Vajíčko so šunkou, alias hemendex, volské oko, praženica či omeleta – všetky tieto spôsoby prípravy vajíčok sú ideálne nielen na raňajky, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu. No medzi nimi stojí aj stratené vajíčko, známe tiež ako pošírované vajce, ktoré je pre mnohé gazdinky obávanou výzvou. A niet sa čomu čudovať. Máte radi stratené vajíčko aj vy? Príprava strateného vajca môže byť niekedy nepredvídateľná, najmä ak sa vajce vlieva do vriacej octovej vody a výsledok nezodpovedá našim predstavám o estetickom pokrme.
Ale čo ak existuje spôsob, ako tento proces zvládnuť jednoducho a bez komplikácií? Pre mnohé je dôležité, aby stratené vajce malo dokonalý tvar a konzistenciu. Ak sa s jeho prípravou trápite, máme pre vás skvelý trik, ktorý vám uľahčí tento postup a privedie vaše vajce k dokonalosti! Ako pripraviť pošírované vajce?
Vyskúšaj aj: Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Shutterstock®Stratené vajíčko ako z kuchárskej knihy – ako jednoducho pripraviť stratené vajce?
Odteraz sa môžete aj vy pochváliť dokonalým strateným vajíčkom, ktoré dáte na toast so šunkou, alebo na vašu obľúbenú omáčku. Potrebovať budete dostatočne veľký kus potravinovej fólie, pod ktorú umiestnite malú misku. Do fólie dáme trošku oleja, štipku soli a mletého čierneho korenia. Na koreniny rozbijeme vajíčko a fóliu zviažeme do malého vrecúška. Potom už len vrecúško hodíme do vriacej vody a varíme približne 5 – 6 minút. Pre lepšiu predstavu si pozrite video:
Ako robí stratené vajce Jamie Oliver?
Skrytým vajíčkom a jeho prípravou rôznymi spôsobmi sa zaoberá aj slávny kuchár Jamie Oliver. Posledným trikom na dokonalé skryté vajíčko je práve príprava v potravinovej fólii. Pozrite sa na to sami.
Pozri aj: Tekvicový olej: Všeliek a zázrak prírody. Vieš, s čím ti pomôže?
Skryté vajíčko sa podáva na opečenom chlebíku s mierne opraženou šunkou a preliate holandskou omáčkou, recept je známy ako vajcia Benedikt.
Neprehliadni: Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!
Shutterstock®Tipy, ako podávať pošírované vajce:
- Na toast s avokádom – Jednoduchý a zdravý spôsob, ako vyzdvihnúť chuť vajca. Pridajte trochu soli, korenia a chilli vločiek pre extra šmrnc.
- V šaláte – Stratené vajce skvelo doplní čerstvý šalát, napríklad z listovej zeleniny, paradajok a avokáda. Tekutý žĺtok sa zmieša so zálievkou a vytvorí lahodnú kombináciu chutí.
- Na anglické raňajky – Podávajte ho s grilovanými paradajkami, slaninou a toastom na kompletné raňajky plné energie.
- Na cestoviny – Stratené vajce môžete pridať na jednoduché maslové alebo syrové cestoviny. Roztekajúci sa žĺtok obalí cestoviny a vytvorí jemnú omáčku.
- S údeným lososom – Pre luxusné raňajky alebo brunch skombinujte stratené vajce s plátkami údeného lososa a bagelom. Dokonalý zážitok pre milovníkov rýb!
- S pečenými zemiakmi – Na obohatenie klasického jedla môžete stratené vajce položiť na pečené zemiaky alebo zemiakové pyré.
Aktualizovaný článok: 22.10.2024