Možno si svoj život bez cukru ani neviete predstaviť. Avšak nebojte sa, nebude to žiadna tragédia. Vzdať sa síce cukru úplne, je v dnešnej dobe viac menej nereálne, keďže cukor dnes už nájdeme takmer vo všetkom. Je to však o dôvod viac, aby sme si ho prestali cielene dávať v podobe sladkostí, či zbytočných dezertov, cukríkov, limonád.
K zníženiu cukru vo vašej strave musíte ale pristúpiť rezolútne, pretože naše telo akosi nie je schopné uvedomiť si, že dnes už bolo dosť. Hriešnou (ne)výhodou cukru je to, že nášmu organizmu dodáva v podstate ihneď po konzumácií energiu.
No a keďže na dobré sa rýchlo zvyká, je prirodzené, že samotné telo si tento sladký neduh začína pýtať vo chvíľach, ktoré si pamätá z minulosti. A teda napríklad, keď sme vyčerpané, vystresované, smutné a deprimované, alebo nahnevané a frustrované.
Možnosti, kedy si dať niečo sladké pod zub je neúrekom. No keď si uvedomíme, čo cukor v našom tele okrem toho, že nám dodá energiu stvára, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zháčime.
Okrem toho, že pričastým jedením sladkostí zvyšujete riziko obezity, pridružujú sa tu aj ďalšie zdravotné problémy ako kardiovaskulárne, kožné ochorenia či dokonca cukrovka. Keď ale znížite dávky denného prídelu cukru, začnete byť šťastnejšie. A viete prečo?
Odporúčame prečítať: Obdobie jahôd čoskoro v plnom prúde
Zdroj: Depositphotos
1. BUDETE LEPŠIE SPAŤ
Cukor má totiž takú zvláštnu vlastnosť, že spúšťa uvoľňovanie hormónu zvaného kortizol, ktorý môže narušiť kvalitu spánku. Kto má v malíčku všetky diétne pravidlá ten vie, že sladké sa odporúča jesť len dopoludnia. Vtedy ho naše telo rýchlejšie spracuje, využije energiu zo sacharidov a zároveň si telo tak nezaťaží.
Naopak večerné hodovanie, obzvlášť sladkých jedál, už náš metabolizmus spaľuje horšie. Okrem tukových vankúšikov tak pribudne aj časté budenie sa zo spánku, respektíve nekvalitný a prerušovaný spánok.
2. ZLEPŠÍ SA VÁM KVALITA PLETI
Aj keď rady na internete vyhľadávame heslá o tom, ako čokoláda prospieva kvalite pleti, fakt je taký, že vždy hovoríme o čokoláde s vysokým percentom kakaa. Všetko ostatné od malinoviek, dukátových buchtičiek, až po čokoládové šišky našej pleti skôr škodí, než prospieva.
Nehovoríme, aby ste tieto svoje obľúbené jedlá úplne vyškrtli zo svojho jedálnička, avšak konzumujte ich radšej rozumne a menej často.
Odporúčame prečítať: Zacvičte si s fit loptou. Tukové faldíky zavelia na ústup!
Zdroj: Depositphotos
3. BUDETE MAŤ VIAC PRAVEJ ENERGIE
Je to jednoduchá logika. Keď si vaše telo odvykne od toho, že energiu mu dobíjate na počkanie tabličkou čokolády, zistí, že omnoho osožnejšie je trebárs také cvičenie, či zdravé čaje. Energia získaná inak, než "falošnou" formou od sladkostí je zdravšia a viac efektívna.
4. BUDÚ VÁS MENEJ TRÁPIŤ ZUBY
O tom, že cukor je významným rizikovým faktorom vzniku zubného kazu, asi veľmi hovoriť nemusíme. Dokonca zvyšuje aj riziko ochorení ďasien. Baktérie v ústnej dutine sa totižto živia práve cukrom, čo vedie i k zápachu z úst. Ak znížite príjem cukru, môže sa to pozitívne odzrkadliť na zdraví ústnej dutiny.
5. ZLEPŠÍ SA VÁM CELKOVÉ ZDRAVIE
Všetky tie zdravotné ochorenia, ktoré sme spomínali, plus všetky ďalšie, na ktoré radšej nechceme ani myslieť. Faktom ostáva, že preháňať to so sladkosťami rozhodne nie je zdravé a že obmedzenie cukru, respektíve jeho zdravšia náhrada nám nielenže dodá energiu, ale aj posilní celkovú imunitu a skvalitní život.
Aktualizovaný článok: 26.5.2023