Nie je ovocie ako ovocie a pri ovocných nápojoch to platí dvojnásobne. Niekto pije výlučne nápoje s podielom ovocia 3 % a napriek tomu má dobrý pocit z toho, ako prospieva svojmu zdraviu. Iný si poctivo odšťavuje čerstvé ovocie a ešte aj to sa mu máli, pokiaľ ide o obsah vitamínov v takomto nápoji. Ak vás však zaujíma, čo vlastne pijete, pokiaľ ide o ovocné nápoje, pomôžeme vám zorientovať sa.
Ovocie môžeme prijímať rôznymi spôsobmi – buď ho jeme alebo pijeme. My sa dnes zameriame na druhý prípad, konkrétne na najrôznejšie džúsy, limonády, šťavy, mušty a nektáre z ovocia. Nie vždy je totiž jednoduché zorientovať sa v nich a rozoznať, kedy čo pijeme. Medzi vitamínovou bombou so 100 %-ným podielom ovocia a nápojom, ktorý síce nesie prívlastok ovocný, no okolo ovocia reálne ani len neprešiel, je celá škála rôznych ovocných alternatív.
A hoci prioritne hovoríme o ovocných nápojoch, rovnako tak sa táto problematika týka aj tých zeleninových. Snáď nemusíme do detailov opisovať rozdiel medzi čerstvo odšťaveným ovocím a pasterizovaným džúsom z koncentrátu... Poďme sa radšej pozrieť na jednotlivé druhy ovocných nápojov!
Pozri aj: Ako na sviežu pleť? Vďaka týmto tipom budeš žiariť počas celého leta!
Ovocná šťava
Reč je, samozrejme, o nápoji, ktorý si pripravíte prevažne samy (v obchodoch sa až tak často nevyskytuje), a to odšťavením ovocia, bez pridania iných zložiek. Často sa mu hovorí aj fresh, s čím sa stretnete predovšetkým v reštauráciách a kaviarňach. Táto forma ovocného nápoja je, samozrejme, ideálna. Obsahuje najviac živých látok, akými sú vitamíny, minerály alebo antioxidanty.
V takomto nápoji nenájdete ani vodu, ani cukor či kyselinu citrónovú. Avšak pozor! Nielen nedostatok vitamínov, ale aj ich dlhodobý nadbytok dokáže organizmu škodiť, takže netreba to preháňať ani s pitím čerstvo odšťaveného ovocia.
Ovocný mušt
Aj v tomto prípade hovoríme o nápoji so 100 %-ným podielom ovocia, avšak tento nápoj už prešiel pasterizáciou, aby vydržal dlhšie čerstvý a aby sa vôbec dostal od výrobcu do predajne. S muštom sa najčastejšie stretnete v sklenenej fľaši a je v ňom viditeľný, avšak neškodný, typický kal.
Ovocný džús
Nech už sú marketingové ťahy výrobcu akékoľvek, nenechajte sa oklamať! Nie, pitím ovocných džúsov naozaj neschudnete. A argument, že „veď na obale je napísané, že je 100 %-ný“, skutočne ešte neznamená, že pijete ovocie v jeho najčistejšej podobe. Džúsy totiž veľmi často bývajú vyrábané z ovocných koncentrátov, čo sa často dočítate až na zadnej strane obalu. Takéto nápoje nájdete prevažne v krabicových obaloch alebo plastových fľašiach.
Musíš vedieť: Šokujúce mýty o cukre: Čo potrebuješ vedieť o tomto tichom zabijakovi?
Ovocný nektár
Obsahuje, okrem iného, cukor (v lepšom prípade med) a vodu. A nie málo. Nuž a ten zvyšok – to je, alebo by malo byť, od 25 do 50 % ovocnej zložky. Nektár podľa normy nesmie obsahovať farbivá či konzervanty.
K ďalším ovocným alebo „ovocným“ nápojom patria: limonáda (len s minimálnym obsahom ovocnej zložky, obohatená o oxid uhličitý), sirup (slúži na riedenie s vodou alebo ako poleva dezertov, pričom obsahuje veľké množstvo cukru – často až 50 %), nápoj (s podielom ovocia pod 25 %, zato veľkým množstvo aromatických látok, pripomínajúcich ovocie) či ochutená minerálna voda (s príchuťou ovocia).
Vedeli ste, že...
- koncentrát sa pripravuje odšťavením ovocia a následným odparením tekutej zložky za vyše 100 stupňovej teploty?
- ak si vyčistíte zuby bezprostredne po vypití ovocnej šťavy, značne si tým narušíte zubnú sklovinu? Riešením je vypláchnuť si ústa ústnou vodou.
- na jeden liter jahodovej šťavy sa spotrebuje 1,3 kila jahôd a na jeden liter pomarančovej šťavy sú potrebné dokonca dva kilogramy pomarančov?
- lieky sa nesmú zapíjať ovocnými šťavami, dokonca ani limonádami? V opačnom prípade si môžete takto znížiť účinok lieku, prípadne privolať až alergickú reakciu.
- džús treba po otvorení skladovať v chladničke a spotrebovať do 48 hodín?