Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti po ktorých siahneme vždy, keď máme chuť na sladké. Potom však nasledujú výčitky svedomia alebo v lepšom prípade hodiny naviac strávené v posilňovni. Výberom kvalitnejších sladkostí alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa si však sladké maškrtenie môžete raz za čas dopriať bez výčitiek. Inšpirovať sa môžete aj nasledujúcimi receptami.
Kakaový krém
Recept:
- 4 banány
- 4 polievkové lyžice kakaa
- 50 g tmavej čokolády
- 2 dcl mandľového mlieka
Kakaový krém je pripravený do 5 minút. Banány ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do mixéra a prilejeme mandľové mlieko. Minútu mixujeme a potom pridáme kakao a roztopenú čokoládu. Krém podávame vychladený v sklenených pohároch posypaný orieškami.
Odporúčame vyskúšať: Prečo sa vybrať v jeseni na prechádzku?
Čokoládové guľky
Recept:
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka lieskových orechov
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 10 datlí
- 1 polievková lyžica rozpusteného kokosového oleja
- poleva z tmavej čokolády
Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Orechy spoločne rozmixujeme v mixéri na čo najmenšie kúsky. Potom pridáme kakao, škoricu a postupne pridávame ďatle. Všetko dôkladne rozmixujeme. Podľa konzistencie hmoty prilievame kokosový olej. Hmota má byť dobre tvarovateľná na guľky. Na záver vytvarujeme guľky a namáčame ich v čokoládovej poleve.
Odporúčame prečítať: Cyklotrasy na Slovensku III.
Sladké muffiny
Recept:
- 2 hrnčeky celozrnnej múky
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 150 g horkej čokolády
- 200 g bieleho jogurtu
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
Najskôr si v jednej miske zmiešame celozrnnú múku, kakao, kypriaci prášok a nadrobno nakrájané kúsky čokolády. Do druhej misky dáme cukor, vajcia, jogurt a olej. Všetko dobre premiešame, aby vznikla jednotná hmota. Do nej potom postupne pridávame suché ingrediencie z prvej misky. Na záver posypeme kúskami čokolády a dáme do muffinových košíčkov. Pečieme 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Odporúčame prečítať: Prvá pomoc pri popáleninách
Pistáciová čokoláda
Recept:
- 3 polievkové lyžice kakaového masla
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 1 polievková lyžica jemného trstinového cukru
- pistácie
Kakaové maslo a kokosový olej dáme do hrnca a na menšom ohni miešame pokiaľ sa maslo nerozpustí. Potom pridáme trstinový cukor a kakao. Všetko dobre miešame, aby sa ingrediencie spojili. Čokoládu nalejeme do formy a posypeme nakrájanými kúskami pistácií. Na záver necháme stuhnúť na chladnejšom mieste.
Odporúčame prečítať: Pikantná červená šošovica s párkami
Fotografie sú ilustračné. Zdroj foto: www.pinterest.com