Práve uvarená polievka a netrpezlivý hladný človek nie sú veľmi dobrou kombináciou. Určite sa stalo aj vám, že namiesto zahnania hladu vám po prvom súste zostali skôr len oči pre plač.
Popálenie jazyka v podstate nepredstavuje vážny úraz, no spája sa s nemalou bolesťou. Taktiež trvá nejaký čas, kým sa všetko upokojí a dá do poriadku.
Páčivá bolesť v ústach sa dá potlačiť viacerými jednoduchými spôsobmi. Pomôže kocka cukru i odvar z mäty. V nasledujúcom článku sa dozviete, čo sa po obarení deje s jazykom a aká je prvá pomoc. Vďaka týmto pomocníkom zabudnete, že máte popálený jazyk!
Návrat do normálu trvá i zopár dní
Jazyk je svalový orgán pokrytý sliznicou, ktorý sa nachádza v ústnej dutine. V rámci organizmu plní niekoľko dôležitých funkcií. Užitočný je pri príjme a spracovávaní potravy a napomáha aj pri tvorbe zvukov, čiže reči. Okrem toho je tiež hmatovým orgánom. Vie totiž presne určiť prítomnosť cudzích telies v ústnej dutine, a to aj akokoľvek malých. Jazyk je v neposlednom rade najmä orgánom chuti. Práve na ňom sa nachádza väčšina chuťových pohárikov.
Ak dôjde k jeho popáleniu, chuťové poháriky s bunkami sú tie, ktoré najviac trpia. Nie je však potrebné sa obávať, pretože nedochádza k ich odumieraniu či trvalému poškodeniu. Bunky nachádzajúce sa v chuťových pohárikoch sa zvyčajne veľmi rýchlo obnovujú. Po spálení zostanú sčervenané a znecitlivené. Práve preto môže dochádzať k tomu, že človek určitý čas po úraze nevníma poriadne chuť. Po pár dňoch sa však popáleniny zahoja a poškodené chuťové bunky sa nahradia novými, ktoré sú funkčné.
Odporúčame: Prečo sa v zime chudne ťažšie? Poznáme možné dôvody!
5 účinných tipov na popálený jazyk:
1. Voda či kocka ľadu
Základom prvej pomoci pri popálení jazyka horúcim jedlom či nápojom je jednoznačne studená voda. Na akúkoľvek popáleninu totiž najlepšie funguje práve ochladzovanie. Ústa si dôkladne prepláchnite chladnou vodou, a to aspoň 5 až 6-krát za sebou. Hydratácia jazyka je v tomto momente veľmi dôležitá. Výborným pomocníkom je aj ľad. Pocmúľajte jednu kocku v ústach, uľaví to od pálčivej bolesti. Ak máte doma zásobu nanukov, môžete cmúľať aj tie. S chutnou mrazenou pochúťkou v ústach zabudnete na bolesť ešte rýchlejšie.
2. Cukor aj med
Na popálený jazyk sa ďalej odporúča použiť niečo sladké. Do úst si vložte lyžičku alebo kocku cukru a nechajte pomaly rozpustiť. Poškodené bunky by sa mali postupne upokojiť, čím odznie aj nepríjemná bolesť. Taktiež môžete vyskúšať med. Neprehĺtajte ho, iba ho pomaly premieľajte v ústach. Ideálne je jazyk po úraze rýchlo schladiť studenou vodou a následne upokojiť spomínaným cukrom alebo medom.
3. Mäta prieporná
Spálený jazyk môžete upokojiť aj niektorými bylinkami. Výborná je napríklad mäta prieporná. Tá je totiž charakteristická svojimi chladivými účinkami, za čo vďačí mentolu v listoch. Taktiež má antiseptické a antibiotické účinky. Práve preto sa ju oplatí vyskúšať, ak sa vám stane nehoda. Pripravte si z nej odvar a nechajte ho vychladnúť. Následne si ním povyplachujte ústa. Mentol zabezpečí ochladenie, a tým aj úľavu od bolesti.
4. Žuvačky alebo šalviové listy
Môže sa to zdať zvláštne, no i obyčajné žuvačky vám vedia pomôcť. Siahnuť by ste však mali po tých štipľavých, ideálne mentolových. Tie dokážu dokonale schladiť celú ústnu dutinu, a tým aj potlačiť bolesť vyvolanú popáleným jazykom. Ak máte doma čerstvú šalviu, prípadne už spomínanú mätu, požujte zopár ich listov. Zo šalvie lekárskej, ktorá má tiež silné antiseptické a antibiotické účinky, si však môžete pripraviť aj odvar, rovnako ako z mäty priepornej.
5. Slaná voda
Po obarení úst vám pomôže aj soľ. Jednu lyžičku nechajte rozpustiť v pohári vody a následne dôkladne vypláchnite ústnu dutinu. Počas prvých pár hodín po nehode nezabúdajte tento proces opakovať hneď niekoľkokrát. Pomôže to aj rýchlejšiemu zahojeniu jazyka. Na popáleniny je vhodná aj sóda bikarbóna.
Čo nerobiť?
Niektorým jedlám by ste mali dať na určitý čas zbohom. Krátko po popálení by ste jazyk vôbec nemali dráždiť teplým jedlom či nápojmi. Niektoré potraviny dokážu spálený jazyk poriadne dráždiť. Vyhýbajte sa hlavne kyslej chuti. Na čas si odpustite citrusové plody, ananás, rôzne šťavy aj ocot. Vhodné nie sú ani korenisté a pikantné jedlá. Naopak sa skúste sem-tam nadýchnuť ústami. Pri nasávaní studeného vzduchu sa jazyk príjemne schladí.