Ako správne kombinovať jedlo a víno? Máme pre teba užitočné rady!

Vedieť správne kombinovať jedlo a víno je hotová veda. Ak vám však skutočne záleží na gurmánskom zážitku, a to nielen vašom, ale aj na zážitku vašich blízkych, mali by ste si tieto kombinácie osvojiť. Nemusíte byť na to ani vyškolenou somelierkou. Stačí rešpektovať základné pravidlá a určite to zvládnete. Až vtedy sa stane vaša rodinná večera alebo romantická večera vo dvojici tým pravým gastronomickým zážitkom.

 

Posuňte svoje gastronomické zručnosti na vyšší level!

Ako na to? Je to naozaj jednoduché – stačí myslieť na niekoľko princípov a zásad. Veď víno a jedlo sú odjakživa dokonalými parťákmi. Už len nájsť tú správnu kombináciu... A prečo je to také dôležité? Nuž, ak skombinujete výrazné víno s chuťovo neutrálnym jedlom alebo naopak, pikantné jedlo s ľahkým vínom, celková chuť vyznie rušivo. Preto je podstatné nájsť správnu rovnováhu medzi týmito kombináciami. Základná poučka teda znie: Ľahšie a menej chuťovo výrazné jedlo potrebuje aj ľahšie a málo aromatické víno. A naopak.

 

Odporúčame: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

prehľad vína a jedla

Zdroj: Shutterstock®

K čomu červené a k čomu zase šumivé?

Biele víno sa dokonale hodí k morským plodom, rybám, hydine a šunke. Červené víno tvorí ideálny pár s červeným mäsom, zverinou, kačicou, husou a tvrdým syrom. Staršie červené víno sa perfektne hodí k bravčovému mäsu. Na ružovom víne je vzácne, že sa hodí takmer ku každému jedlu. Sladké víno sa hodí, logicky, k sladkým jedlám. Dezertné víno sa zase dokonale hodí k slávnostnému menu, avšak pije sa v menšom množstve pre zvýšený obsah alkoholu. Vhodná je jeho kombinácia s vývarom. Ľadové víno je ako stvorené k syrom s modrou plesňou. Šumivé víno sa môže podávať aj pred jedlom, k zákuskom a ovociu. Vhodné je aj ku krémovým polievkam.

aké víno skombinovať s jedlom

Zdroj: Shutterstock®

Niekoľko konkrétnych kombinácií, ktoré vám uľahčia výber

  • Dezerty a ovocné predkrmy: Tramín červený
  • Hovädzie mäso: Frankovka, Vavrinecké
  • Hus, kačka, morka: Svatovavřinecké, Pinot Noir, Merlot, burčiak
  • Hydina na čínsky spôsob: Rizling rýnsky
  • Jahňacie mäso: Rioja, Cabernet Sauvignon
  • Jedlá s ovocnou prílohou: Muškát, Viognier
  • Kaviár: Champagne
  • Losos: Rulandské modré, Beaujolais
  • Ostré korenisté jedlá: Shiraz
  • Ovčí syr: Furmint, Neronet, Pálava
  • Prvotriedna sviečková: Cabernet Sauvignon
  • Rizoto: Bardolino
  • Steaky a divina: Brunello di Montalcino
  • Syr s modrou plesňou: Madeira, Rulandské modré, Portské, Sauternes
  • Teľacie mäso: Rizling rýnsky, Veltlínske zelené
  • Údený losos a sushi: Silvánske zelené, Chenin Blanc, Rizling rýnsky, Saké
  • Vyprážaný kapor: Rizling vlašský
  • Zajac, bažant, jarabica: Modrý Portugal
  • Zeleninové jedlá a šaláty: Muller Thurgau, Sauvignon, Chardonnay

 

Neprehliadni: Čo by sme nemali jesť na raňajky? Veci, ktorými si nevedome škodíme

víno a syry

Zdroj: Shutterstock®

Čo s vínom radšej nekombinovať?

Vína s typickou kyselinkou, ako napríklad Sauvignon blanc alebo Rizling rýnsky, sa dajú kombinovať prakticky s akýmikoľvek jedlami, navyše nabádajú zapíjať jednotlivé sústa. Akékoľvek víno v kombinácii s výraznou slanosťou však pokazí chuť každého vína, bez ohľadu na jeho arómu a kvalitu. Kombinácia slané čipsy či oriešky a víno je teda mimoriadne rušivá. S vínom sa ale neodporúčajú kombinovať ani surové paradajky bez tepelnej úpravy. Takisto narúšajú chuť vína. Presne to isté platí aj o octe, preto je lepšie nahrádzať ho citrónovou šťavou. Ani chren a víno či zmrzlina a víno netvoria práve idylické páry. Vraví sa, že akákoľvek kombinácia húb a alkoholu, teda aj vína, je absolútne nevhodná. Nie je to však úplne tak. Aj k hubovému jedlu môžete piť víno, ale v menšom množstve, pretože alkohol predlžuje trávenie húb. Takže všetko s mierou.

 

Pozri aj: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?

k čomu piť červené víno

Zdroj: Shutterstock®

Pár dobrých rád na záver

  • Červené víno sa nepodáva chladené.
  • Ak sa podáva viac chodov jedla, postupuje sa od suchého kyslejšieho vína, cez sladšie, až po silnejšie a výraznejšie víno.
  • Ak obľubujete fajčenie cigár, najvhodnejšou kombináciou k nim je rosé Champagne.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.03.2018 14:46

pretože ja víno vôbec nemusím, tak toto je pre mňa celá veda

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.03.2018 14:53

Nechám si poradiť...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.03.2018 19:48

Pre gurmánsky zážitok mojich blízkych dobré na osvojenie, vďaka!

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

04.03.2018 19:55

Dakujem za tieto riadky. Víno milujem , najmä červené suché - Cabernet Saugvinon , Frankovka ... Preštudujem si tieto kombinácie a už sa budem riadiť podľa toho. moc nemusím hovňdzie mäso ,ale Tatarák z neho zbožňujem , a k tomu fajné vínko .. !!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.03.2018 18:21

hoci sa hovorí aké je víno zdravé, mne moc dobre nerobí, tak ho radšej nepijem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.