Keďže sa vôbec netajíme tým, že rady rozširujeme obzory tak sebe ako aj vám, predovšetkým v oblasti zdravia a krásy, aj dnes vám prinášame informácie o vzácnej rastline, u nás pomerne neznámej. Volá sa nopál a pochádza zo Strednej Ameriky, pričom pozornosť by sme jej mali venovať aj my, v našich končinách. Prečo? Nopál je totiž doslova superpotravina, známa už tisícky rokov. Čo obsahuje a ako nám dokáže pomôcť - to všetko sa dozviete v dnešnom článku.
Obsah, ktorý predurčuje stať sa superpotravinou
Začnime číslami a unikátnym obsahom. Len 15 kcal na 100 g, takmer všetky pre telo nevyhnutné aminokyseliny, nulový cholesterol, nulový lepok a veľa draslíka, o čosi menej, avšak stále dosť vitamínov A, B a C, pektínov, vlákniny, horčíka, sodíka, zinku, mangánu a vápnika. To všetko je obsah rastliny, ktorej sa dnes budeme venovať – nopálu (lat. Opuntia ficus indica alebo Opuntia subulataa, angl. Prickly Pear).
Len v Mexiku dnes rastie viac, ako 60 druhov nopálu, konkrétne v tesnej blízkosti sopky Popocatepetl, v Európe sa vyskytuje hlavne na Pyrenejskom polostrove. Zo všetkých druhov je len trinásť jedlých a tie bývajú spracovávané naozaj šetrne a tak, aby sa zachoval obsah všetkých prírodných látok.
Zaujme ťa: Pozoruhodná morská riasa kelp: Zisti, v čom je bezkonkurenčná!
Nopál nie je vo svete žiadna novinka
Nopál je v skutočnosti kaktus, známy tiež pod názvom opuncia. Poznali ho už starí Aztékovia, ktorí nopál nikdy nenazvali inak, než božskou rastlinou a nie náhodou si udržuje svoju popularitu dodnes. V čase kvitnutia ide skutočne o prenádhernú rastlinu, paradoxné však je, že tými najkrajšími farbami hýri výlučne v noci. Neteší však len oko, ale najmä zdravie človeka, vďaka obsahu samých dobrých a prospešných látok.
Toho, čo nopál dokáže, nie je vôbec málo. Od znižovania hladiny cukru a tuku v krvi, čím výrazne napomáha chudnutiu, cez boj proti oxidačnému stresu a voľným radikálom, až po správnu látkovú premenu a blahodarný vplyv na nervovú sústavu.
Nopál do pečiva, do piva a dokonca aj namiesto uhoriek
Svojím obsahom je nopál doslova unikátny a bezkonkurenčný, pokiaľ hovoríme o rastlinách podobného druhu. Zaujímavosťou je, že z tejto rastliny sa vyrába pečivo (z múčky z plodov) a dokonca aj pivo. Konkrétne teda z plodov nopálu, ktoré sú, pochopiteľne, jedlé a ešte aj mimoriadne chutné. Svojou chuťou totiž pripomínajú hrušky (z toho anglický názov, doslova preložený ako pichľavá hruška).
V niektorých krajinách je nopál dokonca zdravšou alternatívou klasických naložených uhoriek. Nopál má však jednu naozaj jedinečnú schopnosť – zabrániť „opici“, keď to náhodou preženiete s alkoholom! Ako je to možné? Má totiž schopnosť stimulovať takzvané bielkoviny tepelného šoku, ktoré sa bežne ozývajú po požití alkoholu.
Bude sa ti páčiť: Bariatrický zákrok: Nádej pre obéznych ľudí existuje!
Viac, než 90 % obsahu nopálu tvorí voda a je vhodný aj pri bezlepkovej strave. Svojím zložením a účinkami sa nopál právom zaraďuje medzi superpotraviny. Nopál si môžete zakúpiť v rôznych bio obchodoch alebo na internete, či už v podobe prášku alebo kapsúl. Nie je však vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, ako ani pre deti.
9 komentárov
Alena Pagáčová
06.08.2018 14:51raz som to jedla celkom zaujímavé, chutné
Anna Kristova
28.07.2018 17:45znie to zaujímavo
Alzbeta Hartinikova
25.07.2018 18:12objednavame v eshope tobolkach
milan štefan
25.07.2018 11:47nepoznam a asi bude tazko dostupna v predaji
Elena Švachová
24.07.2018 21:41Viem,že existuje kaktus Nopál (tušim z krížoviek),ale že sa dá jesť,to som nevedela.
Mária Maxianová
24.07.2018 19:48prvý krát vôbec počujem to slovo, s opicou nemám problémy, takže hádam len to chudnutie by bodlo
Blažena Sádovská
24.07.2018 19:28Nepočula som o ňom, ale dobre vedieť:))
Daniela Bieliková
24.07.2018 13:03toto je pre mňa novinka, ale rada by som túto rastlinku vyskúšala
Ľubica Šťastná
24.07.2018 06:34Už som o ňom "čo-to" počula, rada by som vyskúšala.