Jablká patria medzi obľúbené ovocie, na ktorom si radi pochutnávame počas celého roka. Obsahujú veľa vody, vitamínov, vlákniny a sú skvelým tipom na rýchlu desiatu alebo olovrant.
Ak chcete, aby vám jablká zo záhrady vydržali čo najdlhšie, stačí dodržiavať niekoľko základných zásad pri uskladňovaní a tieto šťavnaté plody môžete konzumovať až do jari.
10 rád ako správne skladovať jablká:
1. Pri zbere jabĺk by sa mala stopka ľahko oddeliť. Pri násilnom odtrhnutí je možné, že jablko začne skôr hniť.
2. Predtým ako jablká začnete uskladňovať, pozorne ich preberte. Napadnuté a hnilé plody odstráňte.
3. Na uskladnenie jabĺk je ideálna pivnica alebo miestnosť, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 2 - 8°C a relatívna vlhkosť vzduchu je 90%.
Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?
4. Pri skladovaní nemiešame rôzne odrody jabĺk, pretože každá má inú dobu skladovania.
5. Jablká vkladáme do debničiek v jednej vrstve, nie na seba, aby bolo zaistené dostatočné prúdenie vzduchu.
6. Pred uskladnením jabĺk je vhodné steny pivnice vybieliť vápnom s 3% modrej skalice, čim sa zlikvidujete plesne.
7. Jablká vždy uskladňujte mimo ostatného ovocia a zeleniny.
Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?
8. Pri skladovaní, jablká jednotlivo zabaľte do prieklepového alebo novinového papiera. Nebudú sa tak dotýkať a prenášať možné plesne či huby.
9. V miestnosti s jablkami neskladujte zemiaky, cibuľu alebo zeler, kvôli ich odlišným pachom.
10. Priebežne jablká kontrolujte a hnilé alebo napadnuté plody odstráňte.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
www.shutterstock.com