Tentokrát som si pre vás pripravila veľmi jednoduchú a hravú záležitosť – single serving apple pies s posýpkou s mandľami.
12 krásnych malých koláčikov pečených v muffinovej forme, ktoré nemusíte po upečení krájať.
Keď som robila apple pie naposledy, cesto bolo také krehučké, že pri krájaní sa mi polámalo a preto táto verzia s trochu inou plnkou, ktorú nemusíte variť, len nakrájate jabĺčka a prevoniate ich perníkovým korením (to je taká moja menšia vychytávka)
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Mini makové záviny
Aby neboli koláčiky na vrchu „holé“, spravila som klasickú posýpku, ktorú som obohatila o nasekané mandle, aby to pri jedení pekne chrumkalo. Podľa tohto receptu som koláčiky piekla už viackrát a cesto mi vystačilo takmer presne na 12 kusov, sem tam mi ostal malý kúsok zvyšného cesta, pôvodne som pracovala s inými gramážami, ktoré som neskôr skresala na ¾ z pôvodných pomerov a cesto, ktoré mi predtým ostala som použila na povykrajovanie jabĺčok a srdiečok, ktorými som zdobila vrch pájov.
Suroviny na prípravu Apple pies s mandľovou posýpkou:
Cesto
- 170 g múka pšeničná celozrnná hladká
- 85 g múka pšeničná hladká
- 0,5 ČL soľ
- 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
- 165 g alsan studený
- 3-4 PL studenej vody
Náplň
- 5 ks jabĺk (záleží od veľkosti)
- 2 PL cukor trstinový nerafinovaný
- 1 ČL škorica mletá
- 0,5 ČL muškátový oriešok mletý
- 0,5 ČL perníkového korenia
Posýpka
- 65 g múka pšeničná hrubá
- 45 g cukor trstinový nerafinovaný
- 40 g alsan studený
- 2 menšie hrste mandlí
Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops
Okrem toho budete potrebovať
- papier na pečenie 12 ks (veľkosť jedného kusu záleží od vašej muffinovej formy)
- pohár na vykrajovanie cesta (10 cm priemer)
- muffinová forma
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse
Postup prípravy Apple pies s mandľovou posýpkou:
1. Ja si vždy najprv prichystám papier na pečenie, ktorý si nastrihám na 12 kusov a potom sa pustím do prípravy cesta. V mise zmiešame oba druhy múky, soľ, cukor, pridáme studený na kúsky nakrájaný alsan a začneme vypracovávať cesto. Pridáme 3-4 polievkové lyžice studenej vody, až kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto vytvarujeme do tvaru valca/gule, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky cca na 30 min.
2. Kým sa cesto chladí, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme, poobkrajujeme okolo jadrovníka a nakrájame na malé kocky. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, premiešame, pridáme škoricu, muškátový oriešok a perníkové korenie a znova dôkladne premiešame.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Zebrový koláč
3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, približne na hrúbku 0,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto mali dobre vychladnuté, a taktiež na to, aby ste ho nevyváľali príliš na tenko, pri ukladaní do muffinovej formy by sa vám mohlo trhať alebo priveľmi nasať jablkovou šťavou počas pečenia. Najprv si do formy vložíme jeden kúsok papiera na pečenie a hneď na to môžeme do formy na papier vložiť cesto, postupujeme ďalej, kým nemáme vo forme všetkých 12 kusov cesta.
Odporúčame vyskúšať: Raw mini sladké tortičky
4. Teraz cesto popritláčajte o dno a o boky formy a môžeme plniť jablkami. Jablká pustia šťavu, ale tú do cesta nevlievajte. Nakoniec si už len pripravíme posýpku z uvedených surovín, ktorou posypeme jednotlivé koláčiky, ktoré dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minúť.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Brownies z červenej repy
Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom
Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk