúbenou nátierkou, ktorou nič nepokazíte je aj vajíčková. Robí sa na množstvo spôsobov, no najlepšie je vajíčka uvariť natvrdo a nasekať ich nadrobno. Pridajte tavený syr, červenú cibuľku nadrobno, zaváranú uhorku nasekanú nadrobno a napokon soľ, korenie a lyžičku plnotučnej horčice.
Jednohubky
Horšie je to už s jednohubkami, ktoré sú ale o to viac obľúbené. Narobíte sa, a z podnosu zmiznú v okamihu. Aké jednohubky ale spraviť?
Skúste tradičné klobáskové – na kolieska rožka dajte trocha syra či masla, na to dižónsku horčicu, kúsok plátkového syra. Pokračujte kolieskom klobásy a uhorky, zapichnite do jednohubky špáradlo a ukladajte na podnos. Pre nízkosacharidovú verziu vynechajte pečivo a ukladajte suroviny priamo na klobásu.
A čo tak zdravšie jednohubky bez pečiva? Nakrájajte tvrdý syr na kocky a položte naň polovicu hroznovej bobule. Opäť servírujte prepichnuté špáradlom.
Preskúmaj: Nestačí ti ani len balzam na suché pery? Vyskúšaj naše tipy!
Chutiť bude vašim hosťom aj talianske prosciutto v kombinácii so žltým melónom. Pre lacnejšiu alternatívu zvoľte schwarzwaldskú šunku.
Poslednou výbornou maličkou pochúťkou na stôl sú mini mozarelly so cherry paradajkou a kúskom čerstvej bazalky podávanej na špáradle či plastovom meči. Žiadne rezanie a chutné jednohubky sú na stole raz-dva!
Nárezy
Nezabúdajme ani na nárezy, ktoré hostia milujú. Variácie syra, údenín, mäsa, zeleniny, rôznych dipov a akýchkoľvek iných pochutín budú vítané. Na takýto podnos môžete dať čokoľvek, čo vám príde na um. Dokonca môžete taniere urobiť aj tematicky, napríklad oddeliť mäso od syrov a zeleninu od ovocia. Fantázii sa medze nekladú. Inšpirujte sa a skúste dať vášmu tanieru s nárezmi nejaký vianočný tvar, napríklad tvar vianočného stromčeka.
Bude ťa zaujímať: Existuje recept na dlhovekosť? Najstaršia jogínka na svete ho pozná!