Má medovina pozitívne účinky na naše zdravie? Poznáme odpoveď

Zdravotné výhody medoviny

Hovorí sa, že alkohol je metla ľudstva. No stále častejšie sa dozvedáme, že niektoré druhy dokážu v malom množstve viac než pozitívne vplývať na náš organizmus. Známe sú napríklad účinky pohára červeného vínka na krvný tlak. A čo taká medovina? 

Tento nízkoalkoholický nápoj, ktorého súčasťou je i med, je chutný či už teplý alebo vychladený. Má však nejaký blahodarný vplyv na naše telo? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Reklama

Čo je to medovina?

Medovina je kvasený nápoj z medového roztoku s nízkym obsahom alkoholu. Je to v podstate medové víno, ktoré najčastejšie obsahuje okolo 13 percent alkoholu, prípadne o niečo viac. 

Tento nápoj vzniká s pomocou vínnych kvasiniek v medovom roztoku. Základnými zložkami pri výrobe medoviny sú med a voda, ktoré sa miešajú a pasterizujú. Potom sa zmes naleje do kvasných nádrží, do ktorých sa pridáva vínna kvasinka. Ku kvaseniu dochádza pri teplote približne 17 °C, pričom proces môže trvať až niekoľko týždňov.

História medoviny siaha poriadne ďaleko. Vyrábali si ju už v starovekom Grécku, Ríme či Egypte. Taktiež ju poznali Germáni, Keltovia, či dokonca Slovania. V súčasnej dobe sa už medovina vyrába po celom svete a vďaka rozličným receptúram všade chutí úplne inak. 

A len pre zaujímavosť. Viete kde na svete je najlepšia medovina? Práve Slovensko je držiteľom najvyššieho počtu ocenení za svoju medovinu zo svetových súťaží medu pripravovaných svetovou včelárskou federáciou.

med
Shutterstock®

Medovina a slovenská tradícia

Medovina má na Slovensku bohatú históriu, ktorá siaha hlboko do čias starých Slovanov. Bola súčasťou pohanských obradov, svadieb, hostín i sviatkov – považovala sa za nápoj bohov a symbol pohostinnosti. Dodnes sa spája s jarmokmi, folklórnymi slávnosťami a vianočnými trhmi, kde zohrieva nielen telo, ale aj dušu.

Slovensko sa dnes pýši medovinárskymi tradíciami a kvalitnými producentmi, ktorí zožali množstvo medzinárodných ocenení. Tradičná slovenská medovina si získava obľubu aj v zahraničí – najmä pre jej čisté zloženie, výnimočnú chuť a remeselný charakter.

Poznáme viacero druhov medoviny

Nie je medovina ako medovina. Existuje totiž množstvo rôznych postupov a receptúr na jej prípravu. Rozličné druhy medovín však môžeme rozdeliť aspoň do základných kategórií. V prvom rade je nutné spomenúť tradičnú medovinu, ktorá sa vyrába len z medu a vody a nepridávajú sa do nej žiadne príchute. 

Tento druh medového nápoja je najcennejší, pretože je prirodzený s čistou chuťou. Svetlá medovina sa pripravuje z kvetového medu, preto má typickú zlatistú farbu. Pri tmavej medovine sa zase používa tmavší lesný med.

Reklama

Do tohto druhu nápoja sa niekedy pridávajú rôzne prímesi. Môže ísť napríklad o byliny alebo koreniny. Často padá voľba na škoricu, klinčeky, zázvor, mätu, vanilku, koriander či muškátový oriešok

Existujú však aj ovocné medoviny, do ktorých sa pridáva ovocie alebo ovocné šťavy. Známa je jablková aj hroznová medovina. Taktiež výrobcovia používajú ríbezle, čučoriedky, šípky, či dokonca mandľovú alebo orechovú arómu.

Ako spoznať kvalitnú medovinu

Skutočne kvalitná medovina by mala byť vyrobená z pravého včelieho medu bez použitia umelých aróm a cukrového sirupu. Na etikete by ste mali nájsť informácie o pôvode medu, výrobnom procese a prípadných prídavných surovinách.

