Recept: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

smotanová hubová polievka

Polievky už strácajú svoju popularitu. Čoraz častejšie sa stáva, že v domácnosti ľudia svoj obed začnú aj skončia iba hlavným jedlom. Čo je škoda, pretože polievka má za úlohu pripraviť žalúdok na ďalší vchod. 

Táto polievka však hlavný chod zatieni a pokojne ho aj nahradí. Je hustá, zasýti a má lahodnú chuť. Ingrediencie môžete dopĺňať a meniť podľa vašej potreby. Chcete takúto hubovú omáčku vyskúšať aj vy? Ako pripraviť lahodnú hubovú polievku, ktorá vás aj zasýti? Tento recept musíte vyskúšať!

Fantastická hubová polievka – ingrediencie:

  • 200 g šampiňónov (môžu byť aj iné huby)
  • dva zemiaky
  • smotana (môže byť aj sójové alebo obyčajné mlieko)
  • jedna mrkva
  • 70 g až 100 g taveného syra  (nie veľmi zdravá ingrediencia, no polievke pridá úžasnú chuť)
  • cibuľa
  • kôpor alebo bylinky podľa chuti
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej

Bude ťa zaujímať: Toto ťa dostane! Listy z viniča ako účinný prírodný liek

sampinonova polievka
Shutterstock®

Recept: Ako pripraviť hubovú polievku

Dáme zovrieť dva litre vody a pridáme zemiaky nakrájané na kocky (varíme desať minút). Pokrájame cibuľu, očistíme mrkvu a nastrúhame ju na strúhadle. Nakrájame šampiňóny (alebo iné huby). 

Na panvici opražíme cibuľu, mrkvu a šampiňóny (cca štyri minúty) a túto zmes dáme do polievky a varíme desať minút. Tavený syr pokrájame (alebo na strúhadle nastrúhame) a s mliekom pridáme do polievky. 

Tavený syr sa musí rozpustiť. Pridáme soľ a čierne korenie, necháme prevariť a pridáme kôpor, alebo inú bylinku podľa vašej chuti. Táto dokonalá smotanová hubová polievka vás očarí. Dobrú chuť!

Pozri aj: Horoskopy na november: Vieš, ktoré znamenie stretne osudovú lásku?

recept na hribovu omáčku
Shutterstock®

Extra tipy: Čo podávať k hubovej polievke?

Cesnakové opečené bagetky

  • 1 bagetu
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 3–4 PL olivového oleja alebo masla
  • čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať alebo tymian)
  • soľ podľa chuti

Postup: Bagetu nakrájame na tenké plátky a predhrejeme rúru na 180 °C. V miske zmiešame olivový olej alebo rozpustené maslo s pretlačeným cesnakom, bylinkami a štipkou soli. Plátky bagety potrieme cesnakovou zmesou a dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút, kým bagetky nebudú chrumkavé a dozlatista opečené. Servírujeme ich teplé k polievke.

Krutóny z tmavého chleba

Ak preferujete niečo ľahšie, môžete namiesto bagetiek pripraviť krutóny z celozrnného chleba. Stačí nakrájať chlieb na malé kocky, osmažiť ich na olivovom oleji s cesnakom a soľou, a pridať ich priamo do polievky. Skúsite tento recept?

Syrové tyčinky

Ďalšou skvelou prílohou k polievke sú chrumkavé syrové tyčinky z lístkového cesta. Stačí rozvaľkať cesto, posypať ho strúhaným syrom, nakrájať na pásiky a upiecť do chrumkava. Aj tento recept je jednoduchý a rýchly.

Anketa: Patrí smotanovo-hubová polievka medzi tvoje obľúbené?

Odpovedalo 97 ľudí

93%
7%

Aktualizovaný článok: 03.10.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

29 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

11.11.2017 07:32

ja by som ju urobila zo susenych hribov.... ta mi chuti najviac

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.11.2017 08:51

jedlá z húb máme veľmi radi či už sú to polievky alebo omáčky... huby na všetky spôsoby sú mňam :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.11.2017 15:26

ja huby nemusím, ale môj syn ich miluje, minulý týždeň priniesol suchohríby, tak som uvarila podobnú polievku

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

11.11.2017 17:32

Vždy keď navaríme niečo s hubami, všetci si dobre pochutnáme...ale úplne najradšej mám huby vo vianočnej kapustnici...už sa na ňu teším :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.11.2017 07:24

už teraz sa mi na ňu zbiehajú slinky...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.11.2017 09:24

túto polievku robím, ale bez mrkvy a taveného syra...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.11.2017 14:49

cez leto sa nám polievky moc nežiadajú, ale jeseňou nastal čas na teplé a husté

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

12.11.2017 16:16

Hmm obrázok vyzerá chutne, normálne som dostala chuť

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

13.11.2017 11:38

zboznujem hubove kremove polievky, super recept :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

13.11.2017 18:22

Na Vanoce varím hubovú polievku zo sušených hríbov.

Vaše meno:

janko komada

janko komada

14.11.2017 12:24

vždy si pochutnám

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

18.11.2017 15:12

Robievame podobnú, určite by urobila radosť celej rodine :)

Vaše meno:

Ivan Slávik

Ivan Slávik

18.11.2017 21:00

Huby mám rád, určite vyskúšame

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

19.11.2017 15:29

túto polievku robím pravidelne, je naozaj výborná...a úplne TOP je z mrazených alebo čerstvých dubákov

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

20.11.2017 00:22

Takúto mám najradšej.

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

29.11.2017 17:57

huby milujem na akýkoľvek spôsob a takúto polievku mám najradšej z dubákov

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

12.12.2017 21:36

Robievam trochu ináč.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

17.12.2017 20:35

Nemala som v obľube polievky, no teraz mi tak veľmi chutia.. Varím ich skoro každý tretí deň .. Paradajkovú ,karfiolovú , kapustovú , mrkvovú , šampionovú , brokolicovú , a mnoho iných druhov .. A túto šamp. som robila pred týždňom .. Mňaaaaaam..

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:01

U mňa je zvláštne to, že "šťavu" hubovej polievky mám rada, ale samotný hríb nemám v láske.
Takže pre mňa cez sitko prosím :D

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.12.2017 11:39

uvarím ju z čerstvých šampiónov.. mňam

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

29.12.2017 12:33

Milujem krémové polievky hlavne brokolicovú a hubovú to je mňamka.

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

03.01.2018 19:21

dakedy ju chcem vyskusat

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

08.01.2018 10:21

už od mala hubárčim a jedlá z húb sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

29.04.2018 17:45

Vyzerá chutne, vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.06.2018 18:28

Moja obľúbená polievka a vlastnoručne nazbierané hríby mňam

Vaše meno:

Hana Selická

Hana Selická

30.09.2018 23:25

Toto musím skúsiť

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

30.11.2018 21:58

musim vyskusat ozaj vyzera dobre... pridam dubaky a sampiony

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

13.03.2019 13:55

Tento recept vyskúšam. Mám rada "rýchle" polievky

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

25.12.2019 17:18

Opäť skvelá polievka, ďakujem za tip

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.