Vykurovacia sezóna nám v panelákoch už začala pred niekoľkými týždňami. A my sa radujeme, pretože dnu máme príjemne teplo, zatiaľ čo vonku začína byť poriadna kosa. S príchodom zimného obdobia prichádza aj uťahovanie opaskov, pretože sa automaticky zvyšujú výdavky za energie. No v tomto prípade platí jedna zásada – tak rýchlo, ako dokážete peniaze minúť na energie, tak ich viete aj ušetriť. Stačí len vedieť, čo funguje, čo má akú spotrebu a ako rozumne nakupovať. Takto jednoducho dokážete ušetriť desiatky eur a nebudete si musieť odoberať od úst či uťahovať opasok.
Hneď na úvod musíme povedať, že najcennejšou radou odborníkov je kupovanie správnych spotrebičov. Voľte tie, ktoré majú čo najnižšiu spotrebu. Možno sú o niečo drahšie, ale rokmi vám dokážu ušetriť niekoľko eur. Na energetickú triedu prihliadajte najmä pri chladničkách, sporákoch a práčkach, ktoré sa v domácnosti využívajú v najväčšej miere.
Podľa štatistík každoročne stúpa spotreba energií v domácnostiach na Slovensku. A čím je spotreba vyššia, tým sú vyššie aj vaše výdavky. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na to, ako na energiách ušetriť so správnymi tipmi!
Zaujme ťa: Nápoje a jedlá proti prechladnutiu a chrípke: TOP ingrediencie
Správne umiestnenie chladničky
Možno si teraz poviete, že nie ste zástancami Feng Šuej, a preto je jedno, kde máte chladničku v domácnosti umiestnenú. Ale nie, nie je to jedno. Odborníci odporúčajú umiestniť chladničku na chladné miesto. Ak máte chladničku umiestnenú pri akomkoľvek tepelnom zdroji (radiátor, sporák, umývačka....) – automaticky sa zvyšuje jej spotreba, pretože ju tieto zdroje tepla ohrievajú. Chladnička tak musí vynaložiť viac energie na to, aby potraviny vychladila na požadovanú a vopred nastavenú teplotu.
Zabudnite na vyhrievanie rúry
Ako často využívate rúru? Aspoň raz do týždňa? Ak ju využívate aj častejšie, tak ju nepredhrievajte. Aj keď je to napísané v recepte, väčšinou je to zbytočné – teda v prípade, ak nejde o nejaké špeciálne cesto. Rúra vám tak nadarmo „beží“ naprázdno a spotrebúva energiu. Rovnako je vhodné rúru vypnúť pár minút pred samotným dopečením. Teplo sa v nej udržuje a vy vďaka tomu znížite spotrebu energie, čím ušetríte nejaké to euro.
Nezabúdajte používať pokrievky
Nie nadarmo sa hrnce predávajú aj s pokrievkou. Tá pomáha udržiavať teplo v hrnci, vďaka čomu sa pripravované jedlo uvarí oveľa skôr než bez jej použitia. Dokonca je ideálne investovať do tlakového hrnca, ktorý prispieva k rýchlejšiemu uvareniu jedla. Vďaka tomu budete mať jedlo skôr na stole a viac eur v peňaženke.
Vetrajte a nastavujte
Vetranie je veľmi dôležité. Okrem toho, že sa v domácnosti vymení vzduch, predchádzate tak vzniku plesní, ktoré vznikajú v dôsledku vlhkosti v domácnosti. Avšak pozor, je dôležité vedieť aj správne vetrať. Otvorenie okna na vetračku je nepostačujúce a zbytočne vám takto uniká teplo. Vetrať treba nárazovo – tak sa vzduch v byte vymení oveľa rýchlejšie a neunikne vám veľké množstvo tepla.
Tiež je dôležité prestaviť si plastové okná. Teda musíte vedieť, ako prestaviť plastové okná z letného režimu na zimný. Zmena režimu sa robí zmenou kovania, pričom sa mení prítlak na rám okna. Okno tak dosadne tesnejšie k rámu, čím vám nebude nevedome unikať teplo.
Nezohrievajte veľké množstvo vody
Ak zohrievate vodu v rýchlovarnej kanvici, tak si ohrejte len toľko vody, koľko skutočne potrebujete. Ak dáte do kanvice príliš veľa vody, bude trvať dlhší čas, kým ju kanvica kompletne zohreje. Ak dáte menšie množstvo vody, tá zovrie oveľa skôr a vy ušetríte na elektrine.
Odporúčame: Ako zlepšiť trávenie? Osvoj si 5 základných jogových pozícií!