Má medovina pozitívne účinky na naše zdravie? Poznáme odpoveď

Hovorí sa, že alkohol je metla ľudstva. No stále častejšie sa dozvedáme, že niektoré druhy dokážu v malom množstve viac než pozitívne vplývať na náš organizmus.

 

Známe sú napríklad účinky pohára červeného vínka na krvný tlak. A čo taká medovina?

 

Tento nízkoalkoholický nápoj, ktorého súčasťou je i med, je chutný či už teplý alebo vychladený. Má však nejaký blahodarný vplyv na naše telo? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

 

Čo je to medovina?

Medovina je kvasený nápoj z medového roztoku s nízkym obsahom alkoholu. Je to v podstate medové víno, ktoré najčastejšie obsahuje okolo 13 percent alkoholu, prípadne o niečo viac. Tento nápoj vzniká s pomocou vínnych kvasiniek v medovom roztoku. Základnými zložkami pri výrobe medoviny sú med a voda, ktoré sa miešajú a pasterizujú. Potom sa zmes naleje do kvasných nádrží, do ktorých sa pridáva vínna kvasinka. Ku kvaseniu dochádza pri teplote približne 17°C, pričom proces môže trvať až niekoľko týždňov.

 

História medoviny siaha poriadne ďaleko. Vyrábali si ju už v starovekom Grécku, Ríme či Egypte. Taktiež ju poznali Germáni, Keltovia, či dokonca Slovania. V súčasnej dobe sa už medovina vyrába po celom svete a vďaka rozličným receptúram všade chutí úplne inak. A len pre zaujímavosť. Viete kde na svete je najlepšia medovina? Práve Slovensko je držiteľom najvyššieho počtu ocenení za svoju medovinu zo svetových súťaží medu pripravovaných svetovou včelárskou federáciou.

 

Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

med

Zdroj: Shutterstock®

Poznáme viacero druhov

Nie je medovina ako medovina. Existuje totiž množstvo rôznych postupov a receptúr na jej prípravu. Rozličné druhy medovín však môžeme rozdeliť aspoň do základných kategórií. V prvom rade je nutné spomenúť tradičnú medovinu, ktorá sa vyrába len z medu a vody a nepridávajú sa do nej žiadne príchute. Tento druh medového nápoja je najcennejší, pretože je prirodzený s čistou chuťou. Svetlá medovina sa pripravuje z kvetového medu, preto má typickú zlatistú farbu. Pri tmavej medovine sa zase používa tmavší lesný med.

 

Do tohto druhu nápoja sa niekedy pridávajú rôzne prímesi. Môže ísť napríklad o byliny alebo koreniny. Často padá voľba na škoricu, klinčeky, zázvor, mätu, vanilku, koriander či muškátový oriešok. Existujú však aj ovocné medoviny, do ktorých sa pridáva ovocie alebo ovocné šťavy. Známa je jablková aj hroznová medovina. Taktiež výrobcovia používajú ríbezle, čučoriedky, šípky, či dokonca mandľovú alebo orechovú arómu.

účinky medoviny

Zdroj: Shutterstock®

Takéto má na nás účinky

Základnou surovinou pri výrobe medoviny je med, ktorého pozitívne účinky na telo človeka sú známe už od nepamäti. Avšak aj medovina nám má čo ponúknuť. V tomto nízkoalkoholickom nápoji boli objavené flavonoidy a fenolové látky. Ide o prírodné bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú mnohé biologické účinky. Pôsobia antioxidačne, antimikrobiálne, protirakovino a protizápalovo.

 

Okrem toho medovina aj vďaka obsahu alkoholu napomáha k látkovej premene a podporuje prekrvenie. Taktiež vplýva na zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu a ten zlý naopak znižuje. Medovina dokáže podporiť imunitný systém a môže byť prevenciou pred rôznymi chorobami. Tento nápoj má vplyv na odkyslenie organizmu, prečistenie tráviaceho traktu a odstránenie stresu. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na to, že o spomínaných pozitívach a vplyvoch medoviny môžeme hovoriť len v prípade rozumnej konzumácie, napríklad v malom množstve 1 až 2 razy týždenne.

horúci medovinový nápoj

Zdroj: Shutterstock®

Zahrejte sa medovinou

Medovina sa pije studená i teplá. Pri podávaní za studena by mala mať ideálne okolo 15 stupňov. Horúca medovina by zase nemala prekročiť teplotu 60 stupňov. Kalíšok tohto medového vínka si môžete vychutnať i samostatne, alebo si skúste trochu pridať do obľúbeného ovocného čaju. Z medoviny sa dá pripraviť aj úžasný nápoj na zohriatie do sychravých jesenných alebo zasnežených zimných dní.

 

Budete naň potrebovať 0,5 dcl medoviny, jednu mandarínku, tri pomaranče, jednu celú škoricu, päť klinčekov a čajovú lyžičku medu. Šťavu z mandarínky a pomarančov nalejte do menšieho hrnca, pridajte škoricu i klinčeky a nechajte zovrieť. Potom hrniec odstavte z ohňa a jeho obsah nechajte mierne vychladnúť. Následne pridajte med a medovinu. Dobre premiešajte a môžete podávať.

 

Odporúčame: Dylon: Farebná revolúcia pre vaše oblečenie

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.11.2017 08:06

najlepšia medovina sa vyrába u nás v Smoleniciach, najlepšia preto, lebo vyhrala mnohé svetové súťaže - v Paríži, v Číne, v Amerike...je veľmi kvalitná, chodíme si do ich obchodíku kupovať hlavne med, ale majú aj iné produkty z medu a hlavne vieme , čo kupujeme...páči sa mi, že majitelia robia aj mnohé super akcie v ich areáli a takto propagujú slovenskú medovinku, naposledy sme tam boli na akcii "MEDOWEEN", mohli sme okoštovať medovinky, medové pivo, medové limonády...bolo veselo a príjemne...

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:41

Dobrý deň, ďakujeme, že ste nám takto predstavili medovinku zo Smoleníc. Je dobré vedieť, aké poklady a kde ukrýva naše Slovensko. Želáme pekný deň :)

benynka

benynka

02.11.2017 09:40

na Vianoce kupujeme medovinu...do Smoleníc nemáme ďaleko takže vygooglim a prídeme kuk

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

02.11.2017 10:15

u nas v Komarne sa konana kazdorocne Medovinovy festival... tak tam si je z coho vybrat.... super podujatie.. kazdym rokom pribuda navstevnost... ludia chcu zit zdravo... radsej si pridu kupit nieco domace ako v obchode kupene

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

02.11.2017 11:42

mne medovina nechutí, skúšala som na jarmoku, ale asi to nebola tá pravá medovina...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

02.11.2017 12:53

Ja som medovinu prvýkrát vyskúšala vlani...až nechápem, prečo sa u nás doma nikdy nevyskytla, naozaj chutí lahodne. Ale neviem si predstaviť, že by som ju pila viackrát týždenne, ja alkohol moc nemusím, stačí mi ak si dám len prípitok pri nejakej slávnostnej príležitosti...alebo občas dve deci piva

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.11.2017 17:36

medovinu som ešte nepila, budem musieť ochutnať

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.11.2017 19:28

toto mi už silno pripomína Vianoce a vianočné trhy

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:43

Dobrý deň. Áno je to tak, medovina, punč či varené vínko neodmysliteľne patria k vianočnému obdobiu. Už sa to veď pomaličky i blíži. Želáme pekný deň :)

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.11.2017 20:20

na trhoch ju vždy obchádzam, lebo si myslím že je príliž sladká.. no musím vyskúšať

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

02.11.2017 22:16

Medovinu som dávnejšie pila na vianočných trhoch, nejako ma neohúrila. Nad jeho účinkami som neuvažovala. Na terajších vianočných trhoch si to zopakujem.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

02.11.2017 22:22

mňam, milujem medovinku

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

04.11.2017 23:44

minulý rok na vianoce sme ju mali prvý raz, ale kupená riadno od včelára

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2018 21:14

Tak toto som vôbec nevedela hoci nepijem určite ju kúpim pre návštevu aj ako darček

Vaše meno:

Enka Nova

Enka Nova

07.01.2019 13:26

Urcite
medovina je zazrak
med celkově že
tu jsem na to narazila
a myslim ze cista pravda

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.02.2019 20:20

v malom množstve 1 až 2 razy týždenne si dám

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.