Pečeň. Orgán, ktorý v našom živote extra nevnímame.
Je tu s nami, verne nám slúži a robí pre nás naozaj veľa práce. Keď sa však pokazí, nastáva peklo. Prvým príznakom je únava, obrovská, všadeprítomná únava, ktorú nezaujíma, koľko ste v noci spali, ani ako kvalitne ste relaxovali. Keďže telo nevládze filtrovať kvantá toxínov, je slabé. Hlavnými príznakmi choroby pečene sú únava, zhoršenie zraku, svalové kŕče, rastové poruchy, viditeľné zhoršená kvalita nechtov a vlasov, vypadávanie vlasov, problémy s trávením, menštruačné poruchy, povlak na jazyku, zažltnuté očné bielka, pigmentové škvrny, oslabené väzivo.
Odporúčame prečítať: Darujte pod stromček štýlový domáci doplnok
Ak si k tomu zvyknete dať za pohárik – dva vína, či iného alkoholu, vrážate jej ďalší klinec do pomyselnej rakvy. Prekonali ste veľkú virózu tráviaceho traktu či mononukleózu a neviete sa stále „stabilizovať“? Vtedy je vhodné zaklopať u svojho obvodného lekára a požiadať ho o kompletné pečeňové testy.
Základom pečeňovej diéty je ľahučko stráviteľná strava, ktorá telo nevyčerpáva a regeneruje poškodený orgán, teda našu pečeň. Teda dá sa povedať, že ide o kompletnú detoxikáciu organizmu a strava má byť braná ako liek.
Pečeňová diéta má 3 hlavné zásady :
1. Čaj z Ostropestreca mariánskeho
Toto je priam zázračná bylinka. Regeneruje poškodenú pečeň a robí doslova zázraky. Dá sa kúpiť v každej lekárni, či predajni s bylinkami. Neľakajte sa, keď čajík budete lúhovať, je takmer bezfarebný.
Odporúčame prečítať: Trápi vás akné alebo vyrážky? Možno za to môže lepok
2. Nevhodné potraviny
tuky - vyprážané jedlá, masť, maslo,
tučné mäso - prerastené bravčové a hovädzie mäso, bôčik, tučné mäso, vnútornosti
údeniny - suché salámy, klobásy, slanina
mliečne výrobky - tučné syry, smotanové jogurty
korenie - ostré korenie, bujóny, ocot, soľ
vajcia - nátierky z vajec, majonézy
alkohol - pivo, víno, tvrdý alkohol
orechy - mandle, semienka, mak
zelenina - cesnak, cibuľa, sterilizovaná zelenina, karfiol, šalátová zelenina, uhorka
ryby - losos, makrela, kaviár
pečivo - teplé pečivo, pečivo z kysnutého a lístkového cesta
sladkosti - čokolády, oblátky, zákusky
Odporúčame prečítať: Falošná treska, chutné raňajky pre deti
3. Vhodné potraviny
tuky - olivový, slnečnicový, repkový olej
chudé mäso - kuracie, morčacie, králičie, chudé bravčové a hovädzie mäso, filé, kapor
údeniny - kuracia a morčacia šunka,
mliečne výrobky - nízkotučné a polotučné jogurty, tvaroh, syry
korenie ako bazalka, tymian, oregano, petržlen, pažítka, majorán, bobkový list
zelenina - mrkva, zeler, petržlen, brokolica, čínska kapusta, paradajky, tekvica, patizón
ovocie – takmer všetky druhy ovocia okrem kokosu, kompótov, marmelád
pečivo – nie najčerstvejšie pečivo, chlieb, netučné koláče, výrobky zo zemiakového a tvarohového cesta
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Guacamole trochu inak
Základom pre túto diétu je stravovanie bez použitia tuku, jedlá by nemali byť vyprážané. Vhodná je príprava na vode či dusenie. Tlakový hrniec je tiež veľmi vhodný.
Čo sa týka receptov, nemusíte sa trápiť, dnes už takmer všetky portály o varení ponúkajú kolónku s receptami na pečeňovú diétu.
Milé čitateľky, táto diéta je skvelá nielen pri problémoch s pečeňou či trávením, ale môžete ju zvoliť aj pri túžbe zdravo sa stravovať a nezaťažovať zbytočne organizmus. Ak máte skúsenosti s pečeňovou diétou, pokojne nám ich napíšte! Budeme sa tešiť. :-)