Tieto chutné tyčinky z kysnutého cesta môžete podávať ako predjedlo alebo si ich môžete dopriať kedykoľvek máte chuť. Pri výbere dochutenia máte voľnú ruku, a preto si ich môžete posypať rôznymi koreninami a bylinkami, ktoré im zvýraznia chuť.
Recept na Talianske tyčinky je z knihy Chlieb, pečenie v rúre alebo v domácej pekárni a ponúka jednoduchú alternatívu k slanému maškrteniu.
Recept:
- 2 lyžičky sušených kvasníc
- 325 ml vody
- 1 lyžička sladu
- 500 g preosiatej hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice semoliny
- glazúra pripravená z 1 žĺtka a 1 lyžice vody
- sezamové alebo iné semená na posypanie
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Chlieb, pečenie v rúre alebo v domácej pekárni (recenzia)
Príprava:
Kvasnice vsypte do misy so 125 ml vody. Nechajte 5 minút a pomiešajte, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou. V strede spravte jamku, vlejte do nej kvasnicovú zmes a olivový olej.
Drevenou varechou primiešajte múku zo strán misy. Podľa potreby pridajte vodu a vytvorte pevné lepkavé cesto. Cesto preložte na dobre pomúčenú plochu. Mieste asi 10 minút, kým nie je hladké a pružné. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať asi 10 minút. Potom mieste ešte ďalších 10 minút.
Cesto vytvarujte do obdĺžnika veľkého 30x20 cm a hrubého 1,5 cm. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať asi 10 minút. Dva plechy potrite olejom a posypte semolinou. Obdĺžnik nakrájajte po dĺžke na 4 rovnaké časti a potom každú časť po dĺžke na 10 pásikov. Každý pásik naťahujte, kým nebude mať dĺžku aspoň 25 cm. Položte pásiky na plech asi 1 cm od seba.
Potrite tyčinky vajcovou glazúrou a posypte sezamom. Pečte v rozohriatej rúre 15 – 20 minút pri 200 stupňoch. Preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk