Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!

Huby milujú vlhké a teplé počasie. To nám táto jeseň v plných dúškoch dopriala, a preto je práve teraz ideálny čas vybrať sa do lesa.

Pri zbere hríbov však nikdy neriskujte a vkladajte do košíka len tie druhy, ktorými ste si istí! Jedovaté huby totiž dokážu vášmu telu spôsobiť nemalé zdravotné problémy a v tých najhorších prípadoch aj smrť. Nasledujúcim hubám by ste sa mali určite vyhýbať, pretože patria medzi silne jedovaté druhy.

 

Prilbička reďkovková - Mycena pura

 

Prilbička patrí medzi menšie druhy, ktoré sa vyskytujú v skupinách v ihličnatých, ale aj v listnatých lesoch. Klobúk má v priemere 3 – 6 cm s hladkým povrchom, ktorý sa sfarbuje do viacerých odtieňov od hnedofialovej, krémovej či šedoružovej farby. Dužina je krehká s veľmi výraznou reďkovkovou vôňou. Prilbička patrí k nebezpečným jedovatým druhom, ktoré môžu spôsobiť závažné zdravotné problémy.

 

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Prilbička reďkovková - Mycena pura

Zdroj: Shutterstock®

Prilbička reďkovková - Mycena pura

Zdroj: Shutterstock®

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

 

Čechračka patrí medzi hríby, ktoré nájdete ako v listnatých, tak aj v ihličnatých lesoch. Klobúk má 5 – 15 cm široký u mladých húb pologuľatý, ktorý sa neskôr v dospelosti sploští. Na priamom slnku sa jemne leskne a má hnedý až olivovo zelený odtieň.

 

Tento hríb je považovaný za jedovatý, pretože jeho požitie môže vyvolať auto-imunitnú alergickú reakciu. K prvým príznakom patrí triaška, vysoká horúčka a silné bolesti. V niektorých prípadoch môže konzumácia tohto hríba spôsobiť aj smrť. 

 

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

Zdroj: Shutterstock®

Čechračka podvinutá - Paxillus involutus

Zdroj: Shutterstock®

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

 

Muchotrávka rastie od júna do októbra, najčastejšie v listnatých a zmiešaných lesoch. Klobúk má široký 6 – 15 cm, v dospelosti je celkom plochý, zelenožltý až sivobelavý. V strede je zvyčajne tmavší a za vlhkého počasia lepkavý a matný.

 

Tento hríb patrí medzi naše najjedovatejšie hríby a je zodpovedný za 90% všetkých úmrtí po otrave hríboch. Príznaky sa dostavia po 6 až 12 hodinách, silným vracaním, hnačkami. V ďalšej fáze otravy dochádza k poškodeniu životne dôležitých orgánov, preto je dôležité okamžite vyhľadať lekára. 

 

 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

Zdroj: Shutterstock®

Muchotrávka zelená - Amanita phalloides

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.pinterest.com  

9 komentárov
Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

07.10.2015 16:28

najlepšie je ísť na huby s atlasom húb :D

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.10.2015 16:57

huby nezbieram, len konzumujem a úplne dôverujem sestre

Vaše meno:

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

07.10.2015 17:58

hriby nemam rada,ale rada ich zbieram :)

Vaše meno:

Mates

Mates

07.08.2016 15:38

Ibaže toto niesú hríby ale jedovaté huby... Hríby nemajú hlúbiky a jedovatých hríbov je dosť málo. Jeden s nich je Hríb satan. No aj ten nieje smrteľne jedovatý, dokonca ho niektorí hubári zbierajú a konzumujú...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.08.2016 19:35

my huby nezberáme, len konzumujeme, spolieham sa úplne na sestru :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.08.2016 21:48

mazel zbiera iba to, co pozna, vybera si, hlavne dubaky, kuriatka, kozaky, masliaky

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

29.08.2016 13:26

Zbieram len huby ,ktoré dobre poznám.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.01.2017 14:44

huby radšej nezbieram

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

12.10.2018 07:35

zberám iba hríby inak nič máme ich radi

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE