Jednohubkám už odzvonilo, tohtoročný Silvester patrí syrom    

Pripadajú vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás voľba medzi cesnakovou a rybacou nátierkou? Nechte na scénu nastúpiť syry!

 

Ak premýšľate, ako si spestriť silvestrovské radovánky a pozdvihnúť rozlúčku s rokom 2015 na gastronomický zážitok, máme pre vás päť inšpiratívnych tipov. Navyše všetko zvládnete s minimálnym úsilím.

 

Stačí ku kvalitným syrom vybrať správne doplnky, ako je ovocie, marmelády či orechy, a vhodne ich spárovať s vínom. Tohtoročný Silvester bude neodolateľný.

 

 

1. Pridajte oriešky - nemôžete urobiť chybu

 

Či už vlašské, pekanové, lieskové, píniové alebo pistácie či mandle, oriešky dodávajú syrom Ďalší element chuti a textúry. Všeobecne sa hodia v podstate ku všetkým druhom syra a experimentovaním môžete zistiť, aká kombinácia vám najviac zachutí. Zlá kombinácia? Neexistuje.

 
orechy

Zdroj: Shutterstock®

2. Ovocie a sušené plody - oživia váš syrový tanier

 

Ovocie i jeho sušená podoba skvelo doplnia veľkú škálu syrov od mäkkých, cez tie s ušľachtilou plesňou na povrchu až po syry s modrou plesňou. Môžete použiť čerstvé ovocie, ako sú jablká, hroznové bobule, hrušky, ktoré sa navyše hodia k mäkkým a kozím syrom, alebo napríklad čerstvé figy. Tie sa vlastne najviac hodia k ušľachtilej plesni. Sušením sa chuť ovocia koncentruje a vedľa syrov tak obstojí možno ešte lepšie ako ovocie čerstvé. Hľadajte skôr nedosladené sušené plody, ako brusnice, slivky, marhule alebo exotické datle a figy. Môžete ich potom skombinovať so suchým vínom, ktoré vám nebude kvôli sladkosti pripadať kyslé. Ak predsa len zvolíte sladšie ovocie, odporúčame vybrať aj víno s vyšším zvyškovým cukrom. 

 

Sommelier Vladimír a jeho osvedčené tipy:

 

  • Sušená datľa a lieskový oriešok + syr s modrou plesňou + sladké víno Sauternes z  Bordeaux

  • Sušená brusnica a píniové oriešky + Král Sýrů Originál + Chardonnay na barrique sude z Francúzska

  • Sušená marhuľa a kešu + Lučina + polosuchý rizling z Moravy alebo nemecké Mosely 

syrové silvestrovské jednohubky

Zdroj: Shutterstock®

3. Marmelády, čatní a povidla – instantné syrové dezerty

 

Ovocie alebo zelenina v tejto polotekutej forme je ideálnym riešením hlavne k syrom s ušľachtilou plesňou na povrchu. Skvele sa hodí tiež k syrom s modrou plesňou v kombinácii s vínom s vyšším obsahom zvyškového cukru. Skúste povidla, cibuľové čatní, figovú či marhuľovú marmeládu, zaujímavá je aj kombinácia pomarančovej marmelády so syrmi s modrou plesňou. Ak plánujete kombinovať syry servírované s marmeládou tiež s vínom, odporúčame voliť skôr menej sladké marmelády a naopak sladšie víno.

 

Osvedčené tipy:

  • Cibuľové čatní a lieskový oriešok + Král Sýrů Hermadur alebo dobre vyzretý brie + polosladký Tramín z Alsaska alebo moravská Pálava

  • Povidla a blanšírované mandle + Král Sýrů Nebeský vďaka svojmu tvarohovému jadru vyváži sladkosť povidiel alebo camembert + červená plná ovocná Rioja Crianza zo Španielska, plné ovocné talianske víno zo Sicílie

  • Figová marmeláda a píniové oriešky + roquefort, Saint Agur alebo Sedlčanský Modřenín + ľadové, či slamové víno z Moravy, Tokaji Aszú z Maďarska alebo sladké víno Sauternes z Bordeaux


Odporúčame prečítať:  Káva ako ju nepoznáme - 7 spôsobov jej využitia pre krásu

syrové silvestrovské jednohubky

Zdroj: Shutterstock®

4. Zelenina - nemôže chýbať

 

Čerstvá zelenina, napríklad stonkový zeler alebo mrkva nakrájaná na tyčinky, sa hodia k mäkkým a čerstvým syrom. Naopak, na slnku sušené rajčiny môžete vyskúšať napríklad s tvrdým syrom alebo so syrom s ušľachtilou plesňou. Vyskúšajte aj uhorky, olivy a bylinky, ako bazalku či tymian. Áno, to všetko môže byť súčasťou párovania so syrmi a vínom.

