Skvelá bylinka na hemoroidy i kožné problémy: Poznáš zemedym?

Hemoroidy predstavujú skutočne veľmi nepríjemný a chúlostivý zdravotný problém. Rovnako otravným problémom sú aj rozličné kožné ochorenia, ktoré taktiež trápia nemalú časť populácie. A pri oboch spomínaných neduhoch je veľkým pomocníkom i bylinka, o ktorej si dnes povieme niečo viac.

Bylina zemedym lekársky je súčasťou tradičnej ľudovej medicíne, no v súčasnosti sa na neho trochu zabúda. Je mierne jedovatý, preto pri jeho používaní platia isté pravidlá. Jeho kvitnúca vňať však predstavuje skvelé podporné prírodné liečivo na viaceré ťažkostiach. 

Aké účinky má zemedym a ako ním podporiť svoje zdravie? Čo zemedym lekársky obsahuje? 

Zemedym – Fumaria officinalis

Zemedym lekársky, latinsky Fumaria officinalis (zemedým lekársky pravý, česky zemědým lékařský), je jednoročná rastlina z čeľade zemedymovité. Odborný názov bylinky pochádza z latinského fumes terrae, čo voľne v preklade znamená dym zo zeme. Názov pritom súvisí so vzhľadom rastlinky. Má šedasté listy, ktoré vyzerajú ako zadymené, z diaľky dokonca môžu vyzerať ako stúpajúci dym. 

Zemedym dorastá do výšky okolo 15 až 30 centimetrov. Má slabšiu, no do šírky značne rozkonárenú stonku zelenej farby s modrastým nádychom. Listy sú niekoľkokrát perovito zložené a pekne krojené, majú sivastý nádych.

Drobné rúrkovité kvety majú spravidla ružovkastú až purpurovú farbu a sú usporiadané v riedkych strapcoch. Plodom sú nažky. Rastlina je navyše výrazne aromatická. Pre mnohých má rastlina nie úplne príjemný dymový zápach, čo rovnako súvisí s jej názvom.

Odporúčame: Tri zdravé jarné recepty: Priprav si menu zo sezónnych potravín!

účinky zemedymu Shutterstock®

Výskyt a zber – kedy a ako zemedym zbierať?

Zemedym je hojne rozšírený naprieč celým svetom. Rastie takmer v celej Európe, taktiež v centrálnej časti Ázie. Okrem toho bol zavlečený do viacerých oblastí Ameriky či Afriky. U nás zemedym rastie zvyčajne ako burina. Obľubuje vlhké stanovištia a výživné pôdy. Nájdeme ho v záhradách, na poliach, pri cestách či rumoviskách.

Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať, a to zvyčajne od mája až do júna. Zemedym je možné počas neskorej jari a leta nazbierať a v tenkých vrstvách vysušiť a uskladniť do zásoby. Zberá sa len kvitnúca vňať zemedymu lekárskeho bez koreňov. V opačnom prípade je možné si zaobstarať sušenú drogu z bylinky v lekárni, na internete či v predajniach so zdravou výživou, v ktorých mávajú často v ponuke aj sušené byliny. 

Aké má zloženie zemedym?

Bylina zemedym lekársky našla uplatnenie v ľudovej medicíne vďaka viacerým účinným látkam, ktoré obsahuje. Ukrýva mnohé účinné zložky. Účinnou látkou sú rôzne alkaloidy, taktiež sa v ňom ukrývajú slizovité látky, triesloviny. Zemedym lekársky obsahuje aj horčiny či minerálne soli.

Zemedym – účinky liečivých rastlín 

Atlas liečivých rastlín v prvom rade spomína protizápalové vlastnosti zemedymu lekárskeho. Vnútorne sa využíva na podporu funkcie pečene a žlčníka, pomôcť môže v kombinácii s ďalšími bylinami pri liečbe ochorení pečene. Rovnako osoží pri poruchách žlčníka. Má priaznivý vplyv na celkový proces trávenia a pomáha aj látkovej premene.

