Kvasená kapusta sa najčastejšie pripravuje počas jesenného obdobia a preto je teraz ideálny čas, aby ste si toto zdravé jedlo pripravili aj u vás doma.
Dobre vykvasená kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínov a patrí medzi najzdravšie jedlá, ktoré si počas zimy môžete dopriať. Má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a chutí vynikajúco.
Vitamínová bomba
Kyslá kapusta je bohatá najmä na vitamín C, no veľké zastúpenie majú aj vitamíny B, E, K či kyselina listová. Taktiež obsahuje mnoho minerálnych látok. Nachádza sa v nej draslík, ktorý je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý a aj vápnik, fosfor, železo, zinok a magnézium. Je zdrojom vlákniny a pektínov, ktoré sú dôležité pri trávení.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Kvasená je zdravšia
Zaujímavosťou je, že kvasená kapusta má vďaka baktériám kyseliny mliečnej, ktoré vznikajú pri kvasení, vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá kapusta. Pri konzumácií 200 g kvasenej kapusty pokryjete dennú odporúčanú dávku vitamínu C.
Posilňuje imunitu
Kvasená kapusta je pre organizmus veľká vitamínová bomba. Zvyšuje odolnosť voči stresu, podporuje dobrú náladu, pomáha pri tvorbe červených krviniek, stimuluje rast buniek, má omladzujúce účinky, znižuje hladinu cholesterolu a v neposlednom rade posilňuje imunitný systém.
Odporúčame prečítať: Ktoré bylinky zbierame v októbri?
Ako ju správne pripraviť?
Dobrý a overený recept na kvasenú kapustu poteší každú gazdinku. Rovnako aj niekoľko dobrých rád, ktoré pomôžu pri príprave tohto chutného jedla. Pred prípravou by ste kapustu nemali premývať, pretože by mohla stratiť mnoho cenných látok. Najzdravšia je surová, pretože dlhým varením by mohla stratiť vitamíny, no ak si ju chcete pripraviť ako hlavný chod, nevarte ju dlhšie ako 20 minút.
Recept na kvasenú kapustu:
Do 5 litrového skleneného pohára nakrájame 7 kg kapusty zmiešanú so 70 g soli a čajovou lyžičkou rasce. Kapustu silno natlačíme do pripravenej nádoby a ak je v nej málo šťavy, dolejeme ju prevarenou vlažnou vodou. Kapusta musí byť zaliata, zaťažíme ju aby neplávala a dáme kvasiť do miestnosti s teplotou okolo 15 °C. Kvasenie trvá 14-18dní.
Odporúčame prečítať: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!
www.thinkstockphotos.com, www.pinterest.com