Rukolu radíme medzi listovú zeleninu. Na rozdiel od typického hlávkového šalátu či špenátu nie je tento druh zeleniny u nás až tak rozšírený.
Rukola však dokáže zaujať v prvom rade svojím vzhľadom. Pripomína totiž listy známej púpavy. Mohlo by sa zdať, že ide len o jednu z mnohých burín, no opak je pravdou.
Tieto zelené listy sú plné dôležitých vitamínov aj minerálnych látok. Ich konzumáciou podporíte krvotvorbu, detoxikáciu organizmu i odvodnenie prebytočnej vody z tela. V nasledujúcom článku sa dozviete, odkiaľ sa rukola vzala a aké má účinky na naše zdravie!
Odporúčame: STOP turbanu a šampónovaniu! Poradíme, ako na dlhé a zdravé vlasy
![rukola s parmezánom](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3a2/3b4/rukola-1517315985_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Môžete si ju vypestovať aj doma
Rukola je listová zelenina pochádzajúca z Apeninského polostrova. Je súčasťou tradičnej talianskej kuchyne, no udomácnila sa aj v gréckej či francúzskej kuchyni. Patrí do čeľade kapustovité spolu s reďkovkou, kelom, brokolicou či žeruchou. Hoci je domovom rukoly subtropické pásmo, vypestovať si ju môžete aj u nás. Nie je náročná na pestovateľské podmienky. Potrebuje dostatok svetla a priepustnú zeminu bohatú na živiny. Vypestujete si ju v záhrade, no pokojne i doma v kvetináči.
V interiéri pestovanú rukolu budete mať k dispozícii celý rok. V záhrade ju môžete pestovať zvyčajne od jari až do skorej jesene. Veľmi rýchlo klíči a už po pár týždňoch je možné zberať listy. Práve nimi je rukola charakteristická. Vyzerajú totiž ako listy púpavy, sú však o niečo užšie a dlhšie. Túto listovú zeleninu v súčasnosti bez problémov nájdete aj vo väčších obchodoch.
Odporúčame: Celebrity kedysi a dnes: Takto vyzerali niekoľko rokov dozadu!
![vplyv rukoly na zdravie človeka](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3a2/3c3/vplyv-rukoly-1517072459_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Aké účinky má na organizmus?
Rukola je zdrojom vlákniny, luteínu a omega 3 a 6 mastných kyselín. Bohatá je na minerálne látky ako železo, draslík, horčík, zinok, mangán či selén. Obsahuje tiež vitamíny B a E, či dokonca vitamín K. Rukola v sebe skrýva viac vitamínu C aj betakaroténu ako iné druhy listovej zeleniny. Má silné antiseptické a močopudné účinky, výrazne podporuje imunitný systém a chráni bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.
Rukolu je tiež vhodné zaradiť do jedálnička pri detoxikácii organizmu. Táto listová zelenina má blahodarný vplyv na trávenie, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a napomáha odstraňovať plynatosť. Taktiež vplýva na krvotvorbu, normalizovanie hladiny cukru v krvi a budovanie kostnej hmoty. Prečisťuje pečeň, krv i cievy. Rukola má pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém, obličky či mozog.
![inšpirácie na pouťitie rukoly](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/3a2/3d3/pouzitie-rukoly-1517072439_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Konzumovať ju môžete na rôzne spôsoby
Rukola je určená, podobne ako mnohé iné druhy listovej zeleniny, na priamu konzumáciu. Listy sú pomerne šťavnaté a majú ostrejšiu, korenistú chuť. Mladé listy chuťou pripomínajú reďkovku, tie staršie sú o niečo horkejšie. Rukola je skvelá na ozvláštnenie akýchkoľvek šalátov. Výborne sa dopĺňa najmä s paradajkami či bazalkou. Hodí sa dokonca aj do ovocných šalátov, hlavne v kombinácii s pomarančom, ananásom alebo hruškami.
Rukolu s cesnakom restovanú na olivovom oleji zase môžete použiť ako zdravú prílohu k mäsu. Taktiež ňou môžete ozdobiť cestoviny či rizoto. Skúste ju kombinovať napríklad s feta syrom, mozzarelou, kvalitnou šunkou i olivami. Pridajte ju na pizzu alebo do nátierok či domácej bagety s kúskami grilovaného kuracieho mäsa. Ak zmixujete rukolu, trochu cesnaku a olivového oleja, parmezán a vlašské alebo píniové oriešky, získate tak vynikajúce pesto.
Pozri aj: Máš bolestivé kŕče v nohách? Vieme prečo a aj to, ako ich zmierniš