Jedli ste už mungo fazuľu?

V našich končinách sú mungo fazuľky takmer neznáma zelenina, ktorú nájdeme v obchodoch veľmi sporadicky. Dajú sa z nej však pripraviť vynikajúce šaláty alebo polievky a taktiež ich môžete pridať do cestovinových šalátov či k mäsu. Ich veľkým plusom je, že rovnako ako iná zelenina, obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok a ich konzumáciou si príjemne spestríte svoj jedálniček.

 

Čo ste o mungo fazuli nevedeli

 

Mungo fazuľa pochádza z Indie, kde je najčastejšie pripravovaná tak, že sa opeká na tuku. Jej charakteristická farba je olivovo zelená a rovnako ako u iných strukovín sa obsah cenných látok nakličovaním omnoho zvyšuje. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a proteínov. Je vynikajúcim zdrojom vápnika, horčíka, železa a tiež vlákniny.

 

 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

Mungo fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Klíčenie fazuliek

 

Tieto zelené fazuľky s chuťou pripomínajúcou hrášok sa jedia vo forme klíčkov. Vtedy obsahujú najviac vitamínov. Tých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu poteší aj fakt, že tieto fazuľky obsahujú veľmi málo kalórií, takže si ich pokojne môžete dopriať častejšie.

 

Najčastejšie mungo fazuľky zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Ak kúpite nenaklíčené fazuľky, doma ich dobre prepláchnite studenou vodou a zalejte ňou. Takto ich nechajte stáť celú noc a potom vodu vylejte. Vlhké fazuľky poukladajte do misky a raz denne opatrne prepláchnite vodou. O pár dní vám mungo fazuľky vyklíčia. 

 

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Mungo fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Pozitívne účinky na zdravie

 

Mungo fazuľky vám zlepšia imunitu, podporujú trávenie a rovnako aj chudnutie. Sú označované za prevenciu proti rakovine a sú vhodné pre tehotné ženy. Keďže sa jedná o druh strukoviny, môžu ich konzumovať aj diabetici či celiatici.

 

S množstvom to netreba preháňať, ideálna je hrsť mungo fazuliek do jednej porcie jedla. Naklíčené fazuľky sa jedia najčastejšie surové, pretože varením strácajú svoje výživové hodnoty. Môžete nimi spestriť zeleninové šaláty alebo posypať nimi chlieb so syrom. 

 

 

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
9 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

18.02.2015 18:04

Zaujimevé je podobná našej klasickej a zelená ako hrášok a samé pozitívne účinky

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

18.02.2015 20:10

ešte som ju nejedla ale určite ju ochutnám pretože som zvedavá ako chutí a tiež nie sú na zahodenie jej pozitívne účinky na zdravie

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

18.02.2015 20:55

Jedla , a je dobrá ;)

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

21.02.2015 17:20

určite sa po nich v obchodoch obzriem pretože mi aspoň ozvláštnia chuť zeleninových šalátov na ktoré sa s príchodom jari už veľmi teším

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

27.02.2015 09:45

Kde sa dajú kúpiť?? Rada by som ich vyskúšala.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

18.05.2016 19:59

raz som ju skúšala

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.12.2016 21:17

je skvelá

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.01.2017 14:45

mungo je veľmi zdravá

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 12:54

Áno jedla, naklíčená je super :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE