Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

Tohtoročná letná sezóna je mimoriadne bohatá na huby. Ak ste v lese ešte neboli, pokojne tak urobte tieto dni. Daždivejšie a trochu chladnejšie počasie, hubám prospieva.

 

Domov si tak s najväčšou pravdepodobnosťou donesiete minimálne jeden plný košík. Tieto lesné pochúťky nie sú len skvelou potravinou na tanieri, ale prospievajú aj nášmu zdraviu. Na druhej strane pri konzumácii húb by ste mali byť opatrnejší než pri jedení čohokoľvek iného. Pre huby totiž platia isté svojské pravidlá.

 

Odporúčame prečítať: Recepty - Hubové pochúťky

Vďaka čomu nám huby posilňujú imunitu? 

Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

Zdroj: Shutterstock®

Samozrejme vďaka množstvu vitamínov, ktoré v sebe ukrývajú. Huby sú veľmi bohaté najmä na vitamín D a vitamíny skupiny B. Niektoré druhy (napríklad šampiňóny) dokonca pomáhajú nášmu telu vytvárať látky bojujúce proti vírusom, čím ešte výraznejšie posilňujú odolnosť tela voči chorobám. Huby sú tiež veľmi bohaté na antioxidanty, mnohé z nich sú na tom podobne ako taká červená paprika, ktorá sa radí na stupienky s označením „najvyššie množstvá antioxidantov“. Taká hliva ustricová je zas napríklad známa svojimi silnými protirakovinovými účinkami. Imunitný systém podporuje vďaka obsahu betaglukánov. Lesné huby pomáhajú aj v boji a zároveň ako prevencia proti rakovine hrubého čreva. Môže za to vysoký obsah vlákniny, ktoré v nich nájdete.

Ako správne zbierať huby?

Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Kiwi prospieva vášmu zdraviu aj kráse

 

Ak už sa vyberiete na zber húb, musíte sa na to dôkladne pripraviť. Huby by ste mali zbierať do košíkov, na igelitové tašky rovno zabudnite, zničíte tým ich zdravé účinky. Taktiež nazbierané huby nedávajte do nádob, ktoré sú málo priedušné.

 

Ak poznáte zaručene len dva alebo tri druhy húb, pri zbere sa sústreďte len na ne. Všetko, čo je vám len trošku podozrivé, alebo pri čom si nie ste isté, nechajte radšej v prírode. Najlepšie je pri zbere sa sústrediť na notoricky známe huby ako sú dubáky, masliaky, kuriatka, či hríby.

hríby v lese

Zdroj: Shutterstock®

Pred návštevou lesa si osvojte nejaké hubárske vedomosti. Kliknite na web a pozerajte si fotky jedlých húb.


 

Ak sú huby slizké, až mokré, vyhoďte ich. Podobne nejedzte ani huby, ktoré postihli tmavé škvrny, alebo vám zhnedli.

 

Odporúčame prečítať: 10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti Japoniek

 

Pre človeka sú nebezpečné aj huby, ktoré majú lupene. Väčšina z nich sú nejedlé, a spôsobili by vám zdravotné problémy.


 

Staré huby, prípadne huby s náznakom plesne, či hniloby vyhoďte. Aj keď ide o nádherný výstavný kúsok. 

Ako správne huby konzumovať?

Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

Zdroj: Shutterstock®

Huby krájajte radšej na tenšie plátky než na hrubé. Ak sa rozhodnete ich uvariť / upiecť / udusiť, ideálne bude ak ich už nebudete prihrievať, len raz.


Odporúčame prečítať: Pre milovníčky kávy niečo nové

 

Huby sú vhodné len pre ľudí so silným žalúdkom. Je to kvôli tomu, že sú samé o sebe ťažšie na trávenie. Ak sa pripravia na väčšom množstve tuku, sú ťažšie o to viac - a to najmä v podobe obľúbenej hubovej praženici, či vyprážaných hubách na štýl rezňov. Podobne je na tom aj ich príprava so smotanou, ktorá dá vášmu žalúdku pocítiť dostatočnú ťarchu.

hríby v lese

Zdroj: Shutterstock®

Pri jedení húb by ste nikdy nemali popíjať alkohol, ani mlieko. Tie totiž uvoľňujú ich toxické látky, a pokiaľ je náhodou vami jedená huba aspoň trochu zlá, vďaka týmto nápojom to pocítite omnoho intenzívnejšie.

 

Tzv. antabusový efekt vznikne pri jedení hnojníkov, ktoré skombinujete s alkoholom. Pripravte sa na búšenie srdca, úzkosť, aj červené uši a nos. A toto všetko vám vyvolá už len jediné pivko.

Odporúčame prečítať: Hubové pochúťky

hríby kuriatka

Zdroj: Shutterstock®

Deti by huby mali jesť čo najmenej. Keďže ich žalúdok nie je ešte zvyknutý na takúto záťaž, ak huby tak len v naozaj malom množstve, prípadne také sušené v polievke, alebo pár šampiňónov ako obloha.


Odporúčame prečítať: Vyrobte si domáci opaľovací krém

 

Na príprave hubových jedál si dajte záležať. Huby dôkladne tepelne spracujte, tie tvrdšie kúsky, sú vhodné napríklad na šaláty, či nátierky. Huby môžete zamraziť, ale aj usušiť. A pochutnávať si tak na nich po celý rok. 

 

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Lenka

Lenka

25.08.2014 21:07

Mňam, huby milujem, našťastie, môj žalúdok je dosť silný :-D

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

26.08.2014 14:50

huby mám veľmi rada,dobre ich zášam a konzumujem len známe asi tri druhy

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

09.09.2014 15:06

je veľmi dôležité ísť na huby s niekym kto huby pozná a komu dôverujeme :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.12.2016 20:45

huby sa bojím jesť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.