Ako urobiť dokonalé stratené vajce? Trik, ako ho nikdy nepokazíš!

stratené vajce

Vajíčko so šunkou, alias hemendex, volské oko, praženica či omeleta – všetky tieto spôsoby prípravy vajíčok sú ideálne nielen na raňajky, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu. No medzi nimi stojí aj stratené vajíčko, známe tiež ako pošírované vajce, ktoré je pre mnohé gazdinky obávanou výzvou. A niet sa čomu čudovať. Máte radi stratené vajíčko aj vy? Príprava strateného vajca môže byť niekedy nepredvídateľná, najmä ak sa vajce vlieva do vriacej octovej vody a výsledok nezodpovedá našim predstavám o estetickom pokrme.

Ale čo ak existuje spôsob, ako tento proces zvládnuť jednoducho a bez komplikácií? Pre mnohé je dôležité, aby stratené vajce malo dokonalý tvar a konzistenciu. Ak sa s jeho prípravou trápite, máme pre vás skvelý trik, ktorý vám uľahčí tento postup a privedie vaše vajce k dokonalosti! Ako pripraviť pošírované vajce?

Vyskúšaj aj: Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií

recept na skryté vajce
Shutterstock®

Stratené vajíčko ako z kuchárskej knihy – ako jednoducho pripraviť stratené vajce?

Odteraz sa môžete aj vy pochváliť dokonalým strateným vajíčkom, ktoré dáte na toast so šunkou, alebo na vašu obľúbenú omáčku. Potrebovať budete dostatočne veľký kus potravinovej fólie, pod ktorú umiestnite malú misku. Do fólie dáme trošku oleja, štipku soli a mletého čierneho korenia. Na koreniny rozbijeme vajíčko a fóliu zviažeme do malého vrecúška. Potom už len vrecúško hodíme do vriacej vody a varíme približne 5 – 6 minút. Pre lepšiu predstavu si pozrite video:

Ako robí stratené vajce Jamie Oliver?

Skrytým vajíčkom a jeho prípravou rôznymi spôsobmi sa zaoberá aj slávny kuchár Jamie Oliver. Posledným trikom na dokonalé skryté vajíčko je práve príprava v potravinovej fólii. Pozrite sa na to sami. 

Pozri aj: Tekvicový olej: Všeliek a zázrak prírody. Vieš, s čím ti pomôže?

Skryté vajíčko sa podáva na opečenom chlebíku s mierne opraženou šunkou a preliate holandskou omáčkou, recept je známy ako vajcia Benedikt. 

Neprehliadni: Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

vajcia Benedikt
Shutterstock®

Tipy, ako podávať pošírované vajce:

  • Na toast s avokádom – Jednoduchý a zdravý spôsob, ako vyzdvihnúť chuť vajca. Pridajte trochu soli, korenia a chilli vločiek pre extra šmrnc.
  • V šaláte – Stratené vajce skvelo doplní čerstvý šalát, napríklad z listovej zeleniny, paradajok a avokáda. Tekutý žĺtok sa zmieša so zálievkou a vytvorí lahodnú kombináciu chutí.
  • Na anglické raňajky – Podávajte ho s grilovanými paradajkami, slaninou a toastom na kompletné raňajky plné energie.
  • Na cestovinyStratené vajce môžete pridať na jednoduché maslové alebo syrové cestoviny. Roztekajúci sa žĺtok obalí cestoviny a vytvorí jemnú omáčku.
  • S údeným lososom – Pre luxusné raňajky alebo brunch skombinujte stratené vajce s plátkami údeného lososa a bagelom. Dokonalý zážitok pre milovníkov rýb!
  • S pečenými zemiakmi – Na obohatenie klasického jedla môžete stratené vajce položiť na pečené zemiaky alebo zemiakové pyré.

Aktualizovaný článok: 22.10.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Anna Bútorová

Anna Bútorová

05.02.2018 08:37

milujem stratené vajíčko, mňam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

05.02.2018 13:38

stratené vajíčka robievam aj do bielych omáčok, pri konci ich tam "šupnem" a pomaličky varím, nemiečam

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

05.02.2018 16:02

Dakujem za super nápad .. do folie.. Robievam také vajíčko ,tak ,že roztočím vodu v hrnci a pridám trocha octu a vlejem vajíčko ..Varím 3 minútky... a je to mňamka .. !!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.02.2018 20:33

Výborný nápad ,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

07.02.2018 08:43

hneď by som si dala tu zemlicku, mnam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

05.03.2018 11:04

mňam,toto vyskúšam.doteraz som ho varila v dierkovej naberačke a nie vždy mi to vyšlo.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

26.04.2018 11:20

včera som ho robila ku krémovej polievke z medvedieho cesnaku a konečne sa podarilo :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.