 

 

Osvedčené tipy:

  • Tekvicové semienko a čerstvá rajčina + Coulommiers + Ovocné červené víno typu Beaujolais alebo vína odrody Gamay z Južnej Rhóny alebo Prioratu

  • Pražené mandle a olivy alebo sušené rajčiny + Pecorino Romano + talianske Chianti, Rosso di Montepulciano, či iné červené víno z odrody Sangiovese

  • Vetvička tymianu a pekanový orech + čerstvé kozie syry alebo Lučina + Sauvignon Blanc z Loiry, Francúzsko


Odporúčame prečítať:  Ľúbi či neľúbi? Reč tela ho prezradí!

hermelín syry

Zdroj: Shutterstock®

5. Pečivo, sušienky – vyberať je dôležité

 

Aj na pečive záleží. Samozrejme, že môžete zvoliť bežnú francúzsku bagetu, ale pokiaľ by ste chceli pridať ďalšiu dimenziu textúry a chuti k vybraným syrom, poobzerajte sa po žitnom, tmavom chlebíku s orieškami, slnečnicovými semienkami alebo medom. Chuťové zážitky z jemných, mäkkých syrov môžete spestriť slanými sušienkami. Výraznejšie syry typu Hermadur zlepšite napríklad výraznejšími cibuľovými sušienkami. Slané sušienky a syry sa väčšinou veľmi dobre dopĺňajú a sedia aj s vínom. Syry môžete servírovať rovno na sušienkach alebo kúskoch chleba s orieškami a spolu s ostatnými doplnky vytvoriť neobvyklé a chutné jednohubky.

 

 
syrové silvestrovské jednohubky

Zdroj: Shutterstock®

Vladimír Vaněk, Head sommelier www.ocenenavina.cz „Pre Vaše lepšie zážitky s vínom“

 

Vladimír Vaněk sa venuje hľadaniu najlepších ocenených vín už 8 rokov. Od roku 2011 pravidelne hodnotí vína pre medzinárodnú súťaž Prague Wine Trophy, usporadúva unikátne zážitkové Antidegustácie a ročne ochutná najmenej 2000 vín z celého sveta.

 

Cieľom www.ocenenavina.cz je prinášať vám lepšie zážitky s vínom bez rizika zlej voľby. Preto sa zameriavam na ocenené zahraničné vína primárne od malých a stredných vinárstiev. V priemere vyberiem len 70 vín z viac ako 1500 degustovaných. Každé víno prechádza štvorfázovým výberovým procesom.  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2015 08:03

milujem syry akekolvek

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

11.12.2015 09:38

Vyzerá to lákavo. Nebudem však dráždiť dcéru syrovými pochúťkami, syry musela úplne vylúčiť a veľmi jej chýbajú :/ Budeme s ňou zdieľať bezlaktózovú oslavu- hlavne nech je s úsmevom :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.12.2015 12:37

syry, oriešky, olivy ... nie je nič lepšie , jedli by sme to doma každý deň, na oslavy zvyknem nachystať aj syrovú misu a zje sa vždy prvá :-)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

11.12.2015 14:05

určite si urobíma na Silvestra takéto syrové taniere, máme ich už odskúšané dlhšie a sú skvelé

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.12.2015 14:09

syry sú skvelé!

Vaše meno:

Petra Hreusová

Petra Hreusová

11.12.2015 22:08

Ano syr syr jedla by som ho stale,je to moj top...mam ho dokonca radsej nez cokoladu

Vaše meno:

Petra Hreusová

Petra Hreusová

11.12.2015 22:09

Ano syr syr jedla by som ho stale,je to moj top...mam ho dokonca radsej nez cokoladu

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

12.12.2015 14:44

wau tak to vyzerá výborne :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.12.2015 17:09

niečo z toho vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

12.12.2015 19:38

vyzerá to dobre

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

12.12.2015 19:55

dobrý syr môže byť kedykoľvek

Vaše meno:

Jana Dedíková

Jana Dedíková

13.12.2015 12:32

Milujem akekolvek syry a tohtorocny silvester sa nezaobide bez syrov :)

Vaše meno:

Alena Sabolová

Alena Sabolová

13.12.2015 20:44

Dobrý článok, nechám sa inšpirovať.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

15.12.2015 08:08

syr máme radi v akejkoľvek podobe a určite nebude chýbať na Silvestra

Vaše meno:

Miriama Lešňovská

Miriama Lešňovská

15.12.2015 22:32

mojej bielkovinovej diéte to pomôže - supeeer :-)

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

17.12.2015 17:58

syry milujem..určite vyskúšam niektorú kombináciu s vínami

Vaše meno:

katarina

katarina

01.01.2016 08:29

Syrová misa- dobrý nápad aj na narodeninovú oslavu.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

02.01.2016 18:53

Syry vždy a všade :)

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

02.01.2016 22:54

neviem kto vám robí fotky jedál ale je to king :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.