Spôsob, akým v súčasnosti varíme sa diametrálne zmenil. Zatiaľ čo v minulosti sa varilo z niekoľkých základných ingrediencií a preferovalo sa to, čo narástlo v záhradke, dnes je alternatív až priveľa. A presne to sa deje aj v sekcii tukov na varenie. Aj keď je skvelé, že preferujeme skôr zdravé oleje na varenie, až príliš často sa stáva, že ich používame nesprávne a tam, kde nemajú čo hľadať. My sme si pre vás pripravili malú olejovú encyklopédiu, v ktorej nájdete najzdravšie oleje vhodné na varenie a ich správne využitie. Malá pomôcka: základom je poznať tepelný bod, od ktorého sa olej stáva prepáleným.
Zdravé oleje na studenú kuchyňu
Začneme pekne za studena pri zdravých olejoch, ktoré sú najlepšie na šaláty prípadne sú vhodné len na miernu tepelnú úpravu.
Galéria: Zdravé oleje vhodné do studenej kuchyne
Olivový olej
Panenský olivový olej je považovaný za jeden z najzdravších olejov, ktorý má ale relatívne nízky bod spálenia – cca 190 stupňov Celzia. Aj preto je vynikajúci do studenej kuchyne, teda na šaláty alebo do dresingov, no znesie aj restovanie na nižších teplotách. Rafinovaný olivový olej znesie až 240 stupňov.
Zdravé oleje na varenie a pečenie
Troška tepelne pritvrdíme a pozrieme sa na zdravé oleje, ktoré sú vhodné na restovanie, vyprážanie, prípadne pečenie.
Galéria: Zdravé oleje na varenie a pečenie
Avokádový olej
Avokádový olej je veľmi zdravý a spáli sa až pri 270 stupňoch (pri virgin verzii pri 190 stupňoch). Aj preto je vhodný takmer na všetko, čo si v kuchyni zmyslíte. Vďaka svojej neutrálnej chuti ho môžete použiť do varenia, pečenia, dokonca i na vyprážanie, no možno vás odradí vyššia cena.