Kuchynská, himalájska alebo morská soľ? Otázka, ktorú rieši nejeden z nás. Každá má svoje plusy aj mínusy. A to, že existuje množstvo ďalších druhov soli rôznej veľkosti či farby nám výber určite neuľahčuje.
Pomotáme ti hlavu ďalšou, ktorá začína byť veľmi populárna a prišla k nám spoza veľkej mláky (USA). Svojím prínosom pre ľudský organizmus sa určite nemôže porovnávať s morskou či himalájskou soľou, ale zato pri varení je jednoznačným favoritom.
Pôvod hľadaj v židovskej tradícii
Jedlo, ktoré povoľuje Tóra a je pripravené podľa židovského zákona, sa nazýva kóšer. Tento výraz sa dnes používa bežne, niekedy aj v nesprávnom zmysle. Každá kóšer potravina, by mala mať označenie – tzv. kóšer certifikát – ktorý spotrebiteľovi dokáže, že jedlo bolo vyrobené pod dohľadom rabína. My ti predstavíme soľ, ktorá nie je kóšer v tomto zmysle, a napriek tomu sa tak volá!
Odporúčame: Nechty na rukách: Aké šokujúce informácie odhalia o tvojej osobnosti?
Proces spracovania kóšer mäsa sa nazýva kóšerovanie, originálnym názvom melihah. Ide o zbavenie mäsa všetkej krvi, pomocou nasoľovania. Kedysi bola táto príprava mäsa v židovských rodinách bežná, postupom času to prešlo na mäsiara, dnes sa to opäť robí, hlavne v amerických reštauráciách.
Mäso, ktoré sa ide kóšerovať by malo byť zo správne zabitého zvieraťa, ktoré je zbavené „zakázaných" častí ako sú krv a končatiny. Pri príprave mäsa na varenie sa hmota na pol hodiny namočí do vody, aby sa póry mohli otvoriť a odtiekla tak prebytočná krv. Mäso sa následne umiestni do prúteného koša, na slamu, alebo na šikmú dosku a husto sa osolí zo všetkých strán. V prípade hydiny by sa telo malo otvoriť a vnútornosti odstrániť predtým, než sa nasolia. Mäso je ponechané v soli asi hodinu, dvakrát sa opláchne a potom sa môže uvariť. Dôvod prečo sa to takto robí je jednoduchý – Tóra zakazuje požívanie zvieracej krvi (mimo rýb).
Vyskúšaj: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!
Prečo je kóšer soľ výbornou pomocníčkou pri príprave mäsa?
Názov tejto soli pochádza z postupu, pri ktorom sa používa. Nejedná sa o soľ, ktorá je podľa židov kóšer. Kóšer soľ je hrubozrnná soľ, vyrábaná z kryštálikov soli, a hlavný rozdiel medzi ňou a obyčajnou soľou je v jej tvare. Dá sa povedať, že je menej rafinovaná ako normálna kuchynská soľ, čo znamená, že sa chemicky upravuje menej a obsahuje viac minerálov a stopových prvkov.
Má plochý až pyramídový tvar a je väčšia než kuchynská. Práve jej tvar je rozhodujúcim faktorom pri solení, pretože sa lepšie priľne na povrch mäsa a stačí nám použiť menšie množstvo na dostatočné osolenie. Čo sa týka ceny a dostupnosti, v rámci Ameriky je kóšer soľ o niečo drahšia ako kuchynská, a na zopár miestach ju zoženieš aj na Slovensku (jedná sa hlavne o internetové obchody, kde je jej cena okolo 6 eur).
Odporúčame: Recept na tradičné domáce šúľance s makom
Kam s ňou pri varení?
V Amerike je používaná, hlavne kvôli už vyššie spomínanému židovskému rituálu, a teda v jej schopnosti „vyplaviť“ krv z mäsa. Druhým dôvodom, prečo je u šéfkuchárov obľúbená, je jej veľkosť a ľahké uchopenie medzi prsty. Pri varení sa používa hlavne na prípravu mäsa alebo zeleniny, ale je aj súčasťou mnohých receptov na pečenie. Niektorí kuchári uvádzajú, že cesto s kóšer soľou sa dokonca ľahšie mieša!
Na záver iba toľko, že i keď máš svoju obľúbenú značku a typ soli, odporúčame vyskúšať aspoň jeden pokrm s touto soľou. Zlepší chuť jedla, či už v praženici, v mäse alebo v koláči.
Pozri tiež: Liečivý čaj lapacho: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!