Čas zberu je tu: Zisti, ako správne uskladniť zeleninu na zimu!

Leto sa nám pomaly, ale isto končí a je najvyšší čas urobiť si poriadky v záhrade. Viete, ako a kedy uskladniť zeleninu, aby vám vydržala čo najdlhšie? Možno to bude znieť banálne, no správne uskladnenie je mimoriadne dôležité. Inak vám hrozí, že po úmornej práci v záhrade počas horúcich dní, neochutnáte ani kúsok lahodnej zeleniny.

Prezradíme vám, kedy je najvhodnejší čas na zber konkrétnej zeleniny a tiež to, ako by ste ju mali čo najlepšie uskladniť. Ak dodržíte naše tipy a rady, budete sa môcť až do nadchádzajúceho leta tešiť z doma vypestovaných plodov. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné aj nepotrebné.

Dôležité je nechať zeleninu dozrieť

Prechádzate sa po záhrade, pozorujete vysoké a zelené vňate všakovakej koreňovej zeleniny a tešíte sa z predstavy, čo všetko z nej uvaríte. Lenže kedy je vhodný čas na to, aby ste ju vytiahli spod zeme a uložili do komory? V prvom rade je dôležite, aby ste zeleninu, určenú na zimné skladovanie, zbierali až na vrchole zrelosti. Každý jeden plod, či už ovocie alebo zelenina, rastie a dozrieva postupne a preto, i keď sa vám zdá, že už by tá mrkva mohla byť dozretá, počkajte.

Odporúča sa zbierať ju ráno, po chladnej noci, kedy je pôda studená a rastliny svieže. Nikdy neťahajte zeleninu za vňate, ale použite rýľ či vidly, inak by ste ju mohli zbytočne poškodiť a nevydržala by dlho čerstvá. Malý tip: Ak vám aj tak nejde vytiahnuť, zatlačte mierne koreň hlbšie do zeme, pootočte ním a on sa pekne uvoľní. Poďme už na konkrétnu zeleninu a to na mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler, cviklu a reďkovku.

Pozri aj: Ako využiť zemiaky netradične? Tieto triky ti padnú vhod!

kedy uskladniť zeleninu

Zdroj: Shutterstock®

Mrkva, petržlen a paštrnák vydržia aj v zemi

Dozretý a dobre vyvinutý koreň mrkvy môžete začať zbierať od októbra až do prvých mrazov. Pred uskladnením mrkvu očistite od zeminy iba rukami a rozhodne ju neumývajte! Vňať odkrúťte rukami asi centimeter nad koreňom. S petržlenom je to podobné, ibaže ho začnite zbierať až po mrkve. Uprednostnite radšej rovné korene, bez rozkonárenia. Paštrnák môžete začať zbierať už od leta, avšak použiť ho môžete iba na okamžitú spotrebu. Na uskladnenie začnite so zberom až na prelome októbra a novembra. Kvôli dlhým koreňom sa odporúča použiť na zber rýľ alebo vidly. Postup uskladnenia je rovnaký ako pri predošlých dvoch koreňoch. Mrkva aj petržlen vám vydržia až do marca, pri teplote 0 až 1 °C.

Veľkou výhodou je, že každý z týchto troch koreňov môžete v prípade, ak nemáte miesto na uskladnenie, ponechať aj v zemi. Hlavne pokiaľ sa nachádzate v teplejšej oblasti. Stačí, ak zrežete vňať tak 1 až 2 cm nad koreňom, prikryjete ich hrubšou vrstvou slamy a čiernou fóliou. Fóliu odkrývajte, ak je vonku ešte teplo. Paštrnák takto môžete uchovať aj v chladnejších oblastiach.

ako uskladniť mrkvu

Zdroj: Shutterstock®

Cvikla, reďkovka a zeler sú náročnejšie

Čo sa týka cvikly, tak s ňou to bude náročnejšie. Totiž, ak ju chcete uskladniť na zimu, musíte ju siať na dvakrát, inak by ste prvé plody mali už v júni. Ak máte takúto neskoršiu úrodu, stačí, ak ju budete zbierať pred príchodom prvých mrazov. Avšak nepremrhajte ten správny čas, pretože je veľmi náchylná na chlad a môže vám ľahko zmrznúť. Rovnako ako to je pri mrkve či petržlene, ako prvé musíte odstrániť listy a to približne 1 až 2 cm nad koreň.

Zimnú odrodu reďkovky môžete zbierať od októbra až do začiatku novembra, ale na uskladnenie sa odporúča jednorázový zber pred príchodom mrazov. Odporúča sa uskladniť plody o veľkosti 4 - 8 cm, bez listov, ktoré stačí odstrihnúť len 0,5 cm nad buľvou. Podobne to je aj so zelerom, avšak ten je rovnako citlivý na mráz ako cvikla. Po zbere ho očistite od zeminy - iba rukou a odlomte všetky listy, okrem tých najmladších v srdiečku. Listy môžete nakrájať a zamraziť. Rovnako je potrebné skrátiť aj korienky, asi na 3 cm.

ako uskladniť pašternák

Zdroj: Shutterstock®

Kde skladovať zeleninu?

Prv, ako začnete zbierať zeleninu, musíte si pripraviť priestor, v ktorom ju budete skladovať. Na to, aby vám vydržala v pivnici či v špajze čo najdlhšie, nestačí, ak miestnosť iba vyvetráte - je potrebné urobiť kompletnú dezinfekciu. Postačí, ak všetky police aj podlahu prebehnete dezinfekčným prostriedkom na to určeným a následne celú miestnosť vyvetráte. Pri väčších miestnostiach sa odporúča použiť sírenie.

Ak máte pivnicu suchšiu, mali by ste koreňovú zeleninu umiestniť do debien s vlhkým pieskom, čím ju uchránite od zvädnutia. Namiesto piesku môžete iba debny so zeleninou prekryť fóliou, čím dosiahnete rovnaký a dokonca čistejší výsledok. Následne už stačí, aby ste zeleninu poukladali a pravidelne ju kontrolovali a triedili. Tip: Nikdy nemiešajte zeleninu s ovocím!

Odpadneš: Manuál začínajúcej bylinkárky: Užitočné tipy, ako pestovať bylinky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.09.2018 06:50

Správne uskladnenie je mimoriadne dôležité; výborný článok, ďakujem!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.09.2018 21:15

Treba ju spravne uskladniť lebo zalenina aj ovocie jé háklivé

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.