Počula si o NATTO? Toto sú dôvody, pre ktoré sa ho oplatí konzumovať!

Nie, nie je to Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO)! NATTO je tradičné japonské jedlo, ktoré sa často podáva na raňajky spolu s polievkou miso, rybami a ryžou. Podobne ako tofu a tempeh, tak aj natto predstavuje potravinovú formu sóje. Sú to fermentované sójové bôby, ktoré sa vyrábajú namočením celých sójových bôbov, ich následným uvarením v pare alebo vo vode. Aby zo sójových bôbov vznikli fermentované bôby, po ich uvarení sa k ním pridáva baktéria, ktorá spôsobuje ich kvasenie.

Podľa tých, ktorí túto tradičnú japonskú pochúťku ochutnali, môžeme hovoriť o jedle so zaujímavou vôňou, chuťou i textúrou. Vyzerá ako malá lepkavá fazuľa a vonia ako starý syr. Keďže fermentované potraviny sú bohaté na množstvo zložiek, ani natto nie je o ne ukrátené.

Podľa nutričného zloženia týchto fermentovaných sójových bôbov, môžeme hovoriť o medi, železe, horčíku, vápniku, draslíku, zinku, selénu i fosforu. Okrem toho sa v tejto pochúťke nachádzajú silné probiotiká, vďaka čomu takto upravené sójové bôby získavajú schopnosť posilňovať zdravie človeka. Predovšetkým zlepšujú trávenie, pomáhajú predchádzať vzniku obličkových kameňov a posilňujú zdravie mozgu.

fermentovaná sója

Zdroj: Shutterstock®

Fermentovaná sója a jej výhody

Fermentovaná sója, alebo teda natto, získava výhody zo samotného fermentačného procesu. Kvasenie sóje umožňuje ľahšie vstrebávanie bielkovín, ktoré sú v sójových bôboch obsiahnuté. Na rozdiel od iných foriem sóje, natto nespôsobuje gastrointestinálne problémy. Tiež musíme podotknúť, že natto obsahuje enzým nazývaný nattokináza, vďaka ktorému natto pomáha predchádzať:

  • vzniku rakoviny,
  • syndrómu chronickej únavy,
  • endometrióze,
  • neplodnosti,
  • svalovým kŕčom,
  • myómom maternice.

Natto je zdrojom probiotík

Ako sme písali vyššie, do procesu fermentácie sú pridávané baktérie, ktoré celý proces spúšťajú a urýchľujú. Vďaka ním fermentované bôby obsahujú probiotiká, ale aj ďalšie enzýmy, ktoré môžu pomôcť znížiť zrážanlivosť krvi a zlepšiť trávenie. Výskumom tiež bolo preukázané, že natto podporuje imunitný systém, pomáha prechádzať alergickým poruchám a dokonca rieši problémy so zápchou. Pravidelnou konzumáciou fermentovaných sójových bôbov:

  • môžete znížiť hladinu cholesterolu v organizme,
  • bojujete proti osteoporóze,
  • môžete znížiť svoj krvný tlak,
  • môžete predísť mŕtvici a srdcovým chorobám,
  • zmiernite prejavy zápchy.

Pozri tiež: Vieš, aký je medovicový med? Je lepší než všetky ostatné?

fermentované sójové bôby

Zdroj: Shutterstock®

Ako natto konzumovať?

Natto má špecifickú vôňu a chuť, preto nemusí byť každému po vôli a nemusí každého osloviť. Je to podobné, ako v prípade zrejúcich syrov – tie rovnako neoslovia každého. Avšak, ak jeho vôňu a chuť „prebijete“ výraznejším korením alebo chuťovo výraznejšou omáčkou, budete ho môcť skonzumovať bez problémov. Pokojne ho môžete pridávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo zamiešať do polievky. Môžete ním nahradiť tempeh alebo tofu v pokrmoch, ktoré si často pripravujete.

Hotové natto si môžete kúpiť v obchodoch s potravinami alebo v špecializovaných predajniach. Pokojne sa po ňom poobzerajte aj na internete, no nakupujte len z overených zdrojov. Natto si môžete aj sami vyrobiť, no je to zdĺhavý proces, pri ktorom budete potrebovať zohnať natto kulturu a inkubátor, ktorý vám pomôže udržať stálu teplotu potrebnú na fermentáciu sójových bôbov.

Nattokináza nie je vhodná pre každého

Natto obsahuje enzým nattokináza, ktorý pomáha riediť krv a rozpúšťať krvné zrazeniny. Z tohto dôvodu nie sú fermentované sójové bôby vhodné na konzumáciu pre každého. Určite by ste ho nemali ochutnať v prípade, že ste tehotné. Pre nedostatok štúdii nie je tehotným a dojčiacim ženám odporúčaný.

Rovnako nie je vhodný pre tých, ktorých v blízkej budúcnosti čaká operácia, nakoľko môže dôjsť k zvýšenému krvácaniu počas operácie. Rovnako by mohlo dôjsť k ovplyvneniu krvného tlaku počas operácie. Tí, ktorým bola diagnostikovaná zlá zrážanlivosť krvi, by mali byť pri konzumácii natta opatrní. O vhodnosti konzumácie tejto fermentovanej pochúťky sa radšej poraďte so svojim lekárom.

Neprehliadni: Nielen vysoký tlak, ale aj vysoký pulz môže byť nebezpečný. Prečo vzniká?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

13.10.2021 11:06

ešte som o tomto jedle nepočula

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

13.10.2021 13:46

tiež som o nej nepočula, ale skúsim pozrieť v čínskej reštike a ochutnať. :O)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.10.2021 06:21

O NATTO som ešte nepočula, rada vyskúšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.