Rukola vyzerá ako neužitočná burina. Aká je však pravda?

Rukolu radíme medzi listovú zeleninu. Na rozdiel od typického hlávkového šalátu či špenátu nie je tento druh zeleniny u nás až tak rozšírený.

 

Rukola však dokáže zaujať v prvom rade svojím vzhľadom. Pripomína totiž listy známej púpavy. Mohlo by sa zdať, že ide len o jednu z mnohých burín, no opak je pravdou.

 

Tieto zelené listy sú plné dôležitých vitamínov aj minerálnych látok. Ich konzumáciou podporíte krvotvorbu, detoxikáciu organizmu i odvodnenie prebytočnej vody z tela. V nasledujúcom článku sa dozviete, odkiaľ sa rukola vzala a aké má účinky na naše zdravie!

 

Odporúčame: STOP turbanu a šampónovaniu! Poradíme, ako na dlhé a zdravé vlasy

rukola s parmezánom

Zdroj: Shutterstock®

Môžete si ju vypestovať aj doma

Rukola je listová zelenina pochádzajúca z Apeninského polostrova. Je súčasťou tradičnej talianskej kuchyne, no udomácnila sa aj v gréckej či francúzskej kuchyni. Patrí do čeľade kapustovité spolu s reďkovkou, kelom, brokolicou či žeruchou. Hoci je domovom rukoly subtropické pásmo, vypestovať si ju môžete aj u nás. Nie je náročná na pestovateľské podmienky. Potrebuje dostatok svetla a priepustnú zeminu bohatú na živiny. Vypestujete si ju v záhrade, no pokojne i doma v kvetináči.

 

V interiéri pestovanú rukolu budete mať k dispozícii celý rok. V záhrade ju môžete pestovať zvyčajne od jari až do skorej jesene. Veľmi rýchlo klíči a už po pár týždňoch je možné zberať listy. Práve nimi je rukola charakteristická. Vyzerajú totiž ako listy púpavy, sú však o niečo užšie a dlhšie. Túto listovú zeleninu v súčasnosti bez problémov nájdete aj vo väčších obchodoch.

 

Odporúčame: Celebrity kedysi a dnes: Takto vyzerali niekoľko rokov dozadu!  

vplyv rukoly na zdravie človeka

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky má na organizmus?

Rukola je zdrojom vlákniny, luteínu a omega 3 a 6 mastných kyselín. Bohatá je na minerálne látky ako železo, draslík, horčík, zinok, mangán či selén. Obsahuje tiež vitamíny  B a E, či dokonca vitamín K. Rukola v sebe skrýva viac vitamínu C aj betakaroténu ako iné druhy listovej zeleniny. Má silné antiseptické a močopudné účinky, výrazne podporuje imunitný systém a chráni bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov.

 

Rukolu je tiež vhodné zaradiť do jedálnička pri detoxikácii organizmu. Táto listová zelenina má blahodarný vplyv na trávenie, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a napomáha odstraňovať plynatosť. Taktiež vplýva na krvotvorbu, normalizovanie hladiny cukru v krvi a budovanie kostnej hmoty. Prečisťuje pečeň, krv i cievy. Rukola má pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém, obličky či mozog.

inšpirácie na pouťitie rukoly

Zdroj: Shutterstock®

Konzumovať ju môžete na rôzne spôsoby

Rukola je určená, podobne ako mnohé iné druhy listovej zeleniny, na priamu konzumáciu. Listy sú pomerne šťavnaté a majú ostrejšiu, korenistú chuť. Mladé listy chuťou pripomínajú reďkovku, tie staršie sú o niečo horkejšie. Rukola je skvelá na ozvláštnenie akýchkoľvek šalátov. Výborne sa dopĺňa najmä s paradajkami či bazalkou. Hodí sa dokonca aj do ovocných šalátov, hlavne v kombinácii s pomarančom, ananásom alebo hruškami.

 

Rukolu s cesnakom restovanú na olivovom oleji zase môžete použiť ako zdravú prílohu k mäsu. Taktiež ňou môžete ozdobiť cestoviny či rizoto. Skúste ju kombinovať napríklad s feta syrom, mozzarelou, kvalitnou šunkou i olivami. Pridajte ju na pizzu alebo do nátierok či domácej bagety s kúskami grilovaného kuracieho mäsa. Ak zmixujete rukolu, trochu cesnaku a olivového oleja, parmezán a vlašské alebo píniové oriešky, získate tak vynikajúce pesto.

 

Pozri aj: Máš bolestivé kŕče v nohách? Vieme prečo a aj to, ako ich zmierniš

15 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.01.2018 07:58

rukolu mám rada a často ju zaraďujem do svojho jedálnička

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

31.01.2018 08:01

My ju pestujeme doma a v zime si ju kupujeme, s dcerou mame rady jej zvlastnu chut a je to jej casta desiata so syrom a paradajkami.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

31.01.2018 08:29

Rukolu pestujeme aj my doma a hoci nie každému chutí, už len vďaka účinkom sa oplatí zaradiť ju do jedálnička.

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

31.01.2018 08:46

rukolu sme si doma veľmi obľúbili, dokonca aj deti, hlavne ako doplnok k hlavnámu jedlu ako francúzske zemiaky, či na chlebe s maslom a salámou :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

31.01.2018 09:25

zelené burinky my s priateľom veľmi máme radi..... a ešte aké je výborné smoothi s rukolou a banánom k tomu..... musíte ochutnať....

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

31.01.2018 09:36

Možno je načase zaradiť ju do jedálnička, nikdy som ju ešte nemala..ale tie účinky sú fakt zaujímavé..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

31.01.2018 13:10

rukolu mám veľmi rada, že sa dá vypestovať aj v kvetináči to som netušila, musím si kúpiť semienka

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

31.01.2018 14:44

veľmi nechutná rastlina

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

31.01.2018 17:12

Určite rukolu používam. Je to úžasná rastlinka, milujem ju ,ked je na pizze. Mám rada ,ked si obzvláštnim zeleninový šalát s rukolou. je fakt pikantnejšia ako ostatné listové rastlinky, ale ja ju milujem.. A že má toľko vitamínov a čomu všetkému prospieva ,som fakt nevedela. Dakujem za pekný článok ;-)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

31.01.2018 20:53

doma sa mi ešte nepodarilo vypestovať dobrú rukolu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

31.01.2018 21:49

rukolu si občas dám do šalátu,ale že je v nej toľko dobrých vitamínov,to som nevedela.Takže ju budem jesť ešte viac ako doteraz.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

01.02.2018 15:36

Rukolu mám rada ale musela som si zvyknúť na jej chuť.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

03.02.2018 00:30

Už som si ju kúpila a vyskúšala, je celkom fajn :) dobre vedieť :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

13.02.2018 19:20

milujem rukolu a teda ak sa dá pestovať aj u nás vyskúšam

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

26.02.2018 11:43

Rukolu zaraďujem do nášho jedálnička ale zatiaľ len je súčasťou šalátov. Vyskúšam aj to spomínané pesto, iste je výborné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE