Kiwi pochádza z Číny a hovorí sa, že v minulosti slúžilo opiciam na uhasenie smädu. Odtiaľ pochádza aj názov opičia broskyňa.
Skôr než sa pozrieme na beauty tipy a účinky, kiwi má veľký význam aj pre naše zdravie. Hlavne v tomto upršanom a chladnom období poskytuje účinnú prevenciu proti prechladnutiu, nádche a chrípke.
Celkovo posilňuje imunitný systém, podporuje látkovú výmenu, a obsahuje vysoký podiel vitamínu C. Stimuluje srdcový sval, spevňuje cievy a žily, pôsobí proti ich upchávaniu.
1. Omladzuje pokožku
Kiwi sa pýši bohatým obsahom vitamínov A, C a E. Tieto vitamíny sa zaraďujú medzi najlepších priateľov vašej pokožky a nachádzajú sa v mnohých doplnkoch a výrobkoch určených pre starostlivosť o pleť. Účinne bojujú proti voľným radikálom, chránia kožné bunky pred oxidáciou a poškodením. Podporujú regeneráciu buniek a posilňujú vzhľad vašej pokožky, vďaka čomu vyzerá mlado, pevne a pružne.
Odporúčame prečítať: Ryby bez kostí na štedrovečernom stole
2. Znižuje známky starnutia
Okrem benefitu číslo jeden, jedným z najlepších účinkov antioxidantov je, že urýchľujú bunkovú regeneráciu. Pravidelný príjem a využitie tohto tropického ovocia pomáha oddialiť stopy poškodenia a starnutia, ako napríklad škvrny od slniečka, jemné ryhy a vrásky.
3. Podporuje detoxikáciu
Kiwi je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha odstrániť toxíny z hrubého čreva a detoxikuje organizmus, čo vedie k širokému spektru účinkov. Prečistenie zvnútra a celkové zdravie vášho organizmu sa viditeľne prejaví aj na stave vašej pleti.
Odporúčame prečítať: 8 dôvodov, prečo piť citrónovú vodu
4. Pomáha pri procese hojenia
Kiwi - bohaté na vitamín C, bojuje proti zápalu a podporuje tvorbu kolagénu. Rôzne odreniny a škrabance sa tak hoja rýchlejším spôsobom. Navyše obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré udržujú bunkové membrány v zdravom stave a zabraňujú mnohým kožným ochoreniam.
5. Bojovník s problematickou pleťou
Drť z tohto ovocia obsahuje prírodné alfa hydroxylové kyseliny. Pri lokálnej aplikácii pomáhajú protizápalové vlastnosti v boji proti baktériám, ktoré spôsobujú infekcie a samotné akné. AHA (alfa hydroxylové kyseliny) pôsobia tiež ako mikro-peeling.
Odporúčame prečítať: Zdravé účinky ananásu, ktoré vás prekvapia
6. Zosvetlí tón vašej pleti
Alfa hydroxylové kyseliny a vitamín C pomáhajú pomocou peelingu a následným odlúpením nadbytočných mikro-vrstiev pokožky, zabezpečiť rovnomernejší tón pleti. Skúste aplikovať každý večer pred spaním kiwi pastu. Do kiwi drene pridajte pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy a trochu cukru.
Okrem krásnej pokožky, pravidelný príjem kiwi podporuje dobrý stav vášho organizmu, znižuje riziko ochorení dýchacích ciest a astmy, makulárnej degenerácie, bojuje s vysokým cholesterolom a pomáha zvládať príznaky cukrovky. Najlepšou formou krásy je mať zdravé telo. Budete žiariť nielen zvonka, ale aj zvnútra.
Odporúčame prečítať: Viete, čo mu behá hlavou na prvom rande?
Vyťažte z tohto úžasného ovocia čo najviac
Dosiahnuť krásnu pleť za pomoci kiwi ovocia môžete dvoma spôsobmi - buď budete kiwi s jeho látkami prijímať v potrave alebo ho jednoducho aplikujete lokálne na kožu.
Ak ste sa rozhodli zaradiť toto ovocie do svojho jedálnička, tu je niekoľko tipov:
- Podávajte kiwi v naturálnej forme - je chutné samo o sebe. Nechajte ho na chvíľku schladiť, ošúpte ho a konzumujte zastudena.
- Pridajte plátky do zeleninových šalátov. Výsledkom bude viac vitamínov a minerálov.
- Podávajte ho spolu s jahodami. Ich chute sa navzájom výborne dopĺňajú. Veľmi chutnou alternatívou je pridať plátky do vášho obľúbeného jogurtu.
- Uistite sa, že kiwi konzumujete hneď po príprave. Ovocie pri kontakte s kyslíkom začne strácať značnú časť živín a antioxidantov.
A na záver si poďme spolu zamaškrtiť. :-)
Kiwi zákusok
Na prípravu potrebujeme:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja
- 6 vajec
Krém:
- 2 kyslé smotany
- 1 cukor vanilkový
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 smotana na šľahanie
Poleva:
- 500 ml kiwi sirup
- 2 bal. Zlatý klas
- 500 ml vody
- 3 PL kryštálového cukru
- 5-6 ks kiwi
Postup:
Vymiešame si celé vajíčka, pridáme 2 lyžice oleja. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva, potom cukor a ak je cesto husté, pridáme mlieko podľa potreby. Hotové cesto vylejeme na plech. Pečieme asi 20 minút pri 170° C. Cesto necháme vychladnúť. Medzitým si do misy dáme kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vymiešame. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme do misy a zľahka premiešame. Pripravený krém rozotrieme na cesto. Kiwi nakrájame a rovnomerne rozložíme na krém. Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Namiesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džúsu. Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Pri prudkom liatí by sa poleva premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.
www.thinkstockphotos.com