Dobrá medovina je číra, bez usadenín a jej chuť je prirodzene sladká, nie presladená. Ak ju podchladíte alebo zohrejete, nestratí svoju arómu ani konzistenciu. Ideálne je podporiť lokálnych výrobcov, ktorí dodržiavajú tradičné receptúry.

účinky medoviny
Shutterstock®

Účinky medoviny na telo

Základnou surovinou pri výrobe medoviny je med, ktorého pozitívne účinky na telo človeka sú známe už od nepamäti. Avšak aj medovina nám má čo ponúknuť. V tomto nízkoalkoholickom nápoji boli objavené flavonoidy a fenolové látky. Ide o prírodné bioaktívne zlúčeniny, ktoré majú mnohé biologické účinky. Pôsobia antioxidačne, antimikrobiálne, protirakovino a protizápalovo.

Okrem toho medovina aj vďaka obsahu alkoholu napomáha k látkovej premene a podporuje prekrvenie. Taktiež vplýva na zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu a ten zlý naopak znižuje. Medovina dokáže podporiť imunitný systém a môže byť prevenciou pred rôznymi chorobami. 

Tento nápoj má vplyv na odkyslenie organizmu, prečistenie tráviaceho traktu a odstránenie stresu. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na to, že o spomínaných pozitívach a vplyvoch medoviny môžeme hovoriť len v prípade rozumnej konzumácie, napríklad v malom množstve 1 až 2 razy týždenne.

Kto by sa mal medovine vyhýbať aj napriek jej pozitívnym účinkom?

Aj keď má medovina mnohé priaznivé vlastnosti, nie je vhodná pre každého. Vyhýbať by sa jej mali najmä deti, tehotné a dojčiace ženy – predovšetkým kvôli obsahu alkoholu. Rovnako nie je vhodná pre ľudí s ochoreniami pečene alebo so sklonom k závislosti.

Pozor by si mali dať aj osoby s alergiou na med či iné včelie produkty. Medovina môže obsahovať zvyškové stopy peľov a iných bioaktívnych látok, ktoré môžu vyvolať reakcie. Ak máte akékoľvek zdravotné obmedzenia, pred konzumáciou sa poraďte s lekárom.

horúci medovinový nápoj
Shutterstock®

Ako podávať medoviny

Medovina sa pije studená i teplá. Pri podávaní za studena by mala mať ideálne okolo 15 stupňov. Horúca medovina by zase nemala prekročiť teplotu 60 stupňov. Kalíšok tohto medového vínka si môžete vychutnať i samostatne, alebo si skúste trochu pridať do obľúbeného ovocného čaju. 

Kulinárske využitie medoviny

  • Marinády na mäso – medovina sa skvele hodí do marinád na bravčové, kuracie aj kačacie mäso, kde dodá jemne sladkastý, korenistý tón.

  • Základ do omáčok – pridajte trochu medoviny do smotanových alebo maslových omáčok k divine či pečenému mäsu.

  • Pečenie – použite ju namiesto rumu alebo iného alkoholu do perníkov, koláčov či tortových korpusov.

  • Glazovanie zeleniny alebo mäsa – zmiešajte medovinu s trochou horčice a oleja, a použite ako glazúru pred pečením.

  • Flambovanie ovocia – banány, broskyne či hrušky môžete na panvici flambovať medovinou ako originálny dezert.

  • Ochutenie čaju alebo punču – v zime pridajte lyžičku medoviny do bylinkového čaju alebo vianočného punču.

Nápoj z medoviny, ovocia a korenín

Z medoviny sa dá pripraviť aj úžasný nápoj na zohriatie do sychravých jesenných alebo zasnežených zimných dní. Budete naň potrebovať: 

  • 0,5 dcl medoviny, 
  • jednu mandarínku, 
  • tri pomaranče, 
  • jednu celú škoricu, 
  • päť klinčekov a 
  • čajovú lyžičku medu. 

Postup: Šťavu z mandarínky a pomarančov nalejte do menšieho hrnca, pridajte škoricu i klinčeky a nechajte zovrieť. Potom hrniec odstavte z ohňa a jeho obsah nechajte mierne vychladnúť. Následne pridajte med a medovinu. Dobre premiešajte a môžete podávať.

Reklama

Zaujímavosti o medovine na záver

Vedeli ste, že výraz „medové týždne“ má pôvod práve v medovine? V minulosti bol totiž tento nápoj symbolom plodnosti a lásky – mladomanželia ho pili počas prvého mesiaca po svadbe, aby si zaistili šťastné a plodné manželstvo. Rovnako zaujímavé je, že medovinu pili už starí Vikingovia, Egypťania aj Rimania, a často jej pripisovali až božské vlastnosti. V severskej mytológii bola považovaná za nápoj nesmrteľnosti.

Dnes patrí Slovensko medzi špičku vo výrobe medoviny – naše produkty získavajú ocenenia na svetových súťažiach a stali sa doslova ambasádormi tradičného remesla. Každý dúšok kvalitnej medoviny tak v sebe nesie nielen príjemnú chuť, ale aj kúsok histórie a včelárskej hrdosti. Medovina je skutočne viac než len nápoj – je to zážitok, ktorý spája generácie.

Aktualizovaný článok: 02.11.2025

4/5 - 7 hlasov

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.02.2019 20:20

v malom množstve 1 až 2 razy týždenne si dám

Vaše meno:

Enka Nova

Enka Nova

07.01.2019 13:26

Urcite
medovina je zazrak
med celkově že
tu jsem na to narazila
a myslim ze cista pravda

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2018 21:14

Tak toto som vôbec nevedela hoci nepijem určite ju kúpim pre návštevu aj ako darček

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

04.11.2017 23:44

minulý rok na vianoce sme ju mali prvý raz, ale kupená riadno od včelára

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

02.11.2017 22:22

mňam, milujem medovinku

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

02.11.2017 22:16

Medovinu som dávnejšie pila na vianočných trhoch, nejako ma neohúrila. Nad jeho účinkami som neuvažovala. Na terajších vianočných trhoch si to zopakujem.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.11.2017 20:20

na trhoch ju vždy obchádzam, lebo si myslím že je príliž sladká.. no musím vyskúšať

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.11.2017 19:28

toto mi už silno pripomína Vianoce a vianočné trhy

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:43

Dobrý deň. Áno je to tak, medovina, punč či varené vínko neodmysliteľne patria k vianočnému obdobiu. Už sa to veď pomaličky i blíži. Želáme pekný deň :)

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.11.2017 17:36

medovinu som ešte nepila, budem musieť ochutnať

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

02.11.2017 12:53

Ja som medovinu prvýkrát vyskúšala vlani...až nechápem, prečo sa u nás doma nikdy nevyskytla, naozaj chutí lahodne. Ale neviem si predstaviť, že by som ju pila viackrát týždenne, ja alkohol moc nemusím, stačí mi ak si dám len prípitok pri nejakej slávnostnej príležitosti...alebo občas dve deci piva

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

02.11.2017 11:42

mne medovina nechutí, skúšala som na jarmoku, ale asi to nebola tá pravá medovina...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

02.11.2017 10:15

u nas v Komarne sa konana kazdorocne Medovinovy festival... tak tam si je z coho vybrat.... super podujatie.. kazdym rokom pribuda navstevnost... ludia chcu zit zdravo... radsej si pridu kupit nieco domace ako v obchode kupene

Vaše meno:

benynka

benynka

02.11.2017 09:40

na Vianoce kupujeme medovinu...do Smoleníc nemáme ďaleko takže vygooglim a prídeme kuk

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.11.2017 08:06

najlepšia medovina sa vyrába u nás v Smoleniciach, najlepšia preto, lebo vyhrala mnohé svetové súťaže - v Paríži, v Číne, v Amerike...je veľmi kvalitná, chodíme si do ich obchodíku kupovať hlavne med, ale majú aj iné produkty z medu a hlavne vieme , čo kupujeme...páči sa mi, že majitelia robia aj mnohé super akcie v ich areáli a takto propagujú slovenskú medovinku, naposledy sme tam boli na akcii "MEDOWEEN", mohli sme okoštovať medovinky, medové pivo, medové limonády...bolo veselo a príjemne...

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:41

Dobrý deň, ďakujeme, že ste nám takto predstavili medovinku zo Smoleníc. Je dobré vedieť, aké poklady a kde ukrýva naše Slovensko. Želáme pekný deň :)

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE