Nie, nie je to Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO)! NATTO je tradičné japonské jedlo, ktoré sa často podáva na raňajky spolu s polievkou miso, rybami a ryžou. Podobne ako tofu a tempeh, tak aj natto predstavuje potravinovú formu sóje. Sú to fermentované sójové bôby, ktoré sa vyrábajú namočením celých sójových bôbov, ich následným uvarením v pare alebo vo vode. Aby zo sójových bôbov vznikli fermentované bôby, po ich uvarení sa k ním pridáva baktéria, ktorá spôsobuje ich kvasenie.
Podľa tých, ktorí túto tradičnú japonskú pochúťku ochutnali, môžeme hovoriť o jedle so zaujímavou vôňou, chuťou i textúrou. Vyzerá ako malá lepkavá fazuľa a vonia ako starý syr. Keďže fermentované potraviny sú bohaté na množstvo zložiek, ani natto nie je o ne ukrátené.
Podľa nutričného zloženia týchto fermentovaných sójových bôbov, môžeme hovoriť o medi, železe, horčíku, vápniku, draslíku, zinku, selénu i fosforu. Okrem toho sa v tejto pochúťke nachádzajú silné probiotiká, vďaka čomu takto upravené sójové bôby získavajú schopnosť posilňovať zdravie človeka. Predovšetkým zlepšujú trávenie, pomáhajú predchádzať vzniku obličkových kameňov a posilňujú zdravie mozgu.
Fermentovaná sója a jej výhody
Fermentovaná sója, alebo teda natto, získava výhody zo samotného fermentačného procesu. Kvasenie sóje umožňuje ľahšie vstrebávanie bielkovín, ktoré sú v sójových bôboch obsiahnuté. Na rozdiel od iných foriem sóje, natto nespôsobuje gastrointestinálne problémy. Tiež musíme podotknúť, že natto obsahuje enzým nazývaný nattokináza, vďaka ktorému natto pomáha predchádzať:
- vzniku rakoviny,
- syndrómu chronickej únavy,
- endometrióze,
- neplodnosti,
- svalovým kŕčom,
- myómom maternice.
Natto je zdrojom probiotík
Ako sme písali vyššie, do procesu fermentácie sú pridávané baktérie, ktoré celý proces spúšťajú a urýchľujú. Vďaka ním fermentované bôby obsahujú probiotiká, ale aj ďalšie enzýmy, ktoré môžu pomôcť znížiť zrážanlivosť krvi a zlepšiť trávenie. Výskumom tiež bolo preukázané, že natto podporuje imunitný systém, pomáha prechádzať alergickým poruchám a dokonca rieši problémy so zápchou. Pravidelnou konzumáciou fermentovaných sójových bôbov:
- môžete znížiť hladinu cholesterolu v organizme,
- bojujete proti osteoporóze,
- môžete znížiť svoj krvný tlak,
- môžete predísť mŕtvici a srdcovým chorobám,
- zmiernite prejavy zápchy.
Pozri tiež: Vieš, aký je medovicový med? Je lepší než všetky ostatné?
Ako natto konzumovať?
Natto má špecifickú vôňu a chuť, preto nemusí byť každému po vôli a nemusí každého osloviť. Je to podobné, ako v prípade zrejúcich syrov – tie rovnako neoslovia každého. Avšak, ak jeho vôňu a chuť „prebijete“ výraznejším korením alebo chuťovo výraznejšou omáčkou, budete ho môcť skonzumovať bez problémov. Pokojne ho môžete pridávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo zamiešať do polievky. Môžete ním nahradiť tempeh alebo tofu v pokrmoch, ktoré si často pripravujete.
Hotové natto si môžete kúpiť v obchodoch s potravinami alebo v špecializovaných predajniach. Pokojne sa po ňom poobzerajte aj na internete, no nakupujte len z overených zdrojov. Natto si môžete aj sami vyrobiť, no je to zdĺhavý proces, pri ktorom budete potrebovať zohnať natto kulturu a inkubátor, ktorý vám pomôže udržať stálu teplotu potrebnú na fermentáciu sójových bôbov.
Nattokináza nie je vhodná pre každého
Natto obsahuje enzým nattokináza, ktorý pomáha riediť krv a rozpúšťať krvné zrazeniny. Z tohto dôvodu nie sú fermentované sójové bôby vhodné na konzumáciu pre každého. Určite by ste ho nemali ochutnať v prípade, že ste tehotné. Pre nedostatok štúdii nie je tehotným a dojčiacim ženám odporúčaný.
Rovnako nie je vhodný pre tých, ktorých v blízkej budúcnosti čaká operácia, nakoľko môže dôjsť k zvýšenému krvácaniu počas operácie. Rovnako by mohlo dôjsť k ovplyvneniu krvného tlaku počas operácie. Tí, ktorým bola diagnostikovaná zlá zrážanlivosť krvi, by mali byť pri konzumácii natta opatrní. O vhodnosti konzumácie tejto fermentovanej pochúťky sa radšej poraďte so svojim lekárom.
Neprehliadni: Nielen vysoký tlak, ale aj vysoký pulz môže byť nebezpečný. Prečo vzniká?