Ďalšie priaznivé vlastnosti zemedymu lekárskeho:

  • zlepšuje chuť do jedla,

  • blahodarne vplýva aj na peristaltiku čriev,

  • podporuje pravidelné vylučovanie stolice – môže pomôcť riešiť problémy so zápchou,

  • známe sú priaznivé vlastnosti zemedymu na prečistenie krvi,

  • pôsobí mierne močopudne,

  • tlmí migrény.

Účinky zemedymu pri vonkajšom použití

Vňať zemedymu lekárskeho je v tradičnom liečiteľstve hojne využívaná i zvonka. Už od nepamäti bol veľkým pomocníkom najmä pri liečbe rozličných kožných problémov. Pomôže pri zapálených vyrážkach, akné či ekzémoch aj psoriáze. Má hojivé účinky a môže byť použitý na ošetrenie kožných poranení, napríklad i rezných rán či zle sa hojacich rán. Rovnako je veľkým pomocníkom pri liečbe hemoroidov. 

Pozri aj: Cícerová múka – výživnejšia než všetky ostatné? Pre toto si ju zamiluješ!

použitie zemedymu Shutterstock®

Príprava zemedymu na nálev - čaj

Na vnútorné užívanie sa tradične pripravuje bylinný čaj, zvyčajne z jednej lyžičky vňate na pohár vody. Zápar nechávame lúhovať asi 15 minút. Pri vyššie spomínaných ťažkostiach podávame dva až tri razy denne. Zemedymový bylinný čaj pomôže pri zlom trávení aj poruchách činnosti žlčníka a pečene. 

Odvar zo zemedymu na vonkajšie použitie

Pre vonkajšie použitie je možné pripraviť o niečo silnejší zápar, respektíve odvar. Ten je možné ako hojivé obklady aplikovať na postihnutú pokožku či kožné rany. Osoží pri kožných vyrážkach a kožných chorobách. 

Odvar z tejto bylinky je tiež vhodný na prípravu sedacích kúpeľov. Tie pomáhajú pri nepríjemných a často bolestivých hemoroidoch, taktiež môžu poslúžiť ako podporný prostriedok pri liečbe rakoviny konečníkaPri akné či vyrážkach je vhodné pleť ošetrovať pomocou vatových tampónov namočených v odvare.

Tinktúra zo zemedymu lekárskeho 

Približne 20 g zemedymu zalejme 100 ml číreho alkoholu (aspoň 60 %) a necháme macerovať dva týždne. Potom tinktúru scedíme a uskladníme v čistej nádobe. Tinktúrou je možné ošetriť svrbivé vyrážky alebo iné kožné problémy. 

Opatrenia pre bezpečné použitie zemedymu

Pri používaní zemedymu platia isté zásady. Táto bylinka nie je určená na dlhodobé užívanie, liečebná kúra by mala trvať maximálne tri týždne. Najmä pri vnútornom užívaní je nevyhnutné dodržovať odporúčané dávkovanie. Zemedym môže vo vyšších dávkach spôsobiť sťažené dýchanie či hnačky. O jeho použití pri konkrétnych ťažkostiach sa tiež môžete poradiť s lekárom.

Článok aktualizovaný 18.5.2024

7 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.05.2020 07:24

Už som o ňom počula; zaujímavá bylinka!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

29.05.2020 09:14

Ďalšia skvelá rastlinka z prirodnej lekárne.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.05.2020 05:26

Zemedym nepoznám,skvelé,čo nám dáva príroda.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.05.2020 16:34

zemedym som dosiaľ nepoznala

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

31.05.2020 20:22

Zemedym nepoznám, vyskúšam na kožné rany

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.06.2020 14:51

Vyzerá ako burina a koľko dobrých liečivých vlastností v sebe ukrýva

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

24.06.2020 16:31

Túto bylinku určite skúsim,teraz čítam o jej účinkoch prvý krát.Ja som používala dubovú kôru.Super článok.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE