Hliníkovú fóliu alebo teda alobal pozná snáď každý. Využívali ste ho však doteraz správne? Určite ste si všimli, že alobal je z jednej strany lesklý, z druhej matný. Nie je to len na parádu. Lesklá strana teplo odráža, matná teplo prepúšťa. Pokiaľ teda chcete udržať jedlo v rúre teplé (napr. večeru pre oneskorencov), lesklá strana alobalu má smerovať von. Naopak, keď potrebujete niečo rýchlo upiecť, smerom von má byť otočená matná strana.
Pri hrubších druhoch alobalu už rozdiel na stranách nie je. Obe sú lesklé. Ako sa dá tento pomocník ešte efektívne využiť v kuchyni? Väčšinou fóliu používame na prípravu mäsa, hlavne rýb, zemiakov a zeleniny. Jej využitie je však omnoho rozmanitejšie. Kde všade sa teda v kuchyni uplatní?
1. Tortové alebo iné formy
Z kvalitného - hlavne pevnejšieho - alobalu môžeme urobiť rôzne tvary na pečenie torty. Viete si tak urobiť napríklad formu v tvare medvedíka, srdiečka či hviezdičky. Možností je veľa, záleží len na okolnostiach.
2. Alobal zmäkčí hnedý cukor
Hnedý cukor zvykne po čase stvrdnúť. Ak ho zabalíme do alobalu a necháme v rúre vyhriatej asi na 150°C približne 5 minút, cukor bude opäť sypký.
Inšpirujte sa tiež: Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?
3. Aby sa cesto nespálilo
Rozhodli ste sa piecť, ale chýba vám papier na pečenie? Alobal môžeme uložiť aj na spodok plechu, aby sa koláč nepripiekol. Užitočné sú aj pásiky alobalu umiestnené na okrajoch po obvode koláča, aby sa okraje nespálili.
4. Ako ozdobné vrecko
Nemáte po ruke špeciálne vrecko na zdobenie zákuskov a tort? Pokojne sa bez neho zaobídete. Stačí zvinúť pevnejší alobal do tenučkej rúrky a naliať do nej polevu. Výhodou je, že vrecko už nemusíte umývať - alobal jednoducho vyhodíte.
5. Pomoc pri cedení a vyprážaní
Určite aj vás hnevá, keď horúci olej pri vyprážaní prská na všetky strany a znečisťuje vám sporák i kachličky. Vtedy stačí na vyprážajúce sa mäso, hranolky či syr položiť hore dnom hliníkovú formu, do ktorej sme pichli párkrát vidličkou, aby mala kam unikať para. Mäso sa tak napríklad nebude zbytočne pod pokrývkou dusiť, ale skutočne opekať. A forma môže byť dočasnou náhradou aj za chýbajúce cedidlo či sitko na cestoviny. Na takéto pomôcky alobal využijete hlavne na chate.
6. Vydrhnite hrnce
Nemáte drôtenku na riad? Hrniec môžete zbaviť nečistoty aj kúskom pokrčeného alobalu. Ak neveríte, určite to raz vyskúšajte - hrnce budú ako nové.
7. Alobal namiesto dóz
Alobal môžeme používať aj na balenie zvyškov jedál, ktoré plánujeme umiestniť v chladničke, alebo potravín určených na zamrazenie. Alobal veľmi dobre znáša ako vysoké, tak aj veľmi nízke stupne. Je dobrou pomôckou aj na uchovanie vlastností jedál, ktoré si bežne pripravujeme na výlet do prírody, alebo aj deťom na desiatu do školy.
Vyskúšajte aj: Poradíme, ako v domácnosti využijete netradične fén na vlasy!
Dobrá rada na záver:
Pozor si dajte na kyslé potraviny. Kyslé alebo slané pokrmy (citrón, grapefruit, kečup, paradajky či napríklad aj nakladané uhorky a mnohé iné) totiž pri dlhšom styku s alobalom urýchľujú oxidáciu hliníka, a tak doň doslova vyleptajú dieru.