Tohtoročná letná sezóna je mimoriadne bohatá na huby. Ak ste v lese ešte neboli, pokojne tak urobte tieto dni. Daždivejšie a trochu chladnejšie počasie, hubám prospieva.
Domov si tak s najväčšou pravdepodobnosťou donesiete minimálne jeden plný košík. Tieto lesné pochúťky nie sú len skvelou potravinou na tanieri, ale prospievajú aj nášmu zdraviu. Na druhej strane pri konzumácii húb by ste mali byť opatrnejší než pri jedení čohokoľvek iného. Pre huby totiž platia isté svojské pravidlá.
Odporúčame prečítať: Recepty - Hubové pochúťky
Vďaka čomu nám huby posilňujú imunitu?
Odporúčame prečítať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí
Samozrejme vďaka množstvu vitamínov, ktoré v sebe ukrývajú. Huby sú veľmi bohaté najmä na vitamín D a vitamíny skupiny B. Niektoré druhy (napríklad šampiňóny) dokonca pomáhajú nášmu telu vytvárať látky bojujúce proti vírusom, čím ešte výraznejšie posilňujú odolnosť tela voči chorobám. Huby sú tiež veľmi bohaté na antioxidanty, mnohé z nich sú na tom podobne ako taká červená paprika, ktorá sa radí na stupienky s označením „najvyššie množstvá antioxidantov“. Taká hliva ustricová je zas napríklad známa svojimi silnými protirakovinovými účinkami. Imunitný systém podporuje vďaka obsahu betaglukánov. Lesné huby pomáhajú aj v boji a zároveň ako prevencia proti rakovine hrubého čreva. Môže za to vysoký obsah vlákniny, ktoré v nich nájdete.
Ako správne zbierať huby?
Odporúčame prečítať: Kiwi prospieva vášmu zdraviu aj kráse
Ak už sa vyberiete na zber húb, musíte sa na to dôkladne pripraviť. Huby by ste mali zbierať do košíkov, na igelitové tašky rovno zabudnite, zničíte tým ich zdravé účinky. Taktiež nazbierané huby nedávajte do nádob, ktoré sú málo priedušné.
Ak poznáte zaručene len dva alebo tri druhy húb, pri zbere sa sústreďte len na ne. Všetko, čo je vám len trošku podozrivé, alebo pri čom si nie ste isté, nechajte radšej v prírode. Najlepšie je pri zbere sa sústrediť na notoricky známe huby ako sú dubáky, masliaky, kuriatka, či hríby.
Pred návštevou lesa si osvojte nejaké hubárske vedomosti. Kliknite na web a pozerajte si fotky jedlých húb.
Ak sú huby slizké, až mokré, vyhoďte ich. Podobne nejedzte ani huby, ktoré postihli tmavé škvrny, alebo vám zhnedli.
Odporúčame prečítať: 10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti Japoniek
Pre človeka sú nebezpečné aj huby, ktoré majú lupene. Väčšina z nich sú nejedlé, a spôsobili by vám zdravotné problémy.
Staré huby, prípadne huby s náznakom plesne, či hniloby vyhoďte. Aj keď ide o nádherný výstavný kúsok.
Ako správne huby konzumovať?
Huby krájajte radšej na tenšie plátky než na hrubé. Ak sa rozhodnete ich uvariť / upiecť / udusiť, ideálne bude ak ich už nebudete prihrievať, len raz.
Odporúčame prečítať: Pre milovníčky kávy niečo nové
Huby sú vhodné len pre ľudí so silným žalúdkom. Je to kvôli tomu, že sú samé o sebe ťažšie na trávenie. Ak sa pripravia na väčšom množstve tuku, sú ťažšie o to viac - a to najmä v podobe obľúbenej hubovej praženici, či vyprážaných hubách na štýl rezňov. Podobne je na tom aj ich príprava so smotanou, ktorá dá vášmu žalúdku pocítiť dostatočnú ťarchu.
Pri jedení húb by ste nikdy nemali popíjať alkohol, ani mlieko. Tie totiž uvoľňujú ich toxické látky, a pokiaľ je náhodou vami jedená huba aspoň trochu zlá, vďaka týmto nápojom to pocítite omnoho intenzívnejšie.
Tzv. antabusový efekt vznikne pri jedení hnojníkov, ktoré skombinujete s alkoholom. Pripravte sa na búšenie srdca, úzkosť, aj červené uši a nos. A toto všetko vám vyvolá už len jediné pivko.
Odporúčame prečítať: Hubové pochúťky
Deti by huby mali jesť čo najmenej. Keďže ich žalúdok nie je ešte zvyknutý na takúto záťaž, ak huby tak len v naozaj malom množstve, prípadne také sušené v polievke, alebo pár šampiňónov ako obloha.
Odporúčame prečítať: Vyrobte si domáci opaľovací krém
Na príprave hubových jedál si dajte záležať. Huby dôkladne tepelne spracujte, tie tvrdšie kúsky, sú vhodné napríklad na šaláty, či nátierky. Huby môžete zamraziť, ale aj usušiť. A pochutnávať si tak na nich po celý rok.
www.thinkstockphotos.com