Sezóna okúzľujúcej levandule je stále v plnom prúde a určite aj medzi vami sa nájde nejedna fanúšička tejto krásnej rastlinky s neuveriteľnou vôňou a nádhernou farbou. Podľahli ste jej čaru aj vy a teraz zdobí vašu kuchyňu, záhradu či skalku? V tom prípade nezabudnite jej kvietky aj využiť a tešiť sa z nich ešte viac! Čerstvé alebo aj sušené kvety tohto stredomorského trváceho polokra sa totižto dajú využiť rozličnými spôsobmi.
Napríklad taký levanduľový olej či levanduľová tinktúra vám môžu pomôcť s mnohými zdravotnými problémami. Cez leto vám však dozaista padne vhod aj levanduľový sirup, z ktorého si môžete pripraviť osviežujúcu limonádu. A čo ďalšie sa dá z levandule pripraviť? Dnes vám prinášame recept na úžasný levanduľový cukor, ktorý očarí nielen milovníkov tohto nežného fialového kvetu. Vyskúšate ho aj vy?
Pozri aj: DIY originálne kraťasy, aké nemá nik: Buď jedinečná a očar okolie!
Pripravte si voňavé levanduľové kvety
Levanduľa je okrasná aj liečivá bylina, respektíve poloker, ktorý nie je náročný na pestovanie. Vysadiť si ju môžete do črepníkov na kuchynské okno aj do záhrady. Aby vám bohato kvitla, mali by ste ju každý rok zrezávať. Kvety levandule je ideálne zbierať ešte pred úplným rozkvitnutím. Za suchého a slnečného počasia odstrihávame vrchné časti stoniek aj s kvetmi. Tie je následne možné vo zväzočkoch v tieni usušiť, no na prípravu spomínaného cukru budeme potrebovať čerstvé kvety.
Výroba levanduľového cukru je úplne jednoduchá. Stačí si pripraviť nádobu, čerstvé levanduľové kvety a cukor, napríklad aj prírodný trstinový cukor. V nádobe postupne vrstvíme cukor a trochu podrvené kvety (dôkladne umyté a vysušené), a to až kým nie je úlne plná. Následne ju uzavrieme a dáme odležať aspoň na tridsať dní.
Ako ho využiť?
Cukor získa vďaka levanduli neopakovateľnú a jedinečnú arómu, ktorú si okamžite zamilujete. Môžete ho trochu preosiať, no pokojne sa dá používať aj priamo s kvietkami. Ak sa vám však kvety v cukre vôbec nepozdávajú, pri príprave ich zabaľte do vrecúška z jemnej látky, vložte ho do nádoby a zasypte cukrom. Aj takýmto spôsobom získa cukor úžasnú vôňu.
Levanduľový cukor nielen osladí, ale aj dodá nádhernú arómu koláčom, dezertom či pudingom. Použiť ho môžete pri príprave muffinov, keksov aj rozličných nápojov, napríklad osviežujúcich limonád či letných drinkov. Taktiež si ním môžete dochutiť bylinkové alebo ovocné čaje. Pekná sklenená nádobka s domácim levanduľovým cukrom je tiež skvelým darčekom pre každého milovníka levandule.
Odporúčame: RECEPT: Kokosové karí s batatmi a cícerom – toto si okamžite zamiluješ!