Kávová kultúra sa nielen na Slovensku vyvíja posledné roky celkom rýchlo. Nové techniky praženia, spôsoby prípravy kávy, ale aj kvalita a pôvod samotného zrnka si získali celosvetový záujem. V krajinách ako je Taliansko sa kávová kultúra vyvíja už celé roky. Niektoré krajiny sú kávovou kultúrou známe viac, niektoré menej. Na Slovensku sa káva pila síce odjakživa („instantná alebo zalievaná“), ale za posledné roky môžeme postrehnúť výrazný záujem o tento čierny nápoj, nadšenie, ale aj vášeň. Slovenská káva, pražiarne kávy aj samotní baristi získavajú rôzne európske aj svetové ocenenia. Prečo si myslím, že by mohlo mať Slovensko jedného dňa jednu z najrozmanitejších a najslávnejších kávových kultúr?
TALIANSKO
Keď sa povie káva, ako prvé mi napadne Taliansko, ktoré je známe svojím espressom. Nachádza sa tu prístav, v ktorom kotvia lode plné zelených kávových zŕn. Tie sa potom rozvážajú do celej Európy a aj najznámejšie kávové spoločnosti a pražiarne kávy majú svoj domov práve tu. Taliani si v domácnosti radi pripravujú kávu v Moke, ktorá sa chuťou podobá espressu. Je to naozaj kávová krajina. Vedeli ste, že prvá európska kaviareň sa nachádza v Benátkach a funguje doteraz? Je to tak. Kávová kultúra Talianska má naozaj hlboké korene.
Pozri aj: Ako si pripraviť skvelú kávu aj doma a hlavne bez drahého vybavenia?
ŠVÉDSKO
Vedeli ste, že najviac kávy sa v rámci Európy pije vo Švédsku? (Sem-tam ich predbehnú aj Fíni). Môže za to národný zvyk Fíka, ktorý je pre Švédov niečo ako pre Angličanov čaj o piatej. Slovo Fíka je zvyk alebo tradícia a znamená niečo ako prestávka na kávu. Nakoľko sú Švédi kávičkármi ako sa patrí, svoju prestávku na kávu si doprajú pomerne často. Zaujímavé je tiež to, že Švédi, ale aj ostatné severské krajiny nepijú espresso až s takou obľubou ako Taliani. Práve naopak, na severe sa káva pripravuje skôr filtráciou a práve v tom je ich kávová kultúra odlišná.
TURECKO
História pitia kávy siaha v tejto krajine asi najďalej a kultúra pitia kávy je rovnako odlišná ako v predchádzajúcich dvoch krajinách. Najemno zomletá, viackrát prevarená turecká káva, ochutená rôznymi koreninami a pripravovaná v špeciálnej nádobe nazývanej džezva. Tento spôsob prípravy ovplyvnil hlavne juhovýchodnú Európu.
SLOVENSKO
Poďme sa vrátiť späť k nám. Málokto by povedal, že aj my máme svoju vlastnú kávovú kultúru. Ak by sme si na mape spravili pomyselný trojuholník, zistili by sme, že sa naša krajina nachádza presne v strede najznámejších kávových krajín, čo jej svojím spôsobom dáva istý potenciál. Aký? Slovensko je krajina, ktorá akoby si z každej krajiny zobrala niečo a poskytuje konzumentovi kávy snáď najširšiu ponuku možností, a to od espressa (Taliansko) cez filter (Švédsko) až po zalievanú kávu (príprava podobná tej tureckej). Dokonca aj nápoj, ktorý sa nazýva espresso „Lungo“ (espresso doliate horúcou vodou), je akoby kompromisom espressa a kávy pripravovanej cez filter. Tento spôsob prípravy si našiel naozaj mnoho obľúbencov.
Ja osobne si síce radšej vychutnám kávu v podobe espressa, ale rada pripravujem kávu ľuďom na sto spôsobov, podľa toho, ako komu chutí. Práve táto všestrannosť z nás robí výnimočných a dáva nám potenciál, aby bolo aj Slovensko raz známe svojou kávovou kultúrou.
Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).