Spoznaj obľúbené druhy tekvíc. Čo s nimi nielen v kuchyni?

Vedeli ste o tom, že existujú celé stovky druhov a odrôd tekvíc? A kedže mnohé z nich k jeseni, ktorá je momentálne v plnom prúde, neodmysliteľne patria, je vhodné o nich čo-to vedieť. Medzi tekvice radíme napríklad cukety a patizóny, ktoré predstavujú obľúbené kultivary tekvice obyčajnej. Snáď najznámejšia je tekvica obrovská, respektíve veľkoplodá, ktorá je charakteristická oranžovou farbou, guľatým tvarom a veľkými rozmermi. Využíva sa ako krmovina a v mnohých kútoch sveta z nej na Halloween vyrezávajú dekorácie. Taktiež sa z nej konzumujú tekvicové semená, z ktorých sa pripravuje i olej. A čo ďalšie druhy tekvíc? O tých si niečo povieme v nasledujúcom článku. A aby sme nezabudli, tekvice sú veľmi zdravé, preto sa ich rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Ktoré privítať v kuchyni?

Tekvica Hokkaido

Medzi najobľúbenejšie druhy tekvíc, ktoré už majú v mnohých kuchyniach takpovediac pevné miesto, patrí jednoznačne japonská odroda tekvice zvaná Hokkaido. V posledných rokoch sa aj v našich končinách teší veľkej obľube. Kôra má spravidla tmavo oranžovú až červenkastú farbu a krásne oranžová je i dužina. Tekvica má nepravidelne guľovitý tvar a hmotnosť okolo 1 až 2 kg. Vyznačuje sa sladkastou a jemne orieškovou chuťou. Má veľa semienok. Jej najväčšou výhodou je, že pri príprave ju nie je potrebné šúpať. Kôra totiž pri tepelnej úprave zmäkne. Hokkaido tekvica je veľmi vhodná na prípravu krémových polievok, rovnako ju možno piecť a použiť ako prílohu či súčasť čerstvých šalátov. Taktiež je to perfektná zelenina do koláčov.

Odporúčame: Jesenná dekorácia v nádobe, ktorú si zvládneš urobiť aj sama

špagetová tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Špagetová tekvica

Ďalším obľúbeným druhom je aj takzvaná špagetová tekvica, ktorú nie je problém zohnať ani v našich obchodoch. Tento druh tekvice je charakteristický oválnym podlhovastým tvarom a žltou, prípadne žlto-zelenou šupkou, taktiež maslovo žltou dužinou. Jej chuť je skôr jemná, oveľa menej výrazná, ako v prípade predchádzajúcej Hokkaido tekvice. A prečo názov špagetová? Dužina tejto tekvice sa totižto pri tepelnom spracovaní rozpadne na akési nitky, ktorými je možné nahradiť cestoviny či rezance v polievke. Špagetová tekvica je perfektnou voľbou do nízkokalorických receptov so zníženým podielom sacharidov. Jej príprava je pritom skutočne jednoduchá. Stačí ju pozdĺžne prerezať, zbaviť jadierok a domäkka upiecť. Po upečení dužinu vyškrabte vidličkou a podávajte napríklad s paradajkovou omáčkou a obľúbeným syrom. 

muškátová tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Muscat de Provence

Tekvica Muscat de Provence patrí medzi odrody muškátových tekvíc a jej domovinou je Francúzsko. Táto tekvica je charakteristická najmä výrazným rebrovaním, respektíve zárezmi. Jej dužina je spravidla sýto oranžová, šupka môže mať rôznu farbu, často tmavo zelenú, taktiež oranžovú, alebo oranžovú a žltkastú so zeleným nádychom. Plody bývajú veľké, bežne majú okolo 10 kg, pokojne však aj oveľa viac. Táto muškátová tekvica vás dostane hlavne svojou chuťou. Dužina je šťavnatá a má ľahkú ovocnú arómu. Mnohým chuťovo pripomína melón Galia, ale aj mrkvu či sladké zemiaky. Jej výhodou je možnosť dlhodobého uskladnenia (pokojne aj niekoľko mesiacov) a univerzálne využitie v kuchyni. Je vhodná do polievok, koláčov, taktiež na zaváranie. 

Pozri aj: Ako vybrať koberec do bytu či domu? Vďaka týmto tipom zvolíš ten pravý!

maslová tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Maslová tekvica

Medzi muškátové tekvice radíme aj takzvanú maslovú tekvicu, známu v zahraničí pod pomenovaním butternut. Táto odroda je charakteristická prevažne hruškovitým tvarom. Kôra je svetlá, má oranžový, béžový či žltkastý nádych. Dužina má výraznú oranžovú farbu. Najväčšou výhodou tejto tekvice je, že má len veľmi málo semienok. Chuť dužiny je sladkastá, maslová až oriešková. Maslová tekvica môže byť použitá aj do polievok či rizota, no veľmi vhodná je hlavne na pečenie. Pečenú maslovú tekvicu je možné pokrájať a použiť ako prílohu k mäsu či rybám, alebo ju skúste naplniť a dať ešte zapiecť. Rovnako je vhodná na prípravu sladkastých príkrmov pre deti. Maslovú tekvicu šúpeme, podobne ako predchádzajúcu Muscat de Provence.

okrasné tekvice

Zdroj: Shutterstock®

Okrasné tekvičky

Ako posledné ešte môžeme spomenúť okrasné tekvičky. S tými asi svoje kuchárske schopnosti naplno svetu neukážete, pretože nie sú úplne určené na konzumáciu, no rozhodne nájdu svoje uplatnenie. Majú veľmi tvrdú dužinu a najmä kôru, ktorá má neraz zvrásnený povrch. Šupka je veľmi odolná voči poškodeniu. Vďaka rôznorodým tvarom, veľkostiam a farebným variáciám sú tieto tekvičky perfektnou jesennou dekoráciou. Môžu byť oranžové, zelené, béžové, biele i žlté, rôzne fľakaté či pruhované. Počas jesene na ne natrafíte v každom väčšom obchode s potravinami či na miestnych trhoch. Neurobia síce parádu na tanieri, ale v domácnosti rozhodne áno. Neváhajte si nimi ozdobiť kuchyňu, obývaciu izbu či dokonca balkón. 

Pozri aj: Sú virálne, no nefungujú: Aké najhoršie tipy do domácnosti neskúšať?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

07.10.2020 14:07

Muškátovú tekvicu som ešte nemala, ale môže byť chutná...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.10.2020 05:46

Tekvice sú naozaj zdravé a chutné, pestujeme rôzne druhy.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.10.2020 09:21

Tekvica mi nechutí, ale manžel so synom ju milujú, takže pri varení mi musia robiť ochutnávačov.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 14:50

Občas tekvica polievka inak nie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.