Hoci sa v dnešnej dobe chlieb dostáva čoraz viac do úzadia, v minulosti patril medzi najzákladnejšie potraviny v domácnostiach. Natretý čerstvým domácim maslom alebo ako príloha k polievkam bol chlieb nenahraditeľnou surovinou. V súčasnosti obchody ponúkajú niekoľko druhov pečiva, no nájdu sa aj takí, ktorí si pečú chlieb poctivo doma. Ak ste sa doteraz neodvážili vyskúšať to aj vy, Veľká kniha o pečení chleba ponúka niekoľko nápadov ako na to.
Vôňu chrumkavej kôrky a chuť čerstvo upečeného chleba pozná takmer každý. Staré mamy ho balili do plátenných obrúskov, ktoré si brávali na pole a večer si pochutnávali na chlebe s masťou. Dnes to je jednoduchšie. Na trhu nájdete niekoľko druhov chleba ako napríklad pšeničný, ražný, kukuričný alebo špaldový, ktoré si našli svoje miesto aj v našich domácnostiach. Základ každého chleba tvoria najmenej tri suroviny a to múka, voda a droždie. Ďalej sa môžu pridávať rôzne semienka ako sezam, mak, orechy, olivy a mnoho iných.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Návrat k tradíciám, uprednostňovanie biopotravín a miestnych surovín, ale aj labužníctvo a kulinárske nadšenie vedie k tomu, že čoraz viac ľudí si pečie doma vlastný chlieb. Všetkým, ktorí sa chcú pustiť do chlebového dobrodružstva, prinášame 60 receptov, podľa ktorých možno ľahko upiecť pšeničný, špaldový alebo tmavý chlieb a rozmanité pečivo.
Dobroty – ochutené bylinkami alebo sladké, korenisté či s jemnou chuťou, vláčne alebo chrumkavé, ako sú špaldovo-tekvicový chlieb, orechovo-mandľový chlieb s olivami, trojaká štóla, jablkový chlieb, žemle so slaninou alebo čerešňové žemle –navodia v každej kuchyni tú pravú atmosféru vidieka!“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Táto kuchárska kniha je rozdelená do siedmych kapitol - úvod, tovaroznalectvo, špaldové, pšeničné a tmavé chleby, pečivo a na záver register receptov. V úvode knihy sa autori sústredili na históriu chleba, zloženie a jeho dôležité miesto v našich kuchyniach.
Nájdete tu základné rozdelenie múk s bližšou charakteristikou, ktorá vám môže pomôcť pri príprave vášho domáceho chleba. Celá jedna strana je venovaná správnej príprave chleba a praktickým radám pri jeho pečení. Dozviete sa ako prebieha kvasenie alebo aké sú ideálne podmienky na to, aby cesto dobre nakyslo.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Ďalej v knihe nasleduje časť s receptami, ktorá je rozdelená na špaldové, pšeničné, tmavé chleby a pečivo. Receptami v knihe nešetrili, pretože sa môžete inšpirovať až 60 chutnými nápadmi na domáci chlieb a pečivo, napríklad špaldovo-orechový chlieb, slnečnicový, žihľavový alebo cibuľový chlieb a v závere nájdete ešte recepty na orechové žemle alebo žemľový veniec.
Každému receptu je venovaná dvojstrana, pričom jednu stranu tvorí vždy chutná fotografia jedla. Okrem toho recept obsahuje zoznam ingrediencií, zrozumiteľne napísaný postup a aj čas potrebný na jeho prípravu. Na niekoľkých stranách sa nachádzajú aj „bublinky s radami”, v ktorých sú napísané vylepšenia pre jednotlivé recepty.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Veľká kniha o pečení chleba je ideálnou kuchárskou knihou pre všetkých milovníkov domáceho chleba, ale aj pre tých, ktorí sa k tomuto kroku ešte neodhodlali. Recepty sú lákavé a jednoduché, takže sa ich nemusia obávať ani začiatočníci v kuchyni.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Kuchársku knihu Veľká kniha o pečení chleba si môžete zakúpiť na BUX.sk - bežná cena 14,90€ - tu v zľave za 11,90€.
Zdroj foto: www.luci.sk