Bordel v detskej izbe? Objav TOP inšpirácie, ako skladovať hračky

ako skladovať hračky

Pozná to každý jeden rodič. Deti konečne zaspali a vás čaká ešte „nočná" v podobe upratovania detskej izby, v ktorej to vyzerá, akoby tam vybuchla bomba. Odborníci na detskú výchovu však tvrdia, že ak budete mať v hračkách systém a pre každý typ hračky nájdete v izbe svoje miesto, do upratovania sa dokonca s radosťou zapoja aj vaše ratolesti.

Ako čo najlepšie uskladniť hračky a získať viac priestoru v detskej izbe? Túžite lepšie organizovať hračky a tak udržať poriadok v detskej izbe? Ako vytvoriť dokonalý úložný priestor na hračky v detskej izbe? Poradíme! Ktoré tipy na šikovné uloženie hračiek oceníte najviac? 

Poriadok v detskej izbe

Vo všetkých detských izbách to vyzerá takmer rovnako. Hračky sa v zápale hry povyťahujú, aj keď nejaké to svoje miesto možno majú, no a už zostanú na zemi. Pre nás rodičov aj pre deti je potom jednoduchšie hračky v konečnom dôsledku naozaj nechať niekde v kúte na zemi, než ich stále odkladať na nepraktické miesta. Preto musíte pre hračky vytvoriť zmysluplné a praktické skladovanie.

Než sa do tejto neľahkej úlohy pustíte, vrhnite sa na triedenie hračiek. Rozdeľte ich do kategórií, napríklad autíčka na jednu kopu, plyšáky na druhú a bábiky na tretiu. Nezabudnite aj vytriediť hračky, s ktorými sa nikto nehrá a odneste ich deťom do detského domova. Organizovanie pôjde ihneď ľahšie.

Inšpiruj sa: Keď si nevieš rady: Ako naučiť deti základom slušného správania?

sieť na plyšáky
pinterest.com/etsy

Tipy, ako uskladniť hračky v detskej izbe a udržať poriadok:

1. Závesné police a regály na knihy a hračky – nevyhnutné vybavenie detskej izby

Aj knihy sa majú tendenciu hromadiť. Namiesto toho, aby ste ich v detskej izbe len šupli do zásuvky a nič s nimi nerobili, dajte ich na police na výstavku. Je to dobrý psychologický ťah. Knihy v zásuvke, ktoré nikto nevidí, nikto nepoužíva. Knihy na výstavke majú možnosť zaujať a vaše deti po nich budú opakovane siahať. 

Malé hračky, ako napríklad lego, postavičky z kinderka či autíčka, to môže byť niekedy problém. Máme tendenciu nahádzať ich do jednej krabice, no dá sa to aj inak. Malé hračky môžete pekne vystaviť. Tak sa vaše deti nebudú musieť hrabať v krabici a hľadať konkrétnu vec. Keď spravíte pekné poličky len kúsok od seba, bude to dokonca vyzerať veľmi efektne a výstavka môže pôsobiť ako dizajnový doplnok.

2. Plyšáky v sieti – skvelý úložný priestor na hračky pre deti

Ako ste už mohli pochopiť, stena je v detskej izbe naozaj na skladovanie hračiek kľúčová. Keďže plyšáky vedia byť naozaj veľkým požieračom miesta, pretože sú veľké a zväčša ich je veľmi veľa. Výborným nápadom sú tieto závesné siete, do ktorých plyšáky jednoducho nahádžete. Nezaberajú tak priestor na zemi a sú pekne upratané. Do najnižšej siete dajte tie, ktoré sa používajú najviac, aby ich deti vedeli dočiahnuť bez vašej pomoci.

3. Úložné boxy,  modulárne skrinky s priehradkami či skrinka na hračky s organizérmi

Podobne ako v kuchyni či v inej izbe, tak aj v detskej izbe sa dajú využiť úložné boxy, ktoré potom jednoducho poukladáte na police alebo do skrinky na vkladanie boxov. Praktické sú priesvitné, pretože presne vidíte, čo v nich je. Takto môžete skladovať napríklad aj ceruzky, pastelky či iné pomôcky. Aj pri úložných boxoch je dôležitý systém a v prípade, že máte farebné, cez ktoré nevidno, nalepte na ne štítky (ak deti nevedia čítať, použite obrázky).

Hračky sa najlepšie skladujú tak, že nemusíte dokupovať nové kusy nábytku, ale využijete ten, ktorý už máte. Napríklad môžete využiť priestor pod sedením. Vďaka boxom sú hračky pekne zorganizované, no nie je ich vidno. Možno bude vaše detičky baviť aj kúsok tajomna, keď budú nabudúce niečo hľadať. Premeňte aj hľadanie hračiek na dobrodružstvo.

Odporúčame: Výchova detí podľa znamenia (I. časť): Čo platí na to vaše?

skladovanie hračiek
pinterest.com/thehollandbabe_

4.  Koše a vaky na hračky – rýchle a praktické riešenie, ktoré vytvorí väčší priestor v detskej izbe

Jednoduché koše alebo vaky na hračky môžu byť skvelým spôsobom, ako rýchlo upratať izbu. Deti ich môžu ľahko naplniť hračkami a odložiť do rohu miestnosti. Pre deti je to jednoduchý systém, a navyše to môže byť zábavné, najmä ak sa z upratovania spraví hra.

5. Kreatívne využitie priestoru – využitie prázdnych stien a dverí

Ak má izba málo úložného priestoru, môžete využiť aj prázdne steny alebo zadnú stranu dverí. Závesné vrecká na dvere alebo poličky nad dverami môžu poskytnúť dodatočný úložný priestor, ktorý by inak zostal nevyužitý.

Ďalšie tipy pre lepšiu organizáciu detskej izby:

  • Hračky môžu byť rozdelené do rôznych kategórií, ako sú stavebnice, bábiky, autíčka, hry a podobne. Každá kategória môže mať svoj vlastný úložný priestor alebo box. Deti sa tak učia, kde má ktorá hračka svoje miesto, čo môže prispieť k väčšej zodpovednosti za udržiavanie poriadku.

  • Ak má dieťa príliš veľa hračiek, môže byť ťažké udržiavať poriadok. Jedným z riešení môže byť rotácia hračiek. Niektoré hračky môžete odložiť na určité obdobie a potom ich vymeniť za iné. To udržiava hračky „čerstvé“ a dieťaťu sa zdá, že má nové veci, aj keď sú to len staré hračky, ktoré nevidelo nejaký čas.

  • Urobte z upratovania hračiek každodenný rituál, do ktorého zapojíte aj deti. Spoločne upratujte hračky na konci dňa a za dobre vykonanú prácu môžete deti odmeniť. Môže to byť jednoduchá pochvala alebo malá odmena, čo deti motivuje udržiavať izbu čistú.

FOTO inšpirácie pre skladovanie hračiek v detskej izbe:

skladovanie hračiek
pinterest.com/sturdis

skladovanie-hraciek
pinterest.com/dotmaison

skladovanie hračiek
pinterest.com/amazon

skladovanie hračiek
pinterest.com/etsy

skladovanie hračiek
pinterest.com/thetimberline

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos.com (autor Madhourses)

Článok aktualizovaný 19.8.2024

Aktualizovaný článok: 19.08